Тема: градски транспорт

comment 0
visibility 440
Карлос Контрера

Карлос Контрера: До два дни извършителите ще бъдат задържани

Инцидентът от вчера в автобус по линия 404 е проява на цинизъм с особена дързост, пише в социалната мрежа Карлос Контрера, председател на столичната общинска комисия по транспорт. Срещу момчето е упражнено насилие от трима по-големи, които са избягали след извършеното насилие. Контрера коментира, че  информацията до момента навежда на мисълта, че  мотивът е на фенска основа, тъй като на дрехите на момчето е имало емблемата на ЦСКА. То е състезател в спортния клуб. Инцидентът се е приключил бързо. Шофьорът веднага е информирал диспечерите за инцидента, а сигналът в СДВР е от зам.-директора на 112-то училище. Оперативни работници са разговаряли с пострадалото момче. Разследването се води от 1-во РУ. Автобусът има видеокамери, подчертава Контрера. Записите се предават на разследващите. Обяснения на шофьора също ще бъдат предоставени на разследващите. Това е тежък инцидент с посегателство над малолетен, който не е изключение в средствата на МГТ, за съжаление. Има инциденти, както с нападения над водачи, така и с нападения над контрольори и пътници. Има и посегателствата над автобуси и трамваи - чупене на стъкла, рязане на мехове, чупене на врати, изкъртване на седалки, споделя председателя на столичната общинска комисия по транспорт. Наличието на видеонаблюдение помага за подобряване на сигурността в автобусите, трамваите и тролеите, но не е спасение. Контрера смята, че до ден-два извършителите на насилието над 14-годишното момче ще бъдат намерени и задържани. Той призовава за нулева толерантност спрямо подобни действия.

comment 0
visibility 87
Елен Герджиков

Елен Герджиков: До дни ще има споразумение за пътищата с винетки

До дни споразумението за изкарване на крайградските столични райони от винетната система ще бъде внесено за одобрение в СОС.  Жителите на тези райони със сигурност  няма да плащат винетни такси. Това коментира Елен Герджиков, председател на столичния общински съвет в интервю пред БНТ. За линиите, които са част от Столичния автотранспорт - в момента се водят разговори в НС за промени в закона, така че автобусите да бъдат освободени от ТОЛ такси за крайградските линии. Ако това не стане, тогава ще бъдат изготвени съответните разчети, за да се поемат разходите. Със сигурност, няма да има промяна в цената на билета за градски транспорт. По въпроса за обновяването на Борисовата градина Герджиков споделя, че в момента в СОС е постъпило искане за одобрение  кандидатстването за европейско финансиране за реновиране на историческата част на парка. Цялостното състояние на парка не е добро. Предвиденият ремонт има една цел – възстановяване на добрия вид на този паметник на градинското изкуство.

comment 0
visibility 743
Централни гробища

Столична община открива временни линии на градския транспорт за Задушница

Столичната община осигурява допълнителен градски транспорт за  възпоменанието "Задушница" утре. Заради очакваната натовареност към гробищните паркове на София от Московска 33 пускат допълнителни коли по линиите на градския транспорт. Също така на 22 февруари, събота заради Задушница се разкриват допълнителни временни линии на градския транспорт като трамвайна линия №7А ще се движи по маршрут ж.к.“Борово“ – кв.“Орландовци“. Разкриват се и следните временни автобусни линии: - линия № 83-А с маршрут: от Зоопарка по маршрута на автобусна линия № 83 до бул. „Ломско шосе”, наляво по бул. „Ломско шосе”, наляво по ул. „Бели Дунав” и по ул. „Хан Кубрат” по маршрута двупосочно. - линия № 108-А с маршрут: от ж.к. “Люлин – 5” по стария маршрут на автобусна линия № 108 (в посока ул. “Бели Дунав” – от бул. “Сливница” по ул. “Адам Мицкевич”) до ул. “Бели Дунав”, надясно по ул. „Хан Кубрат”, наляво по ул. „Христо Силянов”, наляво по бул. „Ломско шосе”, наляво по ул. „Бели Дунав” и по ул. „Хан Кубрат” по маршрута двупосочно. - линия № 18-А с маршрут: автостанция “Орландовци” – гробищен парк “Малашевски гробища” по маршрута на автобусна линия № 18. - линия № 79-А с маршрут: надлез “Надежда”, ул. “История Славянобългарска”, ул. “Индустриална”, ул. “Константин Стоилов”, бул. “Ген. Данаил Николаев”, бул. “Владимир Вазов”, ул. “Тодорини кукли”, ул. “Река Велека” и по бул. “Владимир Вазов” по маршрута двупосочно. Линията да работи по разписание с код 7-3-3-3-0-02-20 Задушница; - линия № 86-А с маршрут: АТ „Малашевци“, ул. “Резбарска”, пл. “Сточна гара”, бул. “Сливница”, обратен завой на ул. “Опълченска” и по маршрута двупосочно. - линия № 90-А с маршрут: автостанция „Изток“, бул. “Ботевградско шосе”, ул. “Александър Екзарх”, ул. “Река Велека”, ул. “Васил Кънчев” до гробищен парк “Малашевски гробища”. “Пътна полиция” при СДВР организира реда и контрола на движението и ще насочват автомобилите на гражданите за паркиране около гробищните комплекси, както следва: - в района на Централни гробища - по платната на ул. „История Славянобългарска” (старо име ул. “202”) и ул. “Заводска”; - в района на гробища “Бакърена фабрика” - по платната под подлеза на ул.”Адам Мицкевич”; - в района на гробища “Малашевци” - по платната на ул. “Резбарска” между ул. “Васил Кънчев” и бул. "Ген. Владимир Вазов", както и пред централния вход на ул. "Жак Дюкло".

