Първата група за взаимопомощ след инсулт у нас е създадена в Банкя

Първата група за взаимопомощ след инсулт у нас е създадена в Банкя

Снимка: Асоциацията за инсулт и афазия

Първата група за взаимопомощ след инсулт в България беше създадена в Банкя. Инициативата е на Асоциацията за инсулт и афазия и е част от кампанията „Живот след инсулт“, провеждаща се през месец май тази година.

Групата ще помага на преживели инсулт, техни близки, хората, които се грижат за тях, както на и специалисти от местната общност.

Събитието се проведе в 78-мо СУ „Христо Смирненски“ – гр. Банкя. 

Лекари, пациенти, които са преживели инсулт, и членове на техните семейства се обединиха в разбирането за важността на превенцията. Те съпреживяха разказа историята на световноизвестната актриса Шарън Стоун, която се е сблъскала с болестта и я е надмогнала. Специално за събитието откъси от автобиографичната ѝ книга „Красотата да живееш два пъти“ представи актрисата Йоана Буковска.

Асоциацията за инсулт и афазия има амбицията да постави в центъра на обществения интерес социалната значимост на заболяването инсулт, както и да популяризира симптомите му и адекватните и навременни действия, които трябва да бъдат предприемани, когато признаците бъдат забелязани.

За съжаление българите продължават да водят негативната статистика на Европа, свързана с това заболяване – както по брой случаи на 100 хиляди души, така и по смъртност. Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Уролози от ВМА-София ще оперират на живо пред медици от цял свят...

Катедрата по урология и нефрология на Военномедицинска академия (ВМА) в София ще бъде домакин на 14-тия Симпозиум &bdquo...

Прочети още keyboard_arrow_right