Общински съветник мина гратис с електронна карта за градския транспорт, системата му отчела "грешка"

Общински съветник мина гратис с електронна карта за градския транспорт, сис

Снимка: Фейсбук

Арх. Борислав Игнатов разказа за патилата си с mpass, директорът на ЦГМ е готов да му покаже как се ползва картата на телефон

Общинският съветник  и зам.-председател на СОС арх. Борислав Игнатов тества неуспешно ползването на електронна карта - MPASS, за градския транспорт в София. За премеждията си той разказа в социалната мрежа и направи заключението, че електронната карта може да се ползва от няколко души едновременно и безплатно, тъй като състемата не я отчита.

За пътуването си из София с mpass в подземен и наземен обществен транспорт арх. Игнатов поставя няколко въпроса, като основният е функционира ли системата за таксуване? 

"Проверих лично как работят “електронните” дневни карти. Пиша ги в кавички, понеже само приличат на такива и са поредното псевдо решение. Не работят. Полученият QR код от сайта https://sofia.mpass.bg, срещу 4 лв., просто не отваря входните бариери в метрото", консаттира зам.-председателят на СОС.

Щом сигнализирал за проблема на служителката на касата в метрото, и щом разбрала, че е с карта онлайн, се смаяла и го пуснала да влезе в метрото през служебния вход без никакви други въпроси.

"Смайване се случва и с контрольорите в надземния транспорт. След като не могат да проверят валидността на кода, излиза, че с една такава снимка на "карта" можете да пътувате колкото си искате без да плащате никога повече. Картата можете да я споделите с всичките си познати и те да правят същото... Една карта за цял народ", коментира арх. Игнатов. Той препоръчва електронният билет да е в приложение с идентификация, да не може да бъде преотстъпван и да може да бъде проверяван.

Столица.bg потърси отговори на поставените от арх.  Игнатов проблеми със системата за такусване.

"Дневната карта е закупена на 16 ноември 2020 година в 09:40:53, чрез сметкa на мобилен оператор. Системата MPASS, която регистрира всеки опит – успешен или не, включително дали пътникът е влезнал в метрото, както и дали е проверен от контрольор, не е отчела никакво движение по тази карта.

Проверката се осъществява на два етапа: екранът има динамичен текст, който показва постоянно намаляващо време на валидност на превозния документ. QR кодът е криптиран и динамично се променя в зависимост от профила на клиента от няколко секунди до няколко минути. Също така при проверка от контрольор, визуално се вижда дали картата е скрийншот. PDA - устройството, с което контрольорът проверява, при сканиране на QR кода се осъществява проверка в реално време.

От стартирането на системата преди почти 2 години до момента има над 200 000 валидации на този тип карти. Регистрираните проблеми с тях са 0,002 %. Предизвикателства с работата имаше в самото началото на системата, когато пътниците експериментираха с нея. За вчерашния ден, 17 ноември т. г., в който бяха закупени стотици дневни карти и има десетки проверки на контрольорите, сега има двойни екипи заради проверките на маски, няма нито един регистриран проблем.

Като изключим техническите неточности и непознаването в детайли на работата на приложението, ЦГМ не поставя под съмнение написаното от общинския съветник арх. Игнатов в социалната мрежа. Очакваме да предостави информация на коя метростанция е имал проблеми и в кое превозно средство е проверен от контрольори, за да бъде извършена проверка и да бъдат отстранени технически проблеми, ако е имало такива.

Директорът на ЦГМ Димитър Дилчев заяви и готовност лично да покаже на арх. Игнатов как става преминаването с MPASS, защото за ЦГМ всеки пътник е важен, отговарят от Центъра за градска мобилност.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 253 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 696 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спортът във фокуса на заседанието на Столичен общински съвет...

На заседанието си днес,  22 юли градският парламент разглежда редица предложения, които имат за цел стимулирането н...

Прочети още keyboard_arrow_right