Столичната ИСУЛ кандидатства за Обучителен център за оказване на първа помощ

-

Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Клиниката по кардиология на столичната УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ има амбицията да се сертифицира като Обучителен център за оказване на първа помощ към Американската сърдечна асоциация (АНА). Това съобщават от болницата.

Инициативата е на началника на клиниката чл. кор. на БАН, проф. д-р Асен Гудев и е подкрепена от Катедрата по спешна медицина към столичната болница и Дружеството на кардиолозите в България. Целта е да бъдат обучени български инструктори по ACLS (Advanced Cardiac Life Support ), които на свой ред да обучават останалите си колеги от България и региона, без да се налага представители на АНА да идват у нас.

Първата стъпка към тази цел беше направена чрез провеждането на Курс по кардиопулмонална ресусцитация за медицински персонал, който приключи успешно в края на миналата седмица.

Трима лекари от Клиниката по кардиология, четирима от Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и един от Медицинския институт на МВР преминаха успешно през него. В курса взе участие и американски парамедик, дислоциран във Варшава, който е предпочел да се яви в България, вместо да се връща в родната си страна.

Обучението, през което преминаха младите лекари, е абсолютно задължително за всеки отвъд океана, който иска да практикува медицина. В САЩ на всеки две години лекари, медицински сестри, парамедици са длъжни да подновяват знанията си в тази област.

Обучението бе проведено от двама лектори отвъд океана, единия от които българката доц. д-р Радосвета Уелс, която е програмен директор в Texas Tech University Health Sciences Center El Paso. „Много съм впечатлена от това, което виждам в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Работила съм в болницата преди години. Спешното отделение тогава и сега нямат нищо общо. Впечатлена съм и от младите колеги, които се включиха в обучението, както и от техните ментори – проф. Гудев и проф. Кинова, които демонстрират дългосрочна визия“, сподели след приключването на курса доц. д-р Радосвета Уелс.

Какво дава на медиците участието в курса?

На първо място те се обучават да разпознават сърдечен арест или други спешни състояния, които могат да доведат до сърдечен арест, както и да се опитат да ги предотвратят, така че да не се стигне до сърдечен арест. След курса медиците имат готовност за незабавната намеса при сърдечен арест по стандартизиран подход и с алгоритми, които се запаметяват и упражняват практически в симулирана среда по време на курса. Работи се и върху умението на всеки от тях в рамките на минути да организира екип, който да предприеме животоспасяващи действия.


УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ изказва специални благодарности на д-р Петър Калайджиев – кардиолог в Клиниката по кардиология на болницата, и д-р Гергана Войнова, специализант към нея, за положените усилия и за чудесната организация на събитието.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Първи случай на морбили регистрираха в София...

В Националния център по заразни и паразитни болести в столицата регистрираха първи случай на морбили за годината, съобщи...

Прочети още keyboard_arrow_right