Реклама
comment 0
visibility 8721
Валидатор

Махнаха автоматите за билети от трамваи и тролеи (СНИМКИ)

В над 60% от движещите се в Столичния градски транспорт трамваи и тролеи вече са премахнати апаратите за билети, видя Столица.bg. Вече се монтира нова техника, която е част от тикетсистемата в градския транспорт на столицата. В автобуси, трамваи и тролеи са поставени валидатори, камери и допълнителни устройства за таксуване в кабината на водача. Продължава работата по тикет системата, която трябва да заработи до края на 2020 г. Въвеждането и няма да става на етапи, а цялостно. Едно от удобствата на системата ще бъде зареждане на карта и превозен документ през телефона. Така столичани и гости ще могат да пътуват както със самолет, да се чекират с телефон. Другото предимство на новата система ще бъде отчитането на пътниците във всяко превозно средство в реално време. Така адекватно ще могат да се насочват и екипите на контрольорите къде да проверяват.  В трамваи и тролеи процедурите минават едновременно по новото оборудване и вече са поставени и камерите. Те са основно за сигурност, но ще имат функция и да борят пътникопотока. В момента единствено в столичното метро има информация в реално време колко са пътниците. До влизането в експлоатация на тикет системата става голяма бъркотия, защото в тролеи и трамваи билети могат да се купуват само от водачите. Изискването за точно приготвени пари пък допълнително затруднява пътниците, коментираха шофьори от градския транспорт пред Столица.bg. В София има линии, по които никъде няма каса на ЦГМ, за да си купиш предварително билет, оплакват се и граждани.  

comment 0
visibility 1241
Транспортна комисия

Увеличава се с 1,9 млн. км пробегът в градския транспорт на София, по-малко ще се чака по ...

Повече от час общинските съветници в Постоянната комисия по транспорта обсъждаха икономическата рамка на обществения транспорт за 2020 г. Пресмятаха и коментираха цифрите, които са заложени като задача на четирите транспортни дружества на Столична община - Столичен електротранспорт, Столичен автотранспорт, Метрополитен и Центъра за градска мобилност. На заседанието на комисията бяха поканени и директорите на дружествата - Румяна Милова - ЦГМ, инж. Евгени Ганчев - Столичен електротранспорт, Слав Монов - Столичен автотранспорт, проф. Стоян Братоев - Метрополитен и зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев. Докладът за Икономическата рамка на градския транспорт в София влиза и като точка в дневния ред на СОС в четвъртък - 6 февруари 2020 г. и се внася от  председателя на транспортна комисия Карлос Контрера, зам.-председателя Зафир Зарков, общинския съветник Христиан Петров и зам.-кмета по транспорт Кристиан Кръстев. Транспортната задача или изминатите километри на градския транспорт в София се увеличава с 1,97 млн. км повече от 2019 г. За миналата година тя беше 62,354 млн. км. За 2020 г. пробегът ще е 64, 325 млн. км. За изпълнението на задачата прогнозните средства са 309,983 млн. лв. "Трябва да се отчете инфлацията и тенденцията за увеличаване на цените на горивата. Разчетите са правени в по-ранен еприод и затова е добре юни или юли т. г. да се анализират резултатите  и да се актуализира рамката за транспортната задача", каза зам.-председателят на транспортна комисия Зафир Зарков.  С новата транспортна задача, че ще се намали интервалът на движение на превозните средства и гражданите ще чакат по-малко по спирките. След борени месеци столичани ще ползват и новата, трета линия на метрото. Увеличението на транспортната задача е обусловено и от изградените нови наземни и подземни трасета, както и обновяването на 90% на превозните средства в обществения транспорт в столицата. В Икономическата рамка са заложени и увеличенията на заплатите в градския транспорт в столицата. Както е известно през 2019 г. месечните възнаграждения бяха вдигнати с 30%, а в подписания рамков договор всяка година ще се покачват заплатите с 10%. За 2020 г. се очаква приходите от продажба на билети, карти и превозни документи да са 94,99 млн. лв., което е с около 4 млн. лв. повече от 2019 г. Повишението е на база на извършените продажби през изминалата година. С тези пари също влизат за изпълнението на транспортната задача.63,9 млн. лв. са предвидени от бюджета на Столична община, за да се компенсират бизплатните или намалените цени на пътуване на определи категории пътници. През изминалата година изтекоха договорите на частния оператор Карат С и автобусната линия 204 и други бяха поети от Столичен автотранспорт. За тази година същото ще се случи с Еритранс, която обслужва автобусната линия 260.  

comment 0
visibility 18310
Оцветени номера на автобусите в градския транспорт в София

Оцветиха номерата на автобусите в градския транспорт в София (СНИМКИ)

