ГЕРБ-СДС в СОС: Очакваме доклад от ПП-ДБ,СС за надграждащи мерки за чистотата на въздуха

ГЕРБ-СДС в СОС: Очакваме доклад от ПП-ДБ,СС за надграждащи мерки за чистота

Снимка: Столица.bg

Свикване на извънредна комисия за приет от СОС Годишен отчет за качеството на атмосферния въздух и непрекъснато подобряващи се показатели от 2019 г. насам е популизъм, заявяват от групата на ГЕРБ-СДС в СОС.

Ето и позицията на ГЕРБ-СДС, изпратена до медиите:

Да изискваш и провеждаш извънредна комисия, за да разглеждаш Годишен отчет, който е довел до подобряване на качеството на атмосферния въздух, при положение, че на всеки три месеца се разглеждат междинни отчети и дебатът по тази тема е непрекъснат, е чист популизъм от страна на ПП-ДБ,СС.

Очакваме от колегите от „Промяната“ да внесат доклад с предложения за нови и надграждащи мерки, които да спомогнат тези резултати да се задържат. Още повече изискванията на Европейската комисия и Световната здравна организация непрекъснато се завишават и постигнатите резултати не бива да ни успокояват.

Колегите от ПП-ДБ,СС вместо да правят излишни и сценични постановки, да внесат доклад, с който да покажат тяхната визия за развитие на София в областта на околната среда, защото да се управлява столичният град не означава само да се критикува, а и да се дават истински решения с конкретни действия!

Припомняме, че за пета поредна година от 2019 г. досега продължава тенденцията за постигане на съответствие на нормата от 40 мг/м3 за средногодишната концентрация за ФПЧ10 за всички автоматични измервателни станции (АИС) на територията на Столипна община. Тази тенденция е постепенна в продължение на изминалите 10 години и е на база осъществените мерки по поредната Програма за качеството на атмосферния въздух.

Друг основен показател са брой дни с превишения за една календарна година, като допустимият такъв е 35 дни/годишно. Ако през 2011 г. те са 170 дни с превишения, през 2017 г. около 60, през 2022 г. само в две станции са малко над нормата (в Надежда 48 дни, в Хиподрума 40 дни), то през 2023 г. съответствие с нормата е постигнато на всички градски станции. Данните показват, че Столична община работи последователно за по-качествен въздух и постига положителни резултати.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинари настояват да се върне старата схема на движение по "Патр......

Не е подобрен градският транспорт с реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий". Това заяви общинският съве...

Прочети още keyboard_arrow_right