Тема: градски транспорт

comment 0
visibility 480
Наемане на трамвай за празник

220 лв. на час за частно парти в ретро трамвай

Частно или фирмено парти и тържество може да се организира в трамвай или тролейбус на радския транспорт в София. За градската мотриса цената е 200 лв. на час, пише в. "Монитор". С 20 лв. по-скъпо пък е за двойно съчленен трамвай с 40 седящи места. За единично съчленен с 32 седалки цената е 180 лв. на час. Чешките трамваи, които са с 26, се отдават за партита и тържества за 165 лв., сочи справка на Столичната община. Популярният в столицата зелен ретро трамвай се пуска и създава празнично настроение. Той също може да бъде наеман срещу 220 лв. на час. 180 лв. е за тролейбус. Маршрутите на превозните средства се определят от мрежата на София. За желаещите за организират купон в електротранспорта трябва да знаят, че продължитеността на събитието трябва да е най-малко 2 часа, като в тях се включва времето за излизане и прибиране в депо. Травмаи и тролеи от "Столичен електротранспорт" най-много се наемат от туристически агенции за обиколки на София, и от филмови, кинопродукции и рекламни агенции. Електрическите возила се ползват и за сватби, рождени дни и абитуриентски балове. За всяко събитие се сключва индивидуален договор, обясняват от "Столичен електротранспорт". При наемането на автобуси от столичния автопарк заплащането е на километър, като за единичните броим по 4,20 лв. на км, а за съчленените - 4,80 лв. През 2018 г. са били наети 44 автобуса, а от началото на годината - 35. Не могат да се наемат автобуси, купени по европейски програми. Също така е разрешено да се движат само на територията на Столичната община.

comment 0
visibility 313
Билети за градския транспорт

Над 10 000 гратисчии в градския транспорт в София

Повече от 10 000 са пътниците без билет в Столичния градски транспорт за последното тримесечие, научи Столица.bg. Според запознати не се наблюдава увеличение на тенденцията за 2019 г. Резултатите са близки до тези от 2018 г за същото тримесечие. Само за този период в София са хванати 5913 пътника без билет, които са платили веднага глобата от 30 лв. на контрольорите. Други 4782 са свалени от превозното средство и са им направени актове. Ако  платят в тридневен срок, глобата е 30 лв., а след това става 50 лв. Продължават регулярните проверки на контрольорите на Центъра за градска мобилност по всички линии на градския транспорт в столицата. Най-много се правят по линии, за които има сигнали, че пътуват гратисчии. Проверки се правят и при спряло превозно средство. Два автомобила, включително и полицейски спират автобуса, например и проверяват пътниците. Такива най-често има в събота и неделя, защото някои смятали, че тогава контрольорите почиват. При редовна проверка на автобусите 85 и 86, пътуващи към битака, само за час са хванати 50 души без превозен документ. Анализите сочат, че има трайна тенденция за пътуването в градския транспорт с карти. Много от големите компании купували за служителите си като бонус. В София има квартали, където се правят засилени проверки на преминаващите от там превозни средства от градския транспорт. Новата тикет система ще показва в реално време колко са гратисчиите в дадено превозно средство. Системата ще има камери, които ще борят и валидатори. Така във всеки момент шофьорът и контрольорите ще знаят колко са пътниците без билети. Това пък дава възможност за превенция и непозволяване на гражданите да пътуват гратис. 

comment 0
visibility 9326
Гратисчийка бие контрольорка

Полицията откри агресивната пътничка, контрольорката извади медицинско (ВИДЕО)

Служители на Първо полицейско управление в София са издирили и открили агресивната пътничка, която вчера нападна контрольорка от Столичния градски транспорт, научи Столица.bg. Най-вероятно по случая ще се образува досъдебно производство. Видео за конфликта между нередва пътничка и контрольори взриви социалната мрежа. Оказа се обаче, че на видеото не се вижда целия случай, лаконичен бе коментарът на ЦГМ пред Столица.bg. Авторът е заснел само част, в която едната контрольорка държи за ръката гратисчийската, а тя като носител на "Оскар" крещи помощ, помощ! Екшънът се разиграва в неделя, в автобус по линия 94, на спирката на бул. "Васил Левски" и "6-ти септември". Две контрольорки попадат на пътничка, която им дава карта, последно заредена през 2016 г. Възпитано им обяснява, че не може да плати 30 лв. Тогава контрольорките й предлагат да слязат, за да й напишат акт. Още със слизането гратисчийката започва да крещи, дърпа чантата на едната от контролиращите и я хвърля към кошче за боклук. Започва да я дърпа за косата, да я блъска и я хапе по ръката. Жената е с наранена длан от агресивната гратисчийка. През това време колежката й вика на помощ полиция. В същия момент друг пътник снима с телефона си само момента, в който свалят нередовната пътничка и я държат за ръката. След инцидента битата контрольорка отива на преглед в ИСУЛ и там установяват нараняванията по тялото й. От Първо полицейско управление, под чийто район става инцидентът, са предприели бързи и адекватни действия. Гратисчийката е открита. Жертвата е изпратена в Съдебна медицина и си е взела удостоверение за нараняванията, ще бъде образувано досъдебно поризводство по случая и нередовната пътничка може да бъде съдена за хулиганство. 

