"Софияплан": 10 реки са с най-голям риск от преливане при по-сериозни валежи в столицата

"Софияплан": 10 реки са с най-голям риск от преливане при по-сериозни валеж

Снимка: Столица.bg

Според Плана за защита при бедствия на Столична община при по-силни валежи или при бързо снеготопене могат да възникнат наводнения в населените места по поречията на реките в северната част на Столична община. По данни на Басейнова дирекция реките с най-голям риск от преливане са: Искър, Стари Искър, Елешница, Макоцевска, Владайска, Суходолска, Какач, Блато, Костинбродска и Сливнишка. Други уязвими места са тези, при които инженерно е стеснен габаритът на коритото на река за сметка на преминаване на тръбопроводи. Пример за подобно място е река Перловска по продължението на бул. “Евлоги и Хр. Георгиеви” в участъка между ул. “Шипка” и бул. “Мадрид”. Други проблемни зони са булеварди, улици и подлези, където канализационната система не може да поеме водите. 
 
Тези данни могат да се видят в сборния документ с резюметата на всички анализи, направени в рамките на първия етап от подготовката на Програма за София, от общинското предприятие "Софияплан". Документът включва общо 26 анализа на различни аспекти от развитието на Столична община.
 
Сериозни наводнения в София могат да настъпят при излизане на реките от коритата им, скъсване на диги, преливане, частично или пълно разрушаване на стените на язовирите и хвостохранилищата, при което ще бъдат залети урбанизираните територии в районите Панчарево, Искър, Подуяне, Кремиковци, Надежда, Сердика, Нови Искър, Младост и Слатина, Витоша, Връбница, Овча Купел. Времето за пристигане на водите от река Искър до застрашените райони е приблизително от 15 до 360 минути, което силно ограничава времето за провеждане на мероприятията по защита на населението.    
 
Столицата попада в район, застрашен от сеизмична активност. Според Плана за защита при бедствия, евентуално силно земетресение би създало тежка обстановка в гъсто застроената централна градска част и в кварталите със старо и несъобразено с антисеизмичните изисквания строителство. Планът определя като рискови и големите жилищни комплекси. Същевременно по-ново проучване определя като достатъчно устойчиви ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство) и ЕПК (едроплощен кофраж), които представляват основната част от сградния фонд в жилищните комплекси.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 50 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 94 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 252 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 41 Гласове)
Общо гласували: 522 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

От 2022 г. в София:Разкрива се автобусна линия 173 от Овча купел ......

Нова автобусна линия се осигури по-добро обслужване на столичани, след като ще свързва Овча купел в болница "Света Анна"...

Прочети още keyboard_arrow_right