Георги Георгиев, председател на СОС: Ще въведем строг контрол и ясни правила за преместваемите обекти в София

Георги Георгиев, председател на СОС: Ще въведем строг контрол и ясни правил

Снимка: БНР, Евелина Стоянова

Подобряване на политическия диалог, повече съвместна работа и повече общи каузи, които да ни свързват и обединяват. Така председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев определи първите 100 дни, след като застана начело на градския парламент, в интервю за БНР.

Една от промените, която той инициира и която предстои СОС да одобри, е ограничаване безразборното използване на пиротехнически средства на територията на Столичната община.

„Първо е много важно да кажем, че зарята на Нова година и използването на пиротехнически средства на Нова година не се забранява, това е важно като уточнение. Апелът е да се ограничават, защото виждаме стават все повече инцидентите, свързани с това. Аз преди година подех тази инициатива за ограничаване на пиротехническите средства, тогава имахме по-ограничена подкрепа. През изминалите няколко месеца организирах срещи с представители на различни организации, които работят с деца, особено с деца със специални образователни потребности - над 5 хиляди са тези деца в София. Оказва се, че за тях шумът от прахосмукачката е огромен стрес, да не говорим за канонадата от гърмежи, която съвсем произволно всеки от вас ще се сети да инициира. Въвеждаме правила, за да живеем по-добре.“, коментира още Георгиев.

Друга съществена за столицата реформа е тази в Наредбата за преместваемите обекти. Председателят на СОС посочи, че по този начин се предвижда затягане на контрола, ясни правила, стандарти, които да се спазват, за да се подреди градската среда и гарантира безопасността на гражданите. „ Висящи кабели, каквито има в момента не бива да съществуват в столичния град. След приемане на наредбата ще има срок, в който да се приведат в съответствие. Предвиждаме по-бърз ред за премахване на преместваемите обекти“, заяви Георги Георгиев.

За казуса с пазара в "Лозенец" Георгиев отговори, че е бил сезиран с подписка от над 1000 граждани, които искат запазване на пазара. „Аз се учудих, че има проблем с пазара, но извърших проверка и действително кметът на район "Лозенец" предлага създаване на зона на събитие върху по-голямата част от момента съществуващия пазар. Това е начинание, което аз категорично не подкрепям, така че ние ще защитим пазара. Предстои да внесем в понеделник с колеги от различни политически групи, които съм убедил да ни подкрепят за следното - пазарът да бъде предоставен за управление на общинско дружество, някои от общинските пазари, да се инвестират средства в това той да се обнови, да бъде чисто, приветливо място".

По отношение на енергийната криза която пряко се отразява на „Топлофикация-София“, Георгиев посочи държавата трябва да намери компенсаторен механизъм, подобно на този за бизнеса, и за общинските и частни топлофикации, за да не се наложи накрая хората да платят сметката.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 111 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (87%, 803 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 14 Гласове)
Общо гласували: 928 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Спаси София предлага проект: 440 нови паркоместа в Младост в първ......

От Спаси София представиха днес в Младост първия в София проект за изграждане на етажен паркинг в кварталите, съобщиха о...

Прочети още keyboard_arrow_right