Реклама
comment 0
visibility 515
Безумец се вози на автобус 23

Младеж се вози безразсъдно на автобус 23 (ВИДЕО)

Момче се вози опасно и безразсъдно на автобус 23 от градския транспорт в София. Явно е търсач на силни усещания. Видеото е пбликувано в социалната мрежа и не е известно кога точно се е случило това. Младежът е извън автобуса, отзад и продължително се вози, стъпил до регистрационния номер. Вероятно силите му го напускат и в един момент той кляка. Шофьорът на рейса не е забелязал опасността, а видеото е снимано от движещ се отзад автомобил. Търсенето на приключения обаче може да свърши трагично. Още по-нечовешко е, че при инцидент виновен ще е шофьорът, който не е забелязал безумния младеж. Автобус 23 се движи от "Орландовци" до Курило. А момчето изпитва късмета си вечер.

comment 0
visibility 2102
ВСС гласува повторно за Иван Гешев за главен прокурор

Затвориха "Екзарх Йосиф" за движение, променят линии на градския транспорт

Движението в София днес ще бъде затруднено. Причината са протести за повторното гласуване на ВСС за ибора на Иван Гешев за главен прокурор. Вече е затворено движението по столичната улица "Екзарх Йосиф". В района около ВСС не минават автомобили, спрян е и трамвая. Сградата на ВСС е под охрана от снощи. Има засилено полицейско присъствие, за да няма ексцесии. Служителите на МВР ще разделят двата протеста - против и в подкрепа на Иван Гешев. Заседанието Висшия съдебен съвет започва в 10 ч. До второ гласуване се стигна, след като президентът Румен радев не подписа указ за избора на Иван Гешев за главен прокурор. Ако днес, на повторното гласуване не бъде избран Гешев, тогава процедурата се връща и се започва от нови номинации и кандидатури. Очакват се блокади от протестиращи на Орлов мост и други възлови кръстовища в София. Още вчера от центъра за градска мобилност предупредиха за промени в градския транспорт. Заради протестите травмай 20 и 22 не се движат от 7 ч. тази сутрин. Вижте промените в градския транспорт (снимка 2): От 7.00 часа ще има промени в движението на трамвайни линии 20 и 22. № 20 ще се движи по маршрут: депо Искър - Младежки театър, а № 22 ще се движи по маршрут: автостанция Изток - Младежки театър. Пътниците могат да използват временна автобусна линия № 22-ТМ с маршрут: от ж.к. Западен парк (крайна станция на автобусни линии № 72 и 77), надясно ул. „Западна“, надясно по ул. „Суходолска“, наляво по ул. „Кубан“, по бул. Възкресение“, наляво по бул. „К. Величков“, надясно по ул. „Пиротска“, надясно по бул. „Христо Ботев“, надясно по бул. „Тодор Александров“ и наляво по бул. „К. Величков“ по маршрута до ж.к. Западен парк. Автобусите да се движат по споделеното трамвайно трасе по бул. „Възкресение” и бул. „Константин Величков”. Те ще спират на всички спирки. Забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства по:➡️ ул. „Екзарх Йосиф“ между ул. „Георг Вашингтон“ и ул. „Цар Самуил“➡️ ул. „Кн. Борис I“ между ул. „Цар Симеон“ и бул. „Тодор Александров“➡️както и влизането на коли по ул. „Екзарх Йосиф“ между бул. „Кн. Мария Луиза“ и бул. „Стефан Стамболов“. Обичайният график на работа на обществения транспорт ще бъде възстановен след края на мероприятието, предупреждават от ЦГМ.

comment 0
visibility 2829
Шофьор на автобус 413 помага за качването на инвалидна количка

Шофьор на 413 слезе и помогна на качването за инвалидна количка (ВИДЕО)

Шофьоръ на автобус по линията 413 в София помогна на пътник, който е в инвалидна количка. Водачът от градския транспорт се казва Чавдар Алексиев. И това не бил първият му случай да оказва съдействие, научи Столица.bg. Преди дни на една от спирките по линията той забелязва, че има човек с увреждане. Още със спирането на автобуса, отива до вратат за пътници и отваря платформата за качването на инвалидната количка.  Пътниците остават впечатлени. Някои от тях признават, че за първи път виждат такова отношение и са възхитени от шофьора. Видеото бе публикувано в социалната мрежа. В коментарите си десетки хора поздравяват Алексиев. "Респект и адмирации към шофьора", "добрият човек е и добър шофьор", са коментарите в социалната мрежа. Той е един от най-стабилните, уважавани и възпитани наши служители, бе лаконичният коментар на негови колеги в гараж Дружба. За Чавдар Алексиев това било нормално да окаже съдействие и да помогне.  

comment 0
visibility 2781
Бус лента

Зоната за престрояване по Цариградско шосе е удължена с 240 метра

Бус лентата не е премахната, а е удължена с 240 метра зоната за престрояване на автомобилите, които идват от Телевизионната кула и се качват на бул. "Цариградско шосе" в посока х. "Плиска". Това заявиха от Столична община по повод разпространен тази сутрин видеоклип. В него се твърди, че бус лентата на бул. "Цариградско шосе" е премахната, защото е боядисана в бяло, което е абсолютно невярно. Преди да бъде направено това изменение - маркировката, заради преплитането на потоците автомобили се получаваха задръствания, които стигаха до Орлов мост. Освен това, преди въпросната отсечка на бул. "Цариградско шосе", бус лентата е удължена със 160 метра, за да се облекчи преминаването на градския транспорт. Целта на направените промени е да се улесни движението по тази натоварена пътна артерия. А разпространената тази сутрин невярна информация само заблуждава гражданите на София.

