Безплатни прегледи за първичен имунен дефицит в столичната "Александровска"

-

Снимка: Столица.bg

Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска” в партньорство с Международната фондация „Джефри Модел” традиционно ще участват в инициативите, посветени на Световната седмица на първичните имунни дефицити, съобщават от столичната болница.

Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД) е глобална инициатива под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. Всички активности са насочени към информираност на обществото и застъпничество за ранно диагностициране и равен достъп до лечение на заболяването в световен мащаб. В периода 22-29 април 2024г. водещи медицински специалисти ще споделят своите знания и опит за по-ефективна диагностика, терапия и превенция на първичните имунодефицитни заболявания, както и за запазване и подобряване качеството на живот на хората с ПИД.

Инициативи:

На 20.04.2024г. от 10.00 до 16.00 ч. в Rosslyn Central Park Hotel (бул. "Витоша" 106, гр. София) ще се проведе шестото лятно училище за родители на деца с вродени дефекти на имунната система. Входът е свободен.

В периода 22-26 април ще се проведе кампания с безплатни прегледи на лица от 0 до 60г., имащи поне един от 10-те признака на първичен имунен дефицит:
- Четири или повече отита в рамките на 1 година;
- Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година;
- Приложение на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект;
- Две или повече пневмонии в рамките на 1 година;
- Забавено физическо развитие при новородени и малки деца;
- Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи
- Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция;
- Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията;
- Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта);
- Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството;

Необходимо е предварително записване на тел. 0877 570898 от 9 до 12.00ч. в дните 22-26 април. Консултациите ще се извършват от 11.00 до 12.30ч. в Клиника по клинична имунология (за лица над 18г.) и в Kлиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска“ (за деца и юноши до 18г.).
На 22.04.2024 г. в 12.00 ч. пред лабораторния блок на УМБАЛ ”Александровска”, съвместно с Алианса по редки болести, ще бъдат пуснати балони в небето, символизиращи всеки един новодиагностициран пациент с ПИД.

ПИД включват над 300 редки заболявания, при които има нарушение в структурата и/или функцията на определени звена от имунната система. Тези заболявания се причиняват от генетични дефекти, някои от които са наследствени. Пациентите с ПИД обикновено са по-податливи на инфекции, които са по-чести от обичайното, могат да бъдат особено тежки и трудно поддаващи се на лечение.

В сравнение със световните данни, у нас честотата на ПИД е 2,7 на 100 000 жители, което е значително по-ниско ниво от това в повечето европейски страни. Причината е, че около 70% от пациентите с ПИД по света са недиагностицирани, дори в страни с опит и установени традиции в диагностиката и лечението им. България също не прави изключение, затова са приети критерии за бърза и надеждна диагностика.

В Националния регистър фигурират 222 пациенти с доказан първичен имунен дефицит, като от тях с малък процент преобладават мъжете, а над 50% са деца. От началото на годината има 19 новодиагностицирани. Всички пациенти с ПИД получават навременна и адекватна терапия безплатно.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичната „Пирогов" с най-престижната награда за лечение на инсу......

Невролозите от университетската болница „Пирогов" получиха най-престижната европейска награда за лечение на исхеми...

Прочети още keyboard_arrow_right