Още една новост се появи в градския транспорт на София. От вчера номерата на колите на няколко автобусни линии са оцветени. Иновацията е дело на  специалистите по системи за визуална и акустична информация на пътниците Марио Евстатиев и Николай Александров, които безвъзмездно даряват тази новост на Столична община. Тестът стартира вчера и  автобусът с инвентарен номер 3147 се движи по линии 76, 88, 204, 305, 404, 413 и други, обслужвани от гараж Дружба. По тези линии основно се движат част от 60-те нови автобуса. Така хората отдалеч ще виждат и няма да бъркат 204 и 604 на спирките на НДК, Орлов мост, Плиска и т. нат. "Целта е да проверим доколко е приложимо това в град като София, като синхронизираме на карта с табели. При разработването сме се консултирали и с представител на Съюза на слепите, който е един от авторите на жалбата до Комисия за защита от дискриминацията за достъпността в градския транспорт", сподели пред Столица.bg Марио Евстатиев. Оцветването на фона на номера на автобусната линия е още едно улеснение за гражданите, особено на спирките, където минават автобуси на две или повече линии. Цветът на фона на 88 е виолетов, на 64 светло кафяво, на 404 червено, 213 зелен и т. нат., както са на картата на ЦГМ с автор  инж. Стоян Стоянов. "След като посетихме Брюксел, Белгия, се роди идеята дали е възможно да приложим използването на RGB маршрутни табели в превозните средства от обществения градски транспорт и в столицата. За целта ползвахме картата с автор е инж. Стоян Стоянов. Той прие да ни помогне като направи кодова таблица за цвета на всяка една от линиите, така както е нанесена тя на картата. С помощта на чешка компания, която е производител на системите за информация на 60-те нови автобуса МАН на "Столичен автотранспорт", подменихме челната маршрутна табела на един автобус от поделение "Дружба" и той от вчера е на линия", обясниха авторите на иновацията. Така автобусите по 76, 88, 204, 305, 404, 413 имат номер с цвят, какъвто е посочен на маршрутната карта на ЦГМ. Оцветяването позволява на пътници с по-слабо зрение, отдалеч, виждайки цвета на фона, да се ориентират по-лесно, дали превозното средство това, което чакат. Особено ефективно оцветяването е за гражданите на спирки като Орлов мост, Плиска, НДК и др. Дали идеята ще намери широко приложение във всички транспортни средства в градския транспорт на София зависи от резултатите и анализите на тестовите рейсове. С тази иновация възниква въпросът как гражданите ще се ориентират на спирки, където няма карта и още по сложно става на места където няма табла и спирконавеси.  

comment 0
visibility 847
Мировяне без абонаментни карти

В Мировяне остават без карти за градския транспорт

В софийското село Мировяне, район Нови ИСкър хората ще останат без карти за градския транспорт. Ежемесечното посещение на мобилен екип на ЦГМ няма да бъде в селото на очакваната дата - 31 януари т. г. Всеки месеч екипи на на ЦГМ посещават отдалечените села и квартали, за да зареждат картите на гражданите. От Центъра за градска мобилност са уведомили, че на 31.01.2020 г., петък, поради технически причини, мобилните екипи на Център за градска мобилност няма да бъдат на място в с.Мировяне. До момента не е посочено обаче, дали ще има резервна дата, на която ще извършат планираното посещение за зареждане на електронни карти.  

comment 0
visibility 3018
Променят маршрута на автобус по линия 73

Бонев с предложение за удължаване на маршрута на автобус 73

Маршрутът на автобусна линия 73 може да стане двойно по-дълъг от 1 март. За промяната независимият общинския съветник Борис Бонев е внесъл предложение, съобщи радио "София". В момента машрутът на 73 е от Овча купел 2 до жк Гоце Делчев. Удължаването на линията ще мине през бул. "Тодор Каблешков", натоварени бизнес зони, като тази до метростанция "Витоша", после покрай болница "Токуда". Също така е предложено линията да минава и през несъществуваща в момента транспортна връзка от Алея Яворов по Цариградско шосе до очерталата се бизнес зоната в "Полигона". Предложението е получело подкрепа от жителите от кварталите, през които ще минава, а и тези, които остават далеч от 73. Трите районни кметства, през чиято територия минава удължения маршрут - Овча купел, Витоша, Триадица и Лозенец също подкрепяли идеята.. Линия 73 ще стане два пъти по-дълга от сега и се превръща в рингова линия, която осигурява и много транспортни връзки с останалите натоварени маршрути на градския транспорт и метрото. Борис Бонев е категоричен, че това е една от подготвяните много промени, за да може да градът да стане комфортен и по-свързан. Очаква се предложението да бъде подкрепено от общинските съветници и новият зам.-кмет по транспорта и да се приеме и въведе от 1 март т. г.

