ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме промяна в чистотата на София. Столичните улици с

Снимка: ВМРО - София

ВМРО - София ще обсъжда утре предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София. Припомняме, че администрацията на ПП-ДБ-Спаси София искат с над 40 млн. лв. повече за почистването на града.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера разкритикува доклада, който според него повтаря стари грешки. Според ВМРО няма и следа от реформи или промяна в политиката за чистотата.

„Липсва каквато и да е индикация за промени, подобрения, нов подход. Обещаваше ни се прозрачност, а докладът дори не беше публично представен. Предвижда се увеличение в дейностите по сметоизвозване и почистване без никакви гаранции за подобрения. Това означава, че ще се дадат едни пари за същото. Нужни са повече усилия.“, смята Карлос Контрера.

Той подчертава, че дейности като озеленяване и поддръжка на уличните дървета са подценявани за пореден път.

„Това е проблем, който трябва да започнем да решаваме. Не се предвиждат сериозни дейности по кастрене и резитба на короните на дърветата, както и по-добро улично озеленяване. Няма разписан подход и финансиране за системното ликвидиране на незаконните сметища. Няма нищо ново като философия за справянето с едрогабаритните отпадъци. Това са сериозни ахилесови пети на този разчет, на тази план-сметка“, коментира още Контрера.

Според общинския съветник от ВМРО ако сериозно не бъдат подобрени разчетите, това предложение няма как да бъде подкрепено.

„Директно питам хора като Борис Бонев, Бойко Димитров, Марта Георгиева – все общински съветници, защо няма промяна в план-сметката. Години наред те критикуваха точно тези разчети. Сега подкрепят ли ги вече“, риторично пита Карлос Контрера.

Според него Общината събира повече пари от такса смет, отколкото успява да разходва.

„Това означава, че има два варианта - или повече дейност – реална, например системно почистване на шахти, вертикални отводнители, чистене на дерета. Другият вариант е намаление на такса смет поне за бизнеса, който години наред плаща значително повече, отколкото отпадъци генерира“, посочва общинският съветник.

Контрера изтъква, че в момента бизнесът заплаща 10% върху отчетната стойност за нежилищните имоти на предприятията, от които:

- 2,9 ‰ за събиране и извозване на битовите отпадъци;

- 3,3 ‰ за обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци;

- 3,8 ‰ за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

През следващата седмица предложенията на ВМРО - София по план-сметката ще бъдат внесени до кмета Васил Терзиев и до общинския съвет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС свиква извънредно заседание заради саниранет......

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свиква извънредно заседание, което ще се проведе на 27-и февру...

Прочети още keyboard_arrow_right