comment 0
visibility 1512
Граждани бутат трамвай №5

Граждани бутат трамвай 5: Задружни сме, браво на нас

За пореден път се наложи пътници и граждани на бутат трамвай 5 на колелото при Руски паметник. За екшъна съобщават хората в социалната мрежа. Някой е отнел предимството трена и като е набил спирачки е попаднал в изолатор. Там ток няма и трамваят не може да тръгне. За да продължи по трасето си се наложило сговорна дружина да ударят по едно рамо.  Снимката на бутащите преди час трамвай край Руски паметник предизвика весели и обнадеждаващи коментари. Има някаква причина, за да накара ватмана да спре на изолатора ! И най вероятно е някой идиот отнел предимството на трамвая, коментира компетентно мъж. "Народ който сам си бута трамвая, не може да бъде унищожен", шеговит е пък друг участник. "Задружни сме. Браво на нас", хвали се трети. В крайна сметка трамваят е излязъл от изолатора и е продължил по пътя си, по-важното е, че сговорна дружина и трамвай повдига!

comment 0
visibility 1454
Градски транспорт, автобус 604

Куриозна снимка в 604 провокира и разсмива (СНИМКИ)

Кухненски столове в бяло станаха повод за смях и коменатри за Столичния градски транспорт. Обзавеждането е снимано в един от новите автобуси, движещи се по линия 604, която е от Дружба до "Пирогов". Много от хората се вързаха на фотото, че тези столове са поставени, за да се ползват от пътниците. Всъщност куриозната снимка е доста подвеждаща. Заблудата идва от препасаните колани за безопасност, които държат двата кухненски стола. Реално в градския транспорт е забранено транспортирането на мебели, а за по-обемен багаж се плаща допълнително. "Някой си е превозвал покъщнината и умишлено е направил тази снимка. Столовете са вързани с колан  в отсека за хора в неравностойно положение. Това е глупав опит за манипулация", коментираха от градския транспорт пред Столица.bg. По линия 604 са нови автобуси и пътуването с тях е удобно и комфортно. Само за 10 минути се стига от Дружба от центъра, дори и в задръстванията по Цалиградско шосе, коментираха граждани, доволни от 604.

comment 0
visibility 2675
Подписване на договор между Столична община и МОСВ за 217 млн. лв.

Столична община подписа договор за 217 млн. лв. за екотраспорт (СНИМКИ)

Столична община и МОСВ подписаха договори за финансиране на европроекти на обща стойност 217 млн. лв. за закупуването на превозни средства в Столичния градски транспорт. В Екоминистерството днес бяха подписани контракти за три транспортни проекта по Оперативна програма "Околна среда". Договорите бяха подписани от министъра Нено Димов, а от името на Столична община - зам.-кметът Ирина Савина и изпълнителните директори на "Столичен Електротранспорт" ЕАД Евгений Ганчев и на "Столичен автотранспорт" ЕАД Слав Монов. На събитието присъства и зам.-кметът по финансите и транспорта Дончо Барбалов. Първият договор, по който партньор е „Столичен електротранспорт“ ЕАД е за купуване на 25 нови нископодови, климатизирани трамвайни мотриси. Те трябва да заменят старите трамваи по линии 4, 18 и частично по линия 5. Вторият проект, с партньор „Столичен автотранспорт“ ЕАД, е за доставка на 52 електробуса, които ще се ползват за довеждащ транспорт до метростанциите в кварталите Овча купел, Люлин и Витоша – ВЕЦ Симеоново. 30 от електробусите ще са с дължина от 5.5 до 7.5 метра, а останалите 22 буса ще са между 7.6 и 9.6 метра. По-късите ще са с по около 25 места, а по-дългите с по 60 места за пътници. Третият проект, където партньор пак е „Столичен електротранспорт“ е с няколко компонента - купуване на 30 електробуса и 10 зарядни станции за тях, купуване на 30 тролейбуса и реконструкция на 3 токоизправителни станции по тролейбусните маршрути. Електробусите ще са 12-метрови, с бързозарядна технология и ще се зареждат в начална и крайна точка на маршрута. Те ще заменят автобуси по линии 6, 73, 74 и 60. Тролейбусите ще са съчленени, нископодови и климатизирани. Те трябва да заменят старите "Икарус"-и, които се движат по линии 6, 7 и частично по линия 9.

comment 0
visibility 2962
градски транспорт

Влиза в сила зимното разписание на градския транспорт в София

Градският транспорт в София от днес се движи по зимно разписание. Интервалите между колите са по-малки, отколкото през юли и през август, съобщават от Столична община. Идеята да се сменя разписание на транспорта в София е въведена през 60-те години на миналия век.    Има и едно изключение. Автобус № 63 (бул. „Цар Борис ІІІ“ - ул. „Бялата чешма (кв. Бояна)) ще продължи да се движи и в делнични дни до местността „Златните мостове“ до края на октомври. Курсовете са два - сутрин и следобед. През изминалите години това лятно разписание на рейс 63 се поддържаше само до началото на септември.      

comment 0
visibility 841
маратон

Заради щафетния маратон в София: Затворени улици и нови маршрути на градския транспорт