comment 0
visibility 1781
Корлос Контрера

Карлос Контрера: Ускоряваме движението на трамвайни и автобусни линии

Председателят на Комисията по транспорт на Столичния общински съвет Карлос Контрера подготвя предложения за ускоряване на пътуването с трамвайни и автобусни линии. В средата на декември 2019 г. той е възложил на Центъра за градска мобилност да извърши наблюдение по трамвайни линии 7, 10 и 22 и по автобусни линии 1, 11, 72, 117, 119, 204 и 280. задачата беше да се установи необходимостта от пускане на повече коли в пиковете часове. Общинският съветник от ВМРО иска да бъде изготвен анализ, за да се знае по кои от тези линии и в кои часове има необходимост от повече превозни средства и те да бъдат осигурени чрез промяна на разписанията. Според Контрера това са само една част от линиите на градския транспорт, където има необходимост от подобряване на обслужването. Той посочва, че по линии 204 и 280 са необходими поне по още един автобус в пиковите часове, за да не се стига до ситуации, в които пътници не могат да се качат и остават да чакат по спирките. Отделно от това пускането на по още един автобус ще ускори придвижването и интервалите на движение ще намалеят. Особено през студения период на годината това би било важно за ползващите обществен транспорт в София. Председателят на транспортната комисия към СОС отбелязва, че в сутрешните часове е наложително да се пуснат още автобуси по крайградските линии 117 и 119, които обслужват част от район „Кремиковци“. Имало много оплаквания, включително и подписки, че сутрин рейсовете са препълнени и работещите и учениците не могат да се качат. Центърът за градска мобилност в момента извършва наблюдение по линиите и до края на януари 2020 г. трябва да е готов с анализа и разчетите по кои линии следва да се подобрят разписанията. Карлос Контрера посочва, че веднага след като анализът е готов в транспортна комисия, ще бъдат внесени предложения за подобряване на транспортното обслужване чрез осигуряване на повече трамваи и автобуси по линиите. Общинският съветник от ВМРО разчита предложението да бъде подкрепено от всички членове на комисията без значение от партийната им принадлежност.

comment 0
visibility 4592
Трамвай 11 излезе от релсите в Овча купел

Трамвай 11 излезе от релсите в Овча купел

Трамвай по линия 11 излезе от релсите в Овча купел, научи Столица.bg. Инцидентът е станал преди час. Причината е неправилно превключена стрелка, казаха от Столичен електротранспорт. Няма пострадали пътници. За кратко движението по линията е било спряно. Извикана е техника на мястото и дерайлиралият трамвай е поставен в релсите. В момента движението е възстановено и няма нарушение на графика на движение.

comment 0
visibility 1736
Бързозаряден електробус

Чисто нов електробус тръгна по линия 123, през март и по 84 и 184

По автобусната линия 123 вече се движи първият електробус, след като в София пристигнаха и последните 7 от общо 15 електрически превозни средства в градския транспорт. Новите електробуси са част от проекта на "Столичен електротранспорт", така че всички 15 електробуса са в столицата. Оператор на линия 123 беше частник и след като му изтече договорът линията се пое от Столичен електротранспорт. Всички останали екоавтобуси ще бъдат пуснати в движение до началото на март. Те ще се движат по линии 123 и по 84 и 184, като последвите две обслужват и района на аерогарата. "През 2019 за първи път София пусна първите 30 електробуса и продължаваме с тази програма за модернизация на градския транспорт и осигуряване на възможно най-екологичния транспорт.  Продължаваме и с модернизацията на електротранспорта. До средата на годината ще бъдат пуснати в движение и всички 13 нови трамваи, два, от които вече са в движение. Очакваме до средата на годината да пристигнат и останалите 11, а те пристигат поетапно. Модерните, нископодови и климатизирани трамваи ще бъдат пуснати по линия 18. Тази година продължаваме с модернизацията, като една от основните мерки за подобряване качеството на въздуха в софия. Целта ни е да предоставяме и по добра транспортна усулга и очакваме повече хора да се възползват от градския транспорт", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Очаква се до края на януари да приключат и две от процедурите, които са част от мерките за подобряване на качеството на въздуха, с пускането на 25 нови трамваи и 30 тролейбуса. "Със закупуването на 30 тролейбуса ние ще сме подменили изцяло - 100% тролейбусния транспорт. Всички ги очакват, тъй като ще се движат по линии 6, 7 и част от 9, в това число и аз. Защото наистина хората правят сравнението с новите тролеи и старите не са ни приятни, колкото и да ги чистят и поддържат от електротранспорта", коментира столичният кмет. Продължават и процедурите за закупуването на още 82 електробуса, като едната е  за 30 електробуса с възложител "Столичен електротранспорт". "До момента за нея са подадени оферти от 5 участника, а 4 от тях са европейски компании. Това опровергава всички спекулации отпреди месеци, че европейски производители не можели да участват в тези процедури", коментира Йорданка Фандъкова. Тя бе категорична, че когато има грешка, тя първата, която иска спиране на процедурата. "Така беше спряна за малките 52 електробуса с възложител "Столичен автотранспорт". Тя беше прекратена заради техническа грешка и след като приключат сроковете за обжалване ще се обяви веднага, наново, защото проектът за довеждащия транспорт, с малки електрически автобуси, трябва да се случи в града. Той е в интерес на хората, които живеят в тези квартали, където инфраструктурата не позволява да се движат големите автобуси. Електрическите малки ще се движат на по-малки интервали и ще придвижват хората лесно и удобно до линиите на метрото и други вид наземен транспорт. Това е и и една от най-важните задачи на новия зам.-кмет по транспорта за тази година, а именно финализиране на маршрутите, обсъждане с гражданите за довеждащия транспорт заедно със закупуването на новите автобуси", каза Фандъкова. Новите 30 малки електробуса, с възложител "Столичен електротранспорт" се предвижда да се движат по линии 73, 74, 6 и 60. "Това е сериозна програма за модернизация за градския транспорт и за подобряване на обслужването на гражданите с нови довеждащи лини и и по-добри разписания. Този план, който изпълняваме от 5 години дава резултати и можем да надграждаме през следващите години", убудун е столичният кмет.

