Чистенето на коритото на р. Искър създаде напрежение в Комисията по екология на СОС

Чистенето на коритото на р. Искър създаде напрежение в Комисията по екологи

Снимка: Столица.bg

Повече от час и половина продължи дискусията, не се прие създаването на работна група, нито предложението на Тома Белев следващото заседание да е на терен

Сериозно напрежение се създаде в Комисията по екология на СОС на днежното заседание. То се породи при дискусията по доклада за създаване на работна група за почистването на коритото на река Искър, окято преминава през територията на три района - Панчарево, Искър и Младост, на Столична община.

Докладът бе внесен от общинските съветници на Демократична България Тома Белев и Методи Лалов. С него те искат да се създаде работна група за проверка на законосъобразността, целесъобразността и ефективността на разходите и качеството на изпълнение по подготвения и управляван от администрацията на Столична община. Проектът „Почистване на речното корито на река Искър включва участъка -  500 м, от под язовирната стена на яз. Панчарево до началото на корекцията при Летище София“.

Членове на комисията сипаха обвинения с политически отенък, както имаше и лични нападки, но в крайна сметка спорът придоби конструктивен характер. Направи се и корекция на проекта за предложение, подложи се на гласуване, но не бе приет. Последва и второ гласуване на първоначално предложения вариант и отново не получи одобрение - 7 гласа "портив" и 5 "за".

Вносителят Тома Белев предложи на колегите си следващото заседание на Комисията да бъде на терен, край реко Искър и там на място да се види и вземе решение. Някои от съветниците откровенно признаха, че не се чувстват специалисти и предложението не бе прието.

Включи се и зам.-кметът по екология Десислава Билева, която бе категорична, пред членовете на комисията, че поректът за почистване на река Искър е съгласуван с всички институции и има положително становище и от областиня управител на София град.

Карлос Контрера бе убедителен и не получи отговор на въпроса си, кой ще поеме отговорността да подпише, да не се чисти р. Искър, след като е известно какво ще се случи при обилни дъждове.

Според Николай Стойнев задължително проблемът трябав да се разгледа на СОС,  предложението за създаване на работна група, създаване на административна структура,  ще протака решаването на един важен въпрос. "Повече от 5 години се работи по този проект", заяви Стойнев.

Предупреждението на Тома Белев беше, че решението трябва да е адекватно тъй като по проекта, по които се работи над 1 млн. лв. могат за изчезнат и именно затова е необходима работна група, която да порвери цялата техническа документация по проекта.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (29%, 225 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 56 Гласове)
Общо гласували: 786 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Калоян Паргов: Очаквах Борисов да поиска оставката и на Фандъкова...

Очевидно, че ГЕРБ, изправени пред невъзможността да се възпроизведат отново в национална власт, ще заложат на това да се...

Прочети още keyboard_arrow_right