Американски кардиолози ще обучават медици от столичната ИСУЛ

Американски кардиолози ще обучават медици от столичната ИСУЛ

Снимка: УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ”

Четирима лекари от Спешно отделение и четирима кардиолози от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще преминат Курс по кардиопулмонална ресусцитация за медицински персонал (Advanced Cardiac Life Support - ACLS) на American Heart Association (AHA). Обучението ще се проведе на 26 и 27 март, съобщават от ИСУЛ.

Инициатор е началникът на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ" чл. кор. проф. д-р Асен Гудев и Катедрата по спешна медицина на МУ-София към болницата.

Българските медици ще бъдат обучени от трима лектори отвъд океана, между които и българката доц. д-р Радосвета Уелс, която е програмен директор в Texas Tech University Health Sciences Center El Paso. Целта на инициативата е Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна“ да стане международен център на American Heart Association за Европа за този тип обучения.

Кардиопулмоналната ресусцитация е набор от животоспасяващи действия при човек, който е получил сърдечен арест. Ако са правилно и навреме изпълнени, тези действия могат да удвоят и дори да утроят шансовете за оцеляването му. В глобален мащаб сърдечният арест причинява повече смъртни случаи от колоректалния карцином, рака на гърдата, рака на простатата, грипа, пневмониите, автомобилните инциденти и пожарите взети заедно. Ето защо, от ключово значение е състоянието да бъде правилно адресирано от обучен екип, който следва стриктно алгоритъма за действие в такива ситуации.

ACLS следва Протокола за Спешна медицина на American Heart Association и представлява стандартизиран курс, който е задължителен за лекари, медицински сестри, студенти по медицина, лекари по дентална медицина и парамедици, които по един или друг начин участват в лечението на пациентите. Курсът обучава медиците на отборен, стандартизиран подход към всяка извънредна ситуация, така че всеки от тях във всеки момент да бъда в състояние да окаже адекватна първа помощ. В САЩ медиците са задължени да подновяват уменията си в тази област на всеки две години.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Д-р Стоян Миланов от " Пирогов" бе награден за принос в спешната......

3 награди получи УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в Световния ден на спешната медицина по време на научната конференция "Токсикол...

Прочети още keyboard_arrow_right