comment 0
visibility 4278
нощен транспорт

Пълно разписание на столичния градски транспорт в новогодишната нощ

С цел осигуряване на транспортното обслужване на столичани и гостите на София през новогодишната нощ, част от обществения транспорт ще се движи и през нощта.Това съобщиха от Столична община. На 31.12.2019 г. срещу 01.01.2020 г. ще се движат през нощта трамвайте, обслужващи линии 5, 7,8,12, 18, 20,22,тролейбуси с номера 1, 2, 4, както автобусите от линии 83, 102, 85, 285 и 310, 213. На 01.01.2020 г. (нощта на 31.12.2019 г. срещу 01.01.2020 год.) нощните автобусни линии № N1, N2, N3 и N4: ще се движат по променени маршрути както следва: - N1 (в посока ж.к. „Младост 4“): от бул. „Тодор Александров” (площад „Независимост”) по бул. „Княз Александър Дондуков”, надясно по бул. „Васил Левски” и по бул. „Цар Освободител” по маршрута двупосочно; За линията се закриват спирки: - двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 „Площад Княз Александър I”; - с код 6457 „Ул. Париж”;- с код 6456 „Ул. 6-ти септември”. - N2 (в посока Студентски град): от бул. „Тодор Александров” (площад „Независимост”), по бул. „Княз Александър Дондуков”, надясно по бул. „Васил Левски” и по маршрута двупосочно. За линията се закриват спирки: - двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 „Площад Княз Александър I”; с код 6457 „Ул. Париж”;- с код 6456 „Ул. 6-ти септември”. - N3 (в посока автостанция „Изток“): от бул. „Тодор Александров” (площад „Независимост”) по бул. „Княз Александър Дондуков” и след кръстовището с бул. „Васил Левски” направо по маршрута до автостанция „Изток“ двупосочно. За линията се закриват спирки: - двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 „Площад Княз Александър I”; - с код 6457 „Ул. Париж”; с код 6456 „Ул. 6-ти септември” - двупосочна с кодове 6439 и 6440 „Площад Св. Александър Невски”; с код 1241 „Площад Паметник Левски”; с код 2012 „Ул. Кракра”. - N4 (в посока ж.к. „Дружба 2“): от бул. „Тодор Александров” (площад „Независимост”) по бул. „Княз Александър Дондуков”, надясно по бул. „Васил Левски” и наляво по бул. „Янко Сакъзов” по маршрута двупосочно. За линията се закриват спирки: - двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 „Площад Княз Александър I”; с код 6457 „Ул. Париж”; с код 6456 „Ул. 6-ти септември”; двупосочна с кодове 6439 и 6440 „Площад Св. Александър Невски Линиите ще спират на съществуващите трамвайни и автобусни спирки в променените участъци на маршрутите и на временна двупосочна спирка за прекачване на бул. „Княз Александър Дондуков” при ул. „Сердика”. През нощта на 31.12.2019 г. срещу 01.01.2020 г. ще работи и столичното метро като интервалите на движение ще бъдат както следва : - маршрут МС «Младост 1» - МС «Витоша»; - маршрут МС «Младост 1» - МС «Бизнес парк София»; - маршрут МС «Младост 1» - МС «Летище София»;

comment 0
visibility 3670
променят маршрута на петицата

Катастрофа отклони трамвай 4 и 5 след "Пирогов"

Катастрофа промени маршрута на трамваите с номера 4 и 5. Те са временно отклонени след спирка „Пирогов“ в посока Княжево заради катастрофа. Мотрисите минават през "Стамболийски". Всички автобуси от линия 260 ще спират на всички трамвайни спирки, броят им е увеличен с още един. Пуснат е и допълнителен автобус от пл. "Знаме на мира" по бул. "Цар Борис Трети" до пл. "Македония" и ул. "Алабин"(двупосочно).

comment 0
visibility 11324
шрифт

Официалният шрифт на София - и върху табелите в градския транспорт (СНИМКИ)

  Представеният през пролетта от Главния архитект на Столицата шрифт Sofia Sans вече се внедрява и в изписването на номера на линията на електронните табели на автобуси и трамваи. Изчертаването на шрифта е дело на ИБИС специалистите Марио Евстатиев и Николай Александров, които преди Коледа представиха иновативна система в един автобус по линия 72 и нова визия на гласовото оповестяване в превозните средства.    Работата по шрифта Sofia Sans им отнела само няколко дни и от четвъртък  той се внедрява. По информация от самите специалисти, първи с него ще се сдобият 60-те автобуса МАН, които се движат по линии 11, 204 и 280, и трамваите по линии 20 и 22. След Нова година, шрифтът ще получат и останалите автобуси в София.   Идеята на двамата експерти е, още в първите месеци на новата 2020 година да представят напълно завършена концепция за структурата и техническите специфики на информацията, предоставяна чрез системите за визуална и акустична информация в превозните средства.    

