Председателят на СОС: КЕВР изобщо да не си помислят да вдигат цената на парното на софиянци

Председателят на СОС: КЕВР изобщо да не си помислят да вдигат цената на пар

Снимка: Столица.bg

Председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев предупреди КЕВР да не си и помислят да вдигат цената на парното на софиянци.  Той е категоричен, че ще защитава интереса на гражданите, защото зимат ще е тежка и скъпа и може да има отказ на битови потребители от общинското Топлофикация-София.

Георгиев коментира, че хората тепърва хората ще усетят удара от предишният шеф на КЕВР, в правителството на Кирил Петков.

"Този председател на КЕВР, който не знам дали и два месеца се задържа на поста, беше избран всъщност в нарушение на закона, и то доказано. Та това увеличение, което той прокара – 40%, тепърва ще го усещат хората по джоба си, при положение че "Топлофикация“ не е искала 40% увеличение, разбирате ли?", каза Георгиев пред Фокус.

Той  е категоричен, че ако се вдигне цената на парното - това ще бъде непоносимо за битовите потребители на парно и топла вода.

"Държавата си определя сама цените, а в крайна сметка сметката я плащаме всички ние. Затова така, както има компенсации за търговията с горива – 25 стотинки на литър, така, както има компенсации за електрическата енергия, редно е третият вид енергоносител, какъвто е природният газ, който се ползва не просто от столичната "Топлофикация“, той се ползва от хиляди", коментира председателят на Общинскиъ съвет в София.

Той сподели, че стават все повече хората, които му пишат - Г-н Георгиев, като защитавате града, говорете и за нас, че ние от домакинствата всъщност трябва да плащаме огромните сметки за природен газ.

"Трябва държавата, и неслучайно за това водим много дълга битка – тази още не сме я спечелили, за това държавата да предвиди компенсации. След като печели милиарди – АЕЦ "Козлодуй“ има над 2 милиарда печалба тази година от търговията с ток, това са свръхпечалби, неочаквани, непланирани – идеята е от тези свръхпечалби да се покрият свръхзагубите, които търпят всички, които имат досег и използват природен газ, така, както е за горивата за автомобилите, така, както е за електрическата енергия. Не е чак толкова сложно, очевидно е, че може да бъде направено, но ако не бъде направено, това ще води до огромни загуби за домакинствата, до непосилни сметки за природен газ", коментира Георгиев.

Георгиев обясни, че за "Топлофикация“ - бездействието на правителството на Кирил Петков за една година коства точно 480 милиона лева загуби.

"Ние погасихме 700 милиона лева задължения, но ако ги нямаше тези 450 милиона лева, близо 500 са впрочем с натрупаните лихви към тези задължения, всъщност дружеството щеше да бъде в много по-добро състояние. Не може държавата да абдикира от ролята си и в единия случай щедро да прибира милиарди печалби, а в другия случай милиардите загуби за гражданите да остават за тяхна сметка", коментира още председателят на СОС.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник предлага Топлофикация да се включи в Плана за в......

Най-доброто решение за спасяването на "Топлофикация - София" е дружеството да бъде включено в Плана за възстановяване и ...

Прочети още keyboard_arrow_right