Изчистените над 2000 кв. м драсканици струват над 100 000 лв. на софиянци

Драсканица по обновените колони на ул. Граф Игнатиев

Снимка: Фейсбук

Малина Едрева: София е модерен град, отворен за стрийт изкуство и артистите, но с нулева толерантност към вандализма

Между 30 и 50 лв. е почистването на квадратен метър от драсканици и вулгарни надписи по обществени сгради и паметници на културата в София. От началото на годината екипи на Столичен инспекторат са излъскали над 2000 кв. м, а по някои сгради по два и три пъти. Така бруталното драскане излиза над 100 000 лв. на Столична община или по-конкретно на столичани.

Един от последните случаи беше вандалски надпис на ремонтираните и измазани колони на ул. Граф Игнатиев (виж снимката). За да се спрат хулиганските действия от Столична община са категорични, че трябва да се изготви документ, който да регламентира графитите, местата за тях и това ясно да се разграничи от безразборното драскане по стени и фасади на сградите в столицата.

Председателят на комисията по култура на СОС Малина Едрева обясни, че документът, който се подготвя има две насоки. Едната е да се продължи с обособяването на места за артистите. Другата е при посягане на паметници на културата и храмове, веднага ще се реагира - да се почиства и при установяване на извършителя да има санкция. По първоначална информация глобите ще бъдат от 500 до 1000 лв.

 

"Някои вандалски действия може да бъдат пропускани, но затова ще има система от санкции. Знаем как се промени квартал "Хаджи Димитър" с изкуството на Насимо. С главния архитект работим по изготвяне и обособяване на нови локации, за да бъдат те ясно представени на артистите. Подготвяме голям международен фестивал за другата година, така че нашите графици да могат да работят с колегите си от други големи градове", коментира Малина Едрева пред  Bulgaria ON AIR.

Предвижда се изготвянето на специален регистър, в който да има почерци за разпознаване на извъшителите, а също и местата в града и сградите, които са потърпевши. За изготвянето могат да помогнат и сигналите на гражданите.

"София е модерен град, отворен за стрийт изкуство и артистите, но с нулева толерантност към вандализма. През последните години Столичната община направи сериозни инвестиции в градската среда и няма как да позволим тя да бъде компрометирана. Видно е, че непрекъснатото обновяване на осветлението и разширяване на видеонаблюдението в София не е достатъчно, за да се справим с вандализма като драскането по фасадите на сгради", коментира в социалната мрежа Малина Едрева.

Въпреки трудностите с драскачи, вандали и хулигани тя е категорична, че Столична община ще продължава да подкрепя уличните артисти. Уличното изкуство прави градовете ни по-красиви, а властите имат задачата да въведат регламент, който да не допуска компрометирането на културните и архитектурните паметници, на храмовете, заявява Едрева.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Искате ли във Вашия квартал зелена зона?
 • Да, вече има. (6%, 27 Гласове)
 • Да, искам защото ще има ред. (39%, 161 Гласове)
 • Не, длъжни са да ни осигурят паркомясто. (30%, 123 Гласове)
 • Не и така си е добре. (24%, 100 Гласове)
 • Нямам мнение (1%, 5 Гласове)
Общо гласували: 416 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник сигнализира за строителство на бул. Витоша (СНИ......

Независимият общински съветник Борис Бонев сигнализира за незаконно строителство на голяма конструкция пред заведение на...

Прочети още keyboard_arrow_right