Петият щафетен маратон, който започна преди малко в София, променя организацията на движението в града. Ще бъдат затворени доста улици в центъра на столицата, ще има и промяна в маршрутите на част от градския транспорт, съобщават от Столична община. Ето и подробностите: От 09.00 до 13.30 часа се въвежда временна организация на движението за провеждане на щафетен маратон в София. Маршрутът на спортното събитие е следният: старт от северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” пред националния стадион „Васил Левски” по западното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, по източното пътно платно на ул. „Проф. Фритьоф Нансен”, обратен завой при бул. „Васил Левски”, по западното пътно платно на ул. „Проф. Фритьоф Нансен”, надясно по бул. „България”, по източното пътно платно на бул. „Пенчо Славейков”, обратен завой по тротоара на бул. „Витоша”, по западното пътно платно на бул. „Пенчо Славейков”, по бул. „България”, надясно по бул.„Черни връх”, обратен завой при ул. „Св. Наум”, по бул. „Черни връх”, надясно по бул.„Евлоги и Христо Георгиеви”, бул.„Драган Цанков”, Борисова градина, изход от Борисова градина при Национален стадион „Васил Левски”, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до Орлов мост, преминава по пешеходната зона, по северозападното пътно платно на бул.„Евлоги и Христо Георгиеви” до национален стадион „Васил Левски”, където е финала. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства на- от 07.00 часа до приключване на мероприятието на моста пред Националния стадион „Васил Левски”.От 07.30 до 13.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по:- Ул. „Ген. Гурко” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Васил Левски”.- Ул. „Любен Каравелов” между ул. „Ген. Паренсов” и ул. „Ген. Гурко”.- Бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Проф. Фр. Нансен”.- Бул. „Драган Цанков” между ул. „Митрополит Кирил Видински и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви”.- Южното пътно платно на бул. „България” между бул. „ Черни връх” и бул. „Акад. Ив. Гешов”.- Бул. „Черни връх” и ул. „Проф. Фр. Нансен” между бул. „Свети Наум” и бул. „Васил Левски”.- Бул. „Пенчо Славейков” между бул. „България” и бул. „Витоша”.- Тунела на НДК - в участъка водещ към бул. „Черни връх” и бул. „България” До 14.00 часа частично се променят маршрутите на масовия градски транспорт, както следва:- Автобусна линия № 9 (в посока пл. „Орлов мост”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Шипка” и по маршрута си.Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50 метра преди бул.„Цар Освободител” в посока пл.„Орлов мост“.Автобусна линия № 72 (в посока ж.к. „Западен парк”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски” и по маршрута си;Автобусите да спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50 метра преди бул. „Цар Освободител” в посока ж.к. „Западен парк” и на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута.Автобусна линия № 75 – маршрутът се скъсява от автостанция „Гео Милев“ до Военна академия (обратен завой при ул. „Шипка“). Автобусите ще спират на временно изместената спирка с код 0440 “Военна академия” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” след ул. „Шипка“ в посока към автостанция „Гео Милев”.Автобусна линия № 76 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”): от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „П. Ю. Тодоров” и по маршрута си, двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока ж.к. „Гоце Делчев”, за автобусни линии №№ 280, 306 и тролейбусни линии №№ 4, 5, 8 ,11.Автобусни линии №№ 84, 184 и 505 (в посока ул. „Ген. Гурко“): от бул. „Цариградско шосе” надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. „Шипка” (Военна академия), бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, наляво по бул. „Цариградско шосе” и по маршрутите си. Автобусите ще спират на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока СУ „Св. Климент Охридски“ (за автобусни линии №№ 280, 306 и тролейбусни линии №№ 4, 5, 8, 11), и на спирка с код 0442 „Военна академия” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” след ул. „Шипка“ в посока пл.„Орлов мост“.Автобусна линия № 94 (в посока СУ „Св. Климент Охридски“): от бул. “Свети Наум” наляво по бул. “Черни връх”, по бул. “Джеймс Баучър”, по ул. “Стоян Михайловски” и по маршрута до Студентски град. Автобусите ще спират на съществуващите трамвайни спирки по бул. “Джеймс Баучер” и на временната спирка на бул. „Черни връх“ на 60.00 метра след левия завой от бул. „Св. Наум“.Автобусна линия № 204 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”): от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, по бул. „Акад. Ив.Е. Гешов”, по бул. „България” и по маршрута си, двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока в посока ж.к. „Гоце Делчев” (за автобусни линии №№ 280, 306 и тролейбусни линии №№ 4, 5, 8, 11). Автобусна линия № 604: в посока институт „Пирогов”: от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“, по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” и по маршрута си; - в посока гара „Искър”: от бул. „Пенчо Славейков” наляво по бул. „Прага”, по бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, по бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си. Автобусите ще спират на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока институт „Пирогов” (за автобусни линии №№ 280, 306 и тролейбусни линии №№ 4, 5, 8, 11).Тролейбусна линия № 7 се скъсява от ж.к. „Люлин“ до пл. „Сточна гара“.    

comment 0
visibility 739
изграждат нови спирки в столичните райони

6 столични района си разпределят над 290 000 лв. за спирки

В шест района на Столична община ще има нови спирки на градския транспорт, научи Столица.bg. Място за чакащите градския транспорт в София не са изграждани от далечната 2016 г., когато Любомир Христов бе отстранен от зам.-кметския пост заради обществена опръчка за спирки. Средства от Столична община за спирконавеси са поискали от районите Искър, Нови Искър, Лозенец, Връбница, Слатина, Подуене и Кремиковци. Средната сума, която е отпусната на районите е около 50 000 лв. Парите са от бюджета за "Изграждане, ремонт и подържане на уличната мрежа". В район Банкя са получили 29 880 лв., район Искър 56 640 лв., район Лозенец 48 000 лв., район Нови Искър 59 883 лв., район Красно село 21 232 лв., район Връбница 70 000 лв. За спирките на градския транспорт в София отговорят ЦГМ, а други са дадени на частни фирми, които ги ползват с рекламна цел и плащат наем на Столична община. Много често спирките са мишена на вандалски действия, а в кварталите не само със счупени стъкла, но и разкъртени, счупени пейки и с пробити навеси. До момента районните кметове се опитват да поддържат в приличен вид навесите за гражданите, ползващи градския транспорт. В много квартали обаче те се оставени на доизживяване и гражданите нямат навес и пейка.

comment 0
visibility 2817
Визия за София: Градският транспорт е сред пироритетите за столичани

