Инициативата “Ново архитектурно наследство” идентифицира ценни обекти, строени в София след Втората световна война

-

Снимка: Софияплан

Изследване на общинското предприятие Софияплан и Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) идентифицира ценни образци на българската следвоенна архитектура на територията на Столична община, които могат да бъдат предложени за културно наследство.

Изследването е възложено от Софияплан на екип от УАСГ на базата на заложената в редица стратегически документи на Столична община нужда от целево изследване на този слой и определяне на значими образци от него, които да бъдат защитени със статут на културна ценност. То е част от дългосрочната едноименна инициатива “Ново архитектурно наследство” за идентифициране, защита и популяризиране на значими образци в българската архитектура, създадени след Втората световна война.

В резултат на проучването е изготвен дълъг списък с над 100 обекта, сред които има сгради, комплекси, градски структури и пространства, паркове, архитектурно-скулптурни ансамбли и други.

Изготвена е селекция на потенциалните обекти с най-отчетливи качества на културно наследство, които в същото време са и в най-голям риск от загуба на тяхната архитектурна и културна стойност. Това са първите 22 обекта от списъка - 15 единични и 7 групови. От тях за 15-те единични и за един групов обект са изготвени подробни аргументации за културна значимост по реда на Закона за културно наследство.

Сред идентифицираните обекти са НДК, комлекс от сгради на Ларгото, комплекс на държавна резиденция “Бояна”, хотел “Витоша” - “Ню Отани” /“Кемпински”/ “Маринела”, театър “София”, държавна резиденция в Банкя, зала “Универсиада”, Световен търговски център “Интерпред”, Министерство на външните работи и други. Пълният йерархизиран списък и карта на всички идентифицирани над 100 обекта от този архитектурен слой на София са публкувани на сайта на Софияплан.

“В момента инициативата е в етап на публично представяне и обсъждане на резултатите от проекта. Представители на екипа провеждат срещи със собствениците на сградите, администрацията на Столична община, институции, браншови организации и различни заинтересовани страни с цел събиране, анализиране и отразяване на обратната връзка по проекта,” - разказва гл. ас. д-р арх. Емилия Кълева, член на изследователския екип и преподавател в Катедра История и теория на архитектурата в УАСГ.

“Предстои регистрация на сдружението “Ново архитектурно наследство”, в което ще работим с институциите в полза на собствениците на сгради от новото архитектурно наследство, за да покажем и утвърдим повече възможности за тяхното бъдещо съхранение, развитие. И че можем да съхраним ценноста на тези сгради, като едновременно ги интегрираме все по-добре в многообразната ни градска среда и обществен живот на София и България,” - добавя гл. ас. д-р арх. Анета Василева, архитектурен критик от WhATA и преподавател в УАСГ.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
 • София! (55%, 102 Гласове)
 • В България с роднини (21%, 39 Гласове)
 • На почивка в България (3%, 5 Гласове)
 • В чужбина (6%, 12 Гласове)
 • На работа съм (5%, 10 Гласове)
 • Не съм решил (9%, 17 Гласове)
Общо гласували: 185 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Обсъждат ограничаване на използването на пиротехнически средства ......

Да бъде въведено ограничение за използването на пиротехнически средства, фойерверки, бомбички, пиратки и други подобни н...

Прочети още keyboard_arrow_right