comment 0
visibility 19103
пълно разписание

Ако за Нова година сте в София: Пълно разписание на градския транспорт

Центърът за градска мобилност публикува как ще се движат автобусите, тролеите, трамваите и метрото за предстоящите Новогодишни празници. И в самата празнична нощ. Както и дали ще има закрити или изместени спирки из града. Ето и подробностите:   "СТОЛИЧЕН ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ" ЕАД   На 21 и 28.12.2019 г. линиите ще работят по предпразнични разписания.   На 22, 24, 25, 26 и 29.12.2019 г. линиите ще работят по празнични разписания.   На 23, 27, 30 и 31.12.2019 г. линиите ще работят по делнични разписания.   На 01.01.2020 г. линиите ще работят по празнични разписания с увеличени интервали на движение.    На 31.12.2019 г. срещу 01.01.2020 г. се организира нощно движение както следва:   трамваен транспорт:   трамвайна линия № 5 – 2 коли на интервал 31 минути; трамвайна линия № 7 – 2 коли на интервал 37 минути; трамвайна линия № 8 – 2 коли на интервал 41 минути; трамвайна линия № 12 – 2 коли на интервал 46 минути;   трамвайна линия № 18 - 2 коли на интервал 29 минути; трамвайна линия  № 20 – 2 коли на интервал 49 минути; трамвайна линия № 22 – 2 коли на интервал 50 минути;   тролейбусен транспорт:   тролейбусна линия № 1 – 2 коли на интервал 50 минути; тролейбусна линия № 2 – 2 коли на интервал 46 минути; тролейбусна линия № 4 – 2 коли на интервал 48/49 минути; тролейбусна линия № 9 – 2 коли на интервал 34 минути;   "СТОЛИЧЕН АВТОТРАНСПОРТ" ЕАД    На 22, 24, 25, 26, 28 и 29.12.2019 г. и на 01.01.2020 г. линиите ще работят по оптимизирани празнични разписания. Линии 72, 78, 83, 111 и 204 ще работят по действащите празнични разписания.   На 23, 27, 30 и 31.12.2019 г. линиите ще работят по оптимизирани делнични разписания. Линии № 72, 78, 83, 111 и 204 ще работят по действащите делнични разписания.   Автобусна линия № 100 ще работи на 24, 25, 26 и 28.12.2019 г. и на 01.01.2020 г. по оптимизирано предпразнично разписание   На 31.12.2019г. срещу 01.01.2020 г. се организира нощно движение както следва:   автобусна линия № 83 – 3 коли на интервал 45 минути; автобусна линия № 85 – 1 кола на интервал  79 минути; автобусна линия № 102 – 2 коли на интервал 65 минути. автобусна линия № 213 – 2 коли на интервал 50 минути. автобусна линия № 285 – 1 кола на интервал 79 минути; автобусна линия № 310 – 2 коли на интервал 35 минути.   На 01.01.2020 г. (нощта на 31.12.2019 г. срещу 01.01.2020 г.) нощните автобусни линии № N1, N2, N3 и N4 ще работят по променени маршрути както следва:   N1 (в посока ж.к. Младост 4): от бул. “Тодор Александров” (площад “Независимост”) по бул. “Княз Александър Дондуков”, надясно по бул. “Васил Левски” и по бул. “Цар Освободител” по маршрута двупосочно;   За линията се закриват спирки:   двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I”; с код  6457 “Ул. Париж”; с код  6456 “Ул. 6-ти септември”   N2 (в посока Студентски град): от бул. “Тодор Александров” (площад “Независимост”), по бул. “Княз Александър Дондуков”, надясно по бул. “Васил Левски” и  по маршрута двупосочно.   За линията се закриват спирки:   двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I”; с код  6457 “Ул. Париж”; с код  6456 “Ул. 6-ти септември”.   N3 (в посока автостанция Изток): от бул. “Тодор Александров” (площад “Независимост”) по бул. “Княз Александър Дондуков” и след кръстовището с бул. “Васил Левски” направо по маршрута до автостанция Изток двупосочно.   За линията се закриват спирки:   двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I”; с код  6457 “Ул. Париж”; с код  6456 “Ул. 6-ти септември” двупосочна с кодове 6439 и 6440 “Площад Св. Александър Невски”; с код 1241 “Площад Паметник Левски”; с код 2012 “Ул. Кракра”.   N4 (в посока ж.к. Дружба 2): от бул. “Тодор Александров” (площад “Независимост”) по бул. “Княз Александър Дондуков”, надясно по бул. “Васил Левски” и наляво по бул. “Янко Сакъзов” по маршрута двупосочно.   За линията се закриват спирки:   двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I”; с код  6457 “Ул. Париж”; с код  6456 “Ул. 6-ти септември” двупосочна с кодове 6439 и 6440 “Площад Св. Александър Невски”.   Линиите ще спират на съществуващите трамвайни и автобусни спирки в променените участъци на маршрутите и на временна двупосочна спирка за прекачване на бул. “Княз Александър Дондуков” при ул. “Сердика”. Спирката ще бъде сигнализирана.   АВТОБУСНИ ЛИНИИ №12, 18, 20, 22, 24, 27, 29, 30, 31, 81, 86, 90, 117, 118, 119 и 260:   На 21, 22, 24, 25, 26, 28  и 29.12.2019 г. и 01.01.2020 г. ще работят по разписания за предпразник и празник.   На 23, 27, 30 и 31.12.2019 г. ще работят по делнични разписания.   "МЕТРОПОЛИТЕН" АД:   На 21, 22, 24, 25, 26, 28  и 29.12.2019 г. и 01.01.2020 г. линиите ще работят по разписания за предпразник и празник.   На 23, 27, 30 и 31.12.2019 г. линиите да работят по делнични разписания.   На 31.12.2019г. срещу 01.01.2020 г. ще се организира нощно движение на метровлаковете както следва:   маршрут МС «Младост 1» - МС «Витоша» - на интервал 20 минути; маршрут МС «Младост 1» - МС «Бизнес парк София» - на интервал 40 минути; маршрут МС «Младост 1» - МС «Летище София» - на интервал 40 минути.            