Визия за София: Градският транспорт е сред приоритетите за столичани

Публичният градски транспорт в София е един от най-важните фактори за градската среда. Според гражданите този сектор се нуждае от инвестиции в разширяване на мрежата, намаляване на интервалите между превозните средства, оптимизиране на маршрутите и спирките на обществения транспорт, изграждане на буферни паркинги и разширяване и популяризиране на системата "паркирай и се вози". Това сочи проучване на инициативата Визия за София. С висока важност са оценени безопасните улици, улеснени пешеходни пресичания, качествена пътна настилка, създаване на споделени улици и пространства за гражданите. Представителното социологическо проучване е сред столичанина възраст над 15 години от социологическа агенция Глобал Метрикс. Сред най-приоритетни се оценяват мерките и целите, свързани със запазването на живата среда в града, естетиката и качеството на градската среда и чистотата по отношение на въздух, води, улици и шум. Естетиката и качеството на градската среда също е сред най-важните приоритетни области за софиянци. Необходимостта от подобряване на външния вид на града има средна оценка от 8,37 от 10 максимална, което го нарежда сред първите 4 споделени посоки за развитие. Най-важни според жителите на столицата са редовното поддържане и обогатяване на елементите на градската среда като пейки, чешми, др. Също така гражданите смятат, че е необходимо създаване на комфортна и безопасна пешеходна мрежа, озеленяване на публичните пространства, провеждане на информационни кампании за отговорностите на собствениците към външния вид и поддръжката на сградите. Сред водещите приоритети на гражданите е и чистата среда във всички аспекти – води, въздух, улици, шум и др. Освен социологическото проучване Визия на София повече от месец провеждаше срещи с гражданите на Ларгото и акции в различни зони на общината. Посоките за развитие бяха формулирани на основата на близо 3700 ресурса с данни, десетки анализи и изследвания и над 700 експертни срещи и събития с участието на над 10 000 представители на различни заинтересовани страни. Предложенията за целите за развитие на София и стъпките към тях ще бъдат представени за първи път на Форум "София: 2050" от 15 до 20 часа часа в понеделник (2 септември) в Зала 2 на НДК. Столичани имат консенсус по отношение на мерките за подобряване здравния статус на населението в посока осигуряване на по-добри условия за работа на медицинските лица и стимули за професионалното им развитие, обновяване на сградния фонд на здравните заведения, привличане и задържане на млади специалисти в здравните заведения, нещо, което вече е направено на 80% от Столична община. Образованието е оценено със средна оценка по степен на важност 8,13, а като най-важни мерки за неговото развитие са посочени обновяването на материалната база на училищата, увеличаването на броя на местата по райони в детските ясли, градини, училища. Предлагането на културни събития е едно от най-високо оценените области, но подкрепа за прилагане на още мерки срещат подобряването на достъпа до информация за културни събития и популяризирането им, организиране на разнообразни културни прояви за различните публики, създаване на места за общуване, както и активно комуникация на столицата с гражданите и гостите на града. Сред областите, които събират противоречиви мнения и настроения се открояват въвеждането на входна такса за преминаване с МПС през централна градска част и стесняване на лентите за движение по главните улици, въвеждане на синя зона през почивните дни и такса задръствания. Против въвеждането на синя зона през почивните дни са 21% от столичани, това не е голям приоритет според 19%, а други 60% я определят като важна, давайки й оценка над 6 по десетобална скала. Против въвеждането на входна такса за преминаване през централната градска част са 21%, като слабо приоритетна я определят 29%, а с оценка над 6 я оценяват 50% от интервюираните. Доста поляризирани са мненията и за въвеждане на такса задръстване. Против са 18%, с ниска приоритетност я определят 11%, но за 70% тази мярка е важна и получава оценки над 6, като 27% й поставят най-високата оценка 10.

