ВАС върна делото срещу забраната за фойерверки в София

-

Снимка: Столица.bg

Върховният административен съд отмени решение по дело на Административен съд София-град, с което са обявени за нищожна Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община, налагаща забрана за използване на открито на пиротехнически изделия - фойерверки от категория F2 и F3.

Делото ще бъде върнато на административния съд за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Върховните магистрати приемат, че решението на първоинстанционния съд е постановено в нарушение на съдопроизводствените правила и в противоречие с материалния закон. Общинският съвет има правомощия да приема разпоредби, които имат за цел да регулират обществените отношения по опазване и обезпечаване на обществения ред на територията на съответната община, постанови съдът.

Оспорените разпоредби са предвидени именно в Наредбата за обществения ред на територията на Столична община. От това следва, че Общинският съвет не е излязъл извън правомощието си да предвиди правила, които имат за цел защита на обществения ред на територията на общината и спокойствието на населението ѝ, посочват в мотивите си магистратите.

Промените в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехника на територията на Столичната община, влязоха в сила на 1 март 2022 година. След като 17 хиляди софиянци поискаха с петиция от Столичния общински съвет да ограничи използването на пиротехнически средства, изцяло беше забранено използването на пиротехнически изделия в междублоковите пространства, в близост до болници, църкви, училища и детски градини на територията на общината. Глобата за нерегламентирано използване на пиратки в София е от 500 до 2000 лв. за физически лица. За юридически лица санкциите са от 3000 до 10 000 лева.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Георги Георгиев: Спасихме от застрояване 11 декара междублокови п......

18 частни имота в столичния район "Младост" стават общинската собственост и върху тях няма да може да се строи. Това ста...

Прочети още keyboard_arrow_right