comment 0
visibility 832
Платено паркиране - синя и зелена зона в София

Без платено паркиране на 26 декември и 1 януари в София

Свободно и безплатно може да се паркира в София и утре. След 24 и 25 декември и на 26 зелена и синя зона в столицата не се плащат, съобщиха от Столична община. Безплатно ще е паркирането и на 1 януари 2020 г. Зоните ще работят от 27 декември включително до 31 декември. В първия ден на новата 2020 г щебъде изместена автобусна спирка по линия №107 с код 0893 "кв.Павлово" на ул."Ал.Пушкин". До 30 юни тя ще бъде преместена с 25 метра в посока бул."Цар Борис III".

comment 0
visibility 788
Ремонтира Боянската църква

Майсторът, ремонтирал покрива на Боянската църква работи в градския транспорт

Мъжът, който ремонтира Боянската църква е кондуктор в нощния градски транспорт в София. Иван Близнаков ремонтира покрива на историческата светиня през лятото и спасява храма от течове и влага. "Родопите ме научиха на две неща – родолюбие и трудолюбие. Не мога да стоя безучастен и да гледам как Боянската църква се руши", заяви пред bTV Близнаков. Съвсем спонтанно му идва идеята да ремонтира покрива на църквата. Над храма той открива трева, която може да пропусне теч и да се увредят стенописите. Така Иван взима решение да дари труд и да ремонтира покрива. За по-малко от седмица той подменя 330 керемиди и почиства до блясък всеки сантиметър на покрива, за да не поникне отново трева. В жегата той спи в личния си автомобил, за да работи по хладно. От покрива на Боянската църква е изнесъл около 1 камион с боклук, спомня си Иван Близнаков. В началото във възможностите му се усъмнил управителят на църквата и се опасявал, че ще навреди на покрива.  Майсторът, който е родопчанин обаче довел на мястото лицензиран специалист и студент по архитектура, за да докаже професионализма си. "Не бих се захванал с такова нещо, ако нямам предишен опит", убеден е майсторът. Преди да започне ремонтните дейности Близнаков се направил застраховка "Живот" и подписал договор с Министерството на културата. След като завършва работите по покрива, прави анекс към договора с министерството, за ремонт и на оградата на Боянската църква. "Най-важен е трудът и желанието за работа. Важно е да има доброволци, но трябва и държавата да е добър стопанин. Убедих се, че вече доброволци почти няма. Всеки ме пита "колко даваш"?", откровен е дарителят. За работата си в Столичен градски транспорт той признава, че пътниците в тъмната част на денонощието са по-любезни. "През деня хората бързат, закъсняват, бутат се и обстановката е по-напрегната", коментира Иван Близнаков. Той работи дълги години във Военно-историческия музей и там среща ветерани от войната. Съпровожда и патриарх Максим при отслужването на панахиди в мавзолей Военна Костница, където по-късно е управител.

comment 0
visibility 640
Зелен билет за градския транспорт на 20 декември 2029 г.

Продадени са над 47 000 "зелени" билета за градския транспорт в столицата

Над 47 хиляди „зелени билети“ са закупени до 17 часа от касите на Центъра за градска мобилност, метрото и електронни през мобилното приложение. Превозни документи са закупувани и от водачите на превозните средства, но те ще бъдат отчетени по-късно тази вечер. „Зеленият билет“ е еднодневна абонаментна карта на стойност 1 лев, която важи за всички линии на градския транспорт на територията на Столичната община. Мярката бе въведена във връзка с реализирани превишения на средноденонощните стойности на ФПЧ на две от автоматичните станции на ИА „Околна среда“ над 200 мкг/куб. м. През днешния ден безплатно работиха и буферните паркинги към линиите на метрото на бул. “Цариградско шосе“, бул. “Черни връх“, бул. “Ломско шосе“, бул. “Александър Малинов“ и на бул. “Драган Цанков“. Целта е повече хора да оставят автомобилите си и да се придвижват с градски транспорт. През днешния ден продължиха и проверките на Столичния инспекторат за замърсяване и нерегламентирано горене . Проверени са 42 обекта и са съставени 10 акта за нарушения. От проверените18 сервиза в три от тях са констатирани нарушения, съставен е 1 акт на сервиз в „Слатина“ и са глобени управителите на два сервиза в районите „Надежда“ и „Красно село“. Проверени са и 24 строителни обекти като в 8 от тях са установени нарушения, за което са съставени актове. Обектите са в районите „Изгрев“, „Триадица“, „Люлин“ и в „Студентски“. В цех за производство на мебели е установено горене на плоскости и пластмаси и е наложена санкция. Продължава и миенето на улици и булеварди. Екипи на фирмите, ангажирани с почистването на София през днешния ден са мили пътните платна на бул. „Симеоновско шосе“ и бул. „Филип Аврамов“ , бул. „Ботевградско шосе“ , бул. „Асен Йорданов“, както и по малки улици в кварталите – ул. д-р Иван Селимински“ и ул. „Витиня“ в район „Подуяне“, ул. „Скопие“ в „Сердика“и ул. „Възрожденска“ в „Надежда“.