comment 0
visibility 1150
Знак забранено влизането

Промяна в маршрутите на трамваи и автобуси заради ремонта на „Каменоделска“

Забрани за движението на автомобили и промени в разписанието на автобуси и трамваи влизат в сила от днес, 25 август, до сряда, 28 август, съобщават от Столична община. Забранено е влизането на автомобили: - по източното пътно платно и релсовия път на ул. „Каменоделска” между ул. „Първа българска армия” и ул. „Малашевска”, като движението на превозни средства се извършва двупосочно в източното пътно платно на улицата в същия участък; - по западното пътно платно на ул. „Каменоделска” между ул. „Малашевска” и ул. „Грънчарска”, като движението ще се извършва двупосочно в западното пътно платно и релсовия път на улицата в същия участък; - по ул. „Каменоделска“ между ул. „Грънчарска“ и ул. „Индустриална“; -  по обособеното трамвайно трасе на ул. „Първа българска армия” между ул. „Каменоделска” и трамвайно ухо „Орландовци”; - по източното пътно платно на ул. „Каменоделска” между ул. „Козлодуй” и ул. „Индустриална” /под жп надлеза/, като движението ще се извършва двупосочно в западното пътно платно на улицата в същия участък. Променят се маршрутите на трамваи 3, 4 и 18 от днес, 25 август, до 28 август включително. Трамвай №3 в посока кв. „Орландовци“ от бул. „Христо Ботев“ по ул. „Струга“, по бул. „Княгиня Мария Луиза“ до пл. „Централна гара“, по бул. „Христо Ботев“ и по маршрута си до гара „Захарна фабрика“; Трамвай №4 в посока кв. „Орландовци“, при ул. „Козлодуй“ по бул. „Княгиня Мария Луиза“, под надлез „Надежда“, кв. „Триъгълника“ до метростанция „Хан Кубрат“; Трамвай №18 в посока кв. „Орландовци“, при ул. „Козлодуй“ направо по бул. „Княгиня Мария Луиза“ през пл. „Централна гара“ до надлез „Надежда“ и обратно по маршрута до пл. „Журналист“. Промяна настъпва и в маршрута на автобуси 79, 309, 20 и 21/22. Автобуси №79 и №309 Променят се маршрутите на двата автобуса в посока към СТИНД 2 и бул. „Илиянци“, както следва: след ж.п надлеза на ул. „Козлодуй“ наляво по ул. „Индустриална“, по ул. „Заводска“, по бул. „История славянобългарска“ и по маршрутите. В обратна посока маршрутите не се променят. За автобусни линии 79 и 309 се разкриват временни автобусни спирки с код 6473 „Хладилен завод“ на ул. „Индустриална“ след кръстовището с ул. „Каменоделска“ в посока ул. „Заводска“ и с код 6474 „Централен гробищен парк“ на ул. „История славянобългарска“, след кръстовището с ул. „Заводска“ в посока надлез „Надежда“; закриват се спирки с код 2309 „Хладилен завод“ на ул. „Каменоделска“ в посока надлез „Надежда“ и с код 1945 „Централен гробищен парк“ на бул. „История славянобългарска“ в посока надлез „Надежда“. Автобусни линии 20 и 21/22 от пл. „Лъвов мост“ и Централна ж.п. гара по маршрутите до пл. „Сточна гара“, наляво по ул. „Константин Стоилов“, надясно под ж.п. надлеза на ул. „Козлодуй“, по ул. „Индустриална“, по ул.„Заводска“, по ул. „История славянобългарска“, ул. „Грънчарска“ и по ул. „Каменоделска“ по маршрута до автостанция „Орландовци“ двупосочно.   Променя се маршрута на временната автобусна линия № А-ТМ4 в посока към автостанция „Орландовци“, както следва: от Централна ж.п. гара по маршрута до кръстовище ул. „Козлодуй“ - ул. „Константин Стоилов“, наляво под ж.п. надлеза на ул. „Козлодуй“, по ул. „Индустриална“, надясно по ул. „Заводска“, по ул. „История славянобългарска“, ул. „Грънчарска“ и по ул.„Каменоделска“ по маршрута до автостанция „Орландовци“ двупосочно.   Автобусите от линии 4-Тм, 20 и 21/22 ще спират на всички съществуващи спирки:   - „Централен гробищен парк“ на ул. „Заводска“ за автобусни линии 79 и 309;   - „Хладилен завод“ на ул. „Индустриална“ за автобусни линии 79 и 309;   - временна спирка „Хладилен завод“ на ул. „Индустриална“ за автобусни линии 79 и 309.   - на нова временна спирка „Централен гробищен парк“ на ул. „Грънчарска“ на 30.00 метра след ул. „Заводска“ в посока ул. „Каменоделска“.   Ще бъде възстановена спирка „Централен гробищен парк“ на ул. „Каменоделска“ преди кръстовището с ул. „Малашевска“ в посока ул. „Индустриална“, за автобусни линии 20 и 21/22 и временната автобусна линия А-ТМ4.   Възстановява се  спирка „Католически гробища” (на 20 м след входа на „Централен гробищен парк“ на ул. „Каменоделска“ в посока пл. „Централна гара“), за автобусни линии 20 и 21/22 и временната автобусна линия А-ТМ4.   Остава закрита спирка с „Централен гробищен парк“ за автобусни линии 4-Тм, 20 и 21/22 на ул. Каменоделска“ след кръстовището с ул. „Малашевска“ в посока ул. „Първа българска армия“.  

comment 0
visibility 1475
Тролей 1

Национален шампионат „Безопасно шофиране“ променя трафика в София

Заради многото жестоки катастрофи по пътищата в последно време, Институтът за пътна безопасност провежда в столицата най-мащабното обучение „Мисия нула“, целящо да научи хората да управляват колите си безопасно. Национален шампионат „Безопасно шофиране“ и кръг от Национален шампионат Затворен маршрут „Писта София 2019“ се провеждат през уикенда в столицата. Това налага някои промени в движението в някои райони в двата дни – 17 и 18 август. Забранено е влизането на автомобили в двете посоли, както следва: От 00.00 часа на 17.08.2019 г. до 16.00 часа на 18.08.2019 г. : - по западното и източното платно на ул. „Витиня“ между бул. „Владимир Вазов“ и улицата от северната страна на бул. „Владимир Вазов“, която свързва ул. „Бесарабия“ и ул. „Витиня“; -  по северното платно на ул. „Резбарска“ между ул. „Васил Кънчев“ и бул. „Владимир Вазов“. От 11.00 часа до 19.00 часа на 17.08.2019 г. /събота/ и от 09.00 часа до 16.00 часа на 18.08.2019 г. /неделя/ е забранено влизането на автомобили по южното пътно платно на ул. „Резбарска“ между ул. „Васил Кънчев“ и бул. „Владимир Вазов“. От 12.00 часа до 19.00 часа на 17.08.2019 г. /събота/ и от 09.00 часа до 16.00 часа на 18.08.2019 г. /неделя/ е забранено влизането на автомобили: - по бул. „Владимир Вазов“ между ул. „Левски Вековен“ и ул. „Поп Груйо“; - по западното и източното платно на ул. „549“ между бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Резбарска“; - по северната пътна връзка между ул. „Бесарабия“ и бул. „Владимир Вазов“; - улицата от северната страна на бул. „Владимир Вазов“ свързваща ул. „Бесарабия“ и ул. „Витиня“. Маршрутите на градския транспорт ще бъдат частично променени: От 04.30 до 24:00 часа на 17.08.2019 г. (събота) автобус №  100 ще се движи: по стария си маршрут от кв. Бенковски до спирка „Хипермаркет Била“, на кръстовище бул.„Владимир Вазов“ /ул. „Васил Кънчев“ наляво по ул. „Васил Кънчев“, наляво по ул. „Резбарска“ и по ул. „Първа българска армия“ по маршрута си до кв. „Бенковски“.   От 12:00 часа на 17.08.2019 г. до 16.00 часа на 18.08.2019 г. се променят маршрути, както следва: Автобус № 78: от Централна гара по стария си маршрут до кръстовище бул. „Владимир Вазов“/ ул. „Левски Вековен“ ( старо име ул. „Река Велека“), по ул. „Левски вековен“, по ул. „Тодорини кукли“ ( по маршрута на автобусна линия № 120), по ул. „Летоструй“, по ул. „Поп Груйо“ ( по маршрута на нощна линия Н3) и от кръстовище ул. „Поп Груйо“/ бул. „Владимир Вазов“ по стария си маршрут до кв. Враждебна двупосочно.   Тролей №1: от Първа градска болница по маршрута си до кръстовище бул. „Владимир Вазов“/ ул. „Острово“, по ул. „Острово“ и по маршрута на тролейбусни линии №2 и №4 до крайна спирка с код 2736 ж.к.“Хаджи Димитър“. В обратна посока от спирка с код 0692 ж.к.“Хаджи Димитър“ до кръстовище бул.“ Владимир Вазов“/ул.“Панайот Хитов“, по моста Чавдар и по маршрута си до Пета градска болница

