Столичните Драгалевци, Обеля и Бенковски ще имат канализация по "Околна среда"

Столичните Драгалевци, Обеля и Бенковски ще имат канализация по "Околна сре

Снимка: Столица.bg

Комисията по инженерна инфраструктура прие доклада за кандидатстване на Столична община за финансиране с 140 млн. лв. на проекти от РПИП

Столичните Драгалевци, Обеля и Бенковски ще са сред първите квартали, в които ще се изгради канализация. Това стана ясно днес от дискусията в Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планире към СОС.

На свое заседание с 3 гласа "въздържал се" и 8 "за" бе приет доклада на зам.-кмета Ирина Савина  за кандидатстване на Столична община с проект за водоснабдяване и канализация за агломерации над 10 000 е.ж. за получаване на безвъзмездна финансова помощ (БФП) по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

Трите квартала са част от агломерация София град, а проекти са подготвени и за Банкя и Нови Искър в огромното Регионалното прединвестиционно проучване (РПИП). Столична община ще кандатства за финансиране от Оперативна програма "Околна среда" за 140 млн. лв. за водоснабдяване и канализация на трите агломерации с над 10 000 е. ж. София граду Банкя и Нови Искър.

Повече от 2 години се работи по РПИП и първоначално се подготвяше проучване за кандидатстване за близо 400 млн. лв. В последния момент обаче са променени изискванията и се оказва, че не трябва да има смесена канализация, каквато е в по-голямата си част в София. Канализацията е изградена за битови отходни води и дъждовна вода, която се излива в реките. Заради изискването на инициативата Джаспърс да бъдат разделени тръбите сега ще се кандидатства само с проекти на агломерации, където това е възможно изграждане.

От страна на Столична община вече има сериозно подготовка при подписването на договора да не се губи време за административни процедури. Затова още при разговорите с Джаспърс, преди месец, екипите на финансовия зам.-кмет Дончо Барбалов и на строителния инж. Ангел Джоргов са подготвили документите за тръжна процедура по ЗОП за избор на изпълнител и се очаква да се отворят за каниддатите в началото на годината.

Така при сключване на договор с МОСВ да сме напреднали с изобр на изпълнител и да се реализира проектът до края на 2023 г. когато е срока за приключване на всички проекти по тази програма за програмния период. Очаква се до края на годината да получим финално одобрение от Джаспърс, а в началото на 2021 г. да се подпише с МОСВ, за да кандидатстваме с обектите за 140,6 млн. лв. Съфинансирането от Столична община е 33,53%, обясни пред общинските съветници зам.-кметът по европейски политики Ирина Савина.

До края на декември се очаква окончателното становище на Джаспърс за подготвените проекти. "Темата за канализацията винаги е обединявала всички в СОС и нас за кандидатстване за всеки възможен източник на финансиране и досега не е имало източник, от който Столична община да не се е възползвала", каза пред съветниците Ирина Савина. Тя уточни, че се водят разговори с МОСВ за включване на София в Националния план за възстановяване и устойчивост звключване на малките агломерации в Столична община, които не са допустими по ОПОС.

Внесеният сега доклад е за първия етап от изготвеното вече РПИП. "Продължаваме разговорите с Джаспър и по останалите обекти от етап 2, и няма да спрем да защитаваме нито един от обектите. Ще се възползваме от всяка възможност за финансиране", заяви Савина.

Много точно и ясно обяснение и видовете канализация направи ръководителят на РПИП инж. Симитчиев пред комисията, което доста улесни разбирането за кандидатстването на София град, Банкя и Нови Искър, които са част от РПИП-а.

И в трите агломерации на София проектите са готови според изискванията на Джаспърс.

Също така стана ясно, че в доклада за етап II е включен и столичния квартал "Христо Ботев" за инвестиция от 16 млн. лв. В половината от квартала има изградена канализация, която не е поддържана. Екипът на Ирина Савина започва да разглежда обект по обект заедно с ЕК и се очаква поректантите да дадат решение.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right