comment 0
visibility 394
Зелен билет за градския транспорт

Продадени са 23 000 "зелени" билета за столичния градски транспорт

23 000 "зелени" билета от по левче общо са продадени в градския транспорт в София днес, научи Столица.bg. Това показва справка в Столична община до 10.30 ч. Еко билетчето бе пуснато тази сутрин заради превишените норми на замърсяване на въздуха в София с ФПЧ. 19 000 билета са купени от касите на метрото, а 3000 от другите места на Центъра за градска мобилност. Също така близо 1000 са електронните билети. В справката не са включени и продадените превозни документи днес от ватмани и шофьори на градския транспорт. Последните два дни средноденонощните стойности на въздуха са превишени 4 пъти над допустимите 50 мгр. на кубичен метър в София. Замърсяването с ФПЧ е отчетено и на две станции на ИАОС в Надежда и кв. Хиподрума. Безплатно се ползват днес и буферните паркинги в столицата. Целта на въведените мерки е гражданите да използват градския транспорт вместо личните си автомобили. След битовото отопление трафикът е вторият замърсител на въздуха.

comment 0
visibility 413
Зелен билет

Столична община пусна "зелен билет" по левче за градския транспорт

Столична община приложи поредната мярка срещу замърсяването на въздуха в София и днес пусна "зелен билет" за градския транспорт. Цената на превозния документ за цели ден ще бъде 1 лев., съобщиха от Московска 33. В последните дни въздухът в столицата е с превишени норми на замърсяване с ФПЧ. Последните средноденонощни резултати на станциите на Изпълнителна агенция "Околна среда" показват сериозно превишение от над 200 мгр. на кубичен метър, което е 4 пъти над допустимите 50 мгр. Превишения има на две от станциите на ИАОС в Надежда и Хиподрума. Безплатно ще се ползват в столицата и буферните паркинги. Валидирането ще става с превозния документ, обясниха от Столична община. До края на този месец трябва да бъде пусната и локалната система на София за анализ на качеството на въздуха. Системата се изгражда от Телелинк и ще има 22 станции, който измерват над 5 показателя, замърсители на въздуха. Продължават проверките на Столичен инспектор за източници на замърсяване.

comment 0
visibility 3824
задържан перверзник

Перверзник в столичния градски транспорт е задържан от полицията

След сигнал на една от потърпевшите, млад мъж, който притеснявал жени в столичния градски транспорт, упражнявайки сексуален тормоз срещу тях, е задържан.    Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера публикува видео в социалните мрежи с един от инцидентите, съобщават от Bulgaria ON AIR.    За случая съобщи самият Контрера. Записът е от 9 ноември тази година, а действието се развива в автобус 119.    Очаква се Районната прокуратура да предприеме действия.    

comment 0
visibility 3376
Трамвай 5 инцидент

Петицата излезе от релсите, пуснаха автобуси по "Цар Борис III"

Инцидент с трамвай №5 спря движението по линията за около 25 минути. Мотрисата е дерайлирала в участъка на кръстовището на "Цар Борис III" и "Никола Петков". Веднага са пуснати автобуси за извозва гражданите, тъй като движението е било спряно. Рейсовете са пътували до ухото на "Бъкстон". Също така веднага е удължен маршрутът на автобусите 58 и 59 до Овча купел. Инцидентът изнерви столичани и разпали страстите в социалната мрежа. Едни бяха недоволни, че автобусите били малки, а други, че много са чакали по спирките. "Веднага на електронните табла по спирките беше изписано, че има инцидент и гражданите бяха уведомени за алтернативните транспортни връзки", казаха от ЦГМ пред Столица.bg. Движението вече е пуснато и трамваите по линия 5 се движат. Реално те са спрели за около 25 минути.

comment 0
visibility 432
задържан

Задържаха 19-годишен, ударил шофьор на градския транспорт

Младеж на 19 години, пътувал в автомобил, е ударил шофьор на автобус от градския транспорт в столицата. Агресорът е задържан в Шесто РУ, съобщават от МВР.    Около 21.20 часа снощи в полицията е постъпил сигнал за спречкване между двамата. По първоначални данни свадата започнала след леко пътнотранспортно произшествие между автобуса и лекия автомобил. По случая е образувано бързо производство.