comment 0
visibility 758
Навеси на спирките в район Нови Искър

Поставиха навеси на 9 спирки в район Нови Искър (СНИМКИ)

Нови навеси бяха поставени на 9 спирки на градския транспорт в район Нови Искър. Това ще осигури удобство на гражданите, които ползват обществения транспорт. Преди дни пък в центъра на гр. Нови Искър бе отворен пункт за продажба на билети и карти за градския транспорт. Жителите на столичния район отдавна искаха да имат удобства при ползването на градския транспорт. Още от есента там бяха монтирани електронни табла с 4G карти, които дават информация за интервалите на движение на автобусите. Някои от тях се захранват със соларни батерии. Спирконавесите се поставят от районното кметство, но са съгласувани с ЦГМ.

comment 0
visibility 757
Тестове на тикет системата

Объркаха тестовете на тикет система с хакера Кристиян

Тестовете на новата тикет система в столичния градски транспорт наподобява на хакерска атака. На 8 превозни средства - автобуси, тролеи и трамваи са мотирани бордови устройства, но за пътниците изглежда, че има нещо нередно. Наблюдателни столичани пък забелязали неработещите монитори и къде на сериозно, къде на шега смятат, че това е кибератака. Снимка на монитор, с изписана и неразбираема за пътниците информация в трамвая, бе публикувана в социалната мрежата.  "Кристияне, вече прекали! #бялхакер в трамвая!", пише авторът на снимката в социалната снимка. До края на годината ще има такива монитори по различни линии на градския транспорт, защото тестовете продължават и се наблюдава връзката с центъра и диспечери в Центъра за градска мобилност.  До началото на септември на още 36 превозни средства на градския транспорт ще бъдат поставени бордови устройства като валидатор, видеонаблюдение и други джаджи. Пътниците обаче няма да могат да се чекират на валидаторите, предупреждават от ЦГМ. До края на годината тикет системата на Столичния градски транспорт трябва да е готова и тествана, а след това и внедрена. Повече от 10 години се очаква столичани да използват съвременните технологии в градския транспорт. С новата система за таксува ще могат да се зареждат абонаментни карти от всяко кътче на света, уверяват от ЦГМ.  

comment 0
visibility 495
Шофьори в градския транспорт в София

60 нови водачи започват работа в градския транспорт на София

Нови кандидати за работа в Столичния градски транспорт вече са минали обучение и ще подсилят екипите в София, за да се перодолее окончателно кризата на шофьори. Около 60 водачи са назначени на работа в общинските дружества, след преминаването на обучение. В група са по 29 души и вече има записани 13 за новите курсове, научи Столица.bg. Градският транспорт в столицата имал нужда от около 140 нови водачи. Тенденцията показвала, че до края на годината бройката ще се запълни, което означава, че са необходими още около 80 души. Професията на шофьори на градски автобуси, ватмани и водачи на тролей стана привлекателна, след като от началото на тази година два пъти бяха вдигнати заплатите. Първо през февруари, а после през април. Така кризата беше преодоляна и да работят в градския транспорт в София бяха привлечени специалисти от провинцията. Преди две седмица кметът на София Йорданка Фандъкова подписа споразумение със синдикатите и всяка година, през следващите 3 , ще се вдигат заплатите с по 10 процента. 

comment 0
visibility 1330
Градски транспорт в Орландовци

В Орландовци недоволстват от разписанието на градския транспорт

Повече от половин час граждани са чакали градски транспорт в столичния кв. ОРландовци, район Сердика в понеделни. От 9.10 ч. на спирка "Орландовци" автобусът ТМ4 пристигнал едва в 9:43 ч. ЗА проблема хората съобщиха в социалната мрежа. Седмицата им е започнала стресово.   По линията на трамвай 4 се движат автобуси заради цялостната реконструкция на по ул. Каменоделска и изцяло подменение релсов път и контактна мрежа. "Ужасна е организацията на придвижване с този ремонт! 40 минути от светофара на "Родопа" посока "Антон Иванов" с кола. 4ТМ беше зад мен, не се чудете защо закъсняват, просто няма минаване от там сутрин, коментира живеещ в Орландовци. Въпреки проблема с разписанието контрольорите не пропускали да проверяват пътниците, съобщава друг гражданин. "Като отидеш да си зареждаш картата, никой не те компенсира за неуредиците и проблемите на градския транспорт", възмущават се столичани. Вчера пък в час пик, като сърдели бяха натъпкани пътниците в трамвай 20 от центъра към Дружба. Хората се задушаваха, тъй като в тези трамваи няма и климатик. Нямаше втори вагон и по спирките на "Янко Сакъзов" и "Мадрид" хората се тъпчеха. Интервалът на движение е по-голям заради лятното разписание на градския транспорт.

