Общински съветник мина гратис с електронна карта за градския транспорт, системата му отчела "грешка"

Общински съветник мина гратис с електронна карта за градския транспорт, сис

Снимка: Фейсбук

Арх. Борислав Игнатов разказа за патилата си с mpass, директорът на ЦГМ е готов да му покаже как се ползва картата на телефон

Общинският съветник  и зам.-председател на СОС арх. Борислав Игнатов тества неуспешно ползването на електронна карта - MPASS, за градския транспорт в София. За премеждията си той разказа в социалната мрежа и направи заключението, че електронната карта може да се ползва от няколко души едновременно и безплатно, тъй като състемата не я отчита.

За пътуването си из София с mpass в подземен и наземен обществен транспорт арх. Игнатов поставя няколко въпроса, като основният е функционира ли системата за таксуване? 

"Проверих лично как работят “електронните” дневни карти. Пиша ги в кавички, понеже само приличат на такива и са поредното псевдо решение. Не работят. Полученият QR код от сайта https://sofia.mpass.bg, срещу 4 лв., просто не отваря входните бариери в метрото", консаттира зам.-председателят на СОС.

Щом сигнализирал за проблема на служителката на касата в метрото, и щом разбрала, че е с карта онлайн, се смаяла и го пуснала да влезе в метрото през служебния вход без никакви други въпроси.

"Смайване се случва и с контрольорите в надземния транспорт. След като не могат да проверят валидността на кода, излиза, че с една такава снимка на "карта" можете да пътувате колкото си искате без да плащате никога повече. Картата можете да я споделите с всичките си познати и те да правят същото... Една карта за цял народ", коментира арх. Игнатов. Той препоръчва електронният билет да е в приложение с идентификация, да не може да бъде преотстъпван и да може да бъде проверяван.

Столица.bg потърси отговори на поставените от арх.  Игнатов проблеми със системата за такусване.

"Дневната карта е закупена на 16 ноември 2020 година в 09:40:53, чрез сметкa на мобилен оператор. Системата MPASS, която регистрира всеки опит – успешен или не, включително дали пътникът е влезнал в метрото, както и дали е проверен от контрольор, не е отчела никакво движение по тази карта.

Проверката се осъществява на два етапа: екранът има динамичен текст, който показва постоянно намаляващо време на валидност на превозния документ. QR кодът е криптиран и динамично се променя в зависимост от профила на клиента от няколко секунди до няколко минути. Също така при проверка от контрольор, визуално се вижда дали картата е скрийншот. PDA - устройството, с което контрольорът проверява, при сканиране на QR кода се осъществява проверка в реално време.

От стартирането на системата преди почти 2 години до момента има над 200 000 валидации на този тип карти. Регистрираните проблеми с тях са 0,002 %. Предизвикателства с работата имаше в самото началото на системата, когато пътниците експериментираха с нея. За вчерашния ден, 17 ноември т. г., в който бяха закупени стотици дневни карти и има десетки проверки на контрольорите, сега има двойни екипи заради проверките на маски, няма нито един регистриран проблем.

Като изключим техническите неточности и непознаването в детайли на работата на приложението, ЦГМ не поставя под съмнение написаното от общинския съветник арх. Игнатов в социалната мрежа. Очакваме да предостави информация на коя метростанция е имал проблеми и в кое превозно средство е проверен от контрольори, за да бъде извършена проверка и да бъдат отстранени технически проблеми, ако е имало такива.

Директорът на ЦГМ Димитър Дилчев заяви и готовност лично да покаже на арх. Игнатов как става преминаването с MPASS, защото за ЦГМ всеки пътник е важен, отговарят от Центъра за градска мобилност.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 126 Гласове)
 • На време (15%, 49 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 58 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 88 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 12 Гласове)
Общо гласували: 333 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заради нарушаване на мерките: Намаляват работното време на Немски......

Заради открити нарушения при спазване на COVID-мерките е намалено работното време на Немския коледен базар в София до ...

Прочети още keyboard_arrow_right