comment 0
visibility 15759
Седмицата тръгна по нови маршрут

Пуснаха тролей 7, вече минава през "Лозенец" (СНИМКИ)

Пуснаха тролейбусна линия №7 от днес. Тролеите вече минават през кв. Лозенец, а линията свързва ж.к. Манастирски ливади с ж.к. Люлин, съобщиха от Столична община. Удължаването на трасето беше прието от Столичния общински съвет на 27 юни т.г. За новия маршрут на тролей 7 бе изградено ново трасе по бул. АРсеналски, както и нова контактна мрежа. До приключване на работата по изграждане на новата метростанция при кино "Одеон" и възстановяване на нормалното движение през кръстовището на ул. "В. Левски" и бул. "Патриарх Евтимий", тролейбус № 7 ще е със следния маршрут: От ж.к. „Гоце Делчев“ по ул. „Тодор Каблешков”, ул. „Костенски водопад”, бул. „Гоце Делчев”, бул. „Петко Ю. Тодоров”, ул. „Бяла черква”, по бул. „Арсеналски”, при ул. „Борис Пожаров“ наляво в обособеното тролейбусно трасе по бул. „Арсеналски“, бул. „Черни връх“ и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, при ул. „Карнеги“ надясно по основното пътно платно на ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, бул. „Васил Левски”, пл. „Сточна гара“, бул. „Сливница” и по действащия маршрут на тролейбусна линия № 7 до ж.к. „Люлин 3- 4“. Обратният маршрут е: от ж.к. „Люлин 3“ по действащия маршрут на тролейбусна линия № 7 до пл. „Сточна гара“, бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий”, ул. „Проф. Фритьоф Нансен”, след северното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в обособеното тролейбусно трасе по бул. „Черни връх“ и бул. „Арсеналски“, при ул. „Борис Пожаров“ (в района на бившето трамвайно обръщателно колело на линия № 6) по основното пътно платно на бул. „Арсеналски“, ул. „Бяла черква”, бул. „Петко Ю. Тодоров”, бул. „Гоце Делчев”, ул. „Костенски водопад”, ул. „Тодор Каблешков” до ж.к. „Гоце Делчев“ (крайна станция на тролейбусна линия № 8 и автобусни линии № 73, 74, 76 и 204) Тролейбусите по линия №7 ще спират на всички съществуващи спирки в удължения участък от маршрута. По линия №7 засега ще се движат както нови тролейбуси, така и от старите „Икарус“-и. Вече има обявена поръчка за покупка на 30 нови тролейбуса с финансиране по ОП „Околна среда“. Изискванията към тях са да са нископодови, климатизирани и да имат автономна система за придвижване. Новите тролейбуси ще заменят всички стари „Икарис“-и по тролейбусни линии 6, 7 и 9. С пускането на 7-мицата маршрутът на автобусна линия № 102 е променен частично в посока ж.к. „Овча купел 2“, тъй като вече се движи в обособеното трасе по бул. „Арсеналски“ след кръстовището ул. „Св. Наум“- бул. „Черни връх“- бул. „Арсеналски. При ул. „Борис Пожаров“ (в района на бившето трамвайно обръщателно колело на линия № 6) автобус №102 минава по основното пътно платно на бул. „Арсеналски“ и продължава по маршрута си. Градският транспорт на София - ТУК!  

comment 0
visibility 1419
заплати

20 млн.лв. са необходими за повишение на заплатите на транспортните работници в София

20 млн.лв. са необходими за 2020 г. за повишение на заплатите на транспортните работници в София. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, след като общинските съветници приеха и доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова за подписаното споразумение между Столична община и синдикатите. Според него в следващите три години заплатите на всички работещи в градския транспорт ще бъдат увеличавани с по 10 процента на година. "Знаете, че през 2019 година увеличихме заплатите с 20 процента. Вече има резултати и има интерес към професията в градския транспорт. Разработили сме тригодишна програма за всички работещи в градския транспорт. До 2022 година всяка година заплатите им ще бъдат увеличавани с 10 процента", каза столичния кмет. Фандъкова обясни, че групата на БСП в СОС не са подкрепили увеличението на заплатите на шофьорите. Председателят на социалистите в СОС Калоян Паргов обяви, че сега през юли трябвало да има още едно увеличение. Според него няма голям напредък в условията на труд на работещите в градския транспорт.

comment 0
visibility 497
Неработещо табло на спирка н Дружба 1

Табло на трамвайна спирка в Дружба 1 не работи (СНИМКИ)

Електронното табло на спирката на трамвай 20 и 23 в Дружба 1 не работи, видя тази сутрин Столица.bg. Най-вероятната причина е изкоп в съседство на Искърско шосе, където втора седмица продължава реконструкцията, гадаеха чакащите. ЦГМ не работи толкова рано и хората не успяха да получат информация каква е причината, както и кога ще има трамвай. От 1 юли влезе в сила лятното разписание на градския транспорт в София. Почти всяка сутрин в Дружба 1 има спирки, на които не работят електронните табла. Преди десетина дни от ЦГМ правили профилактика и вече втора седмица има проблеми с таблата в Дружба.