Започна приемането на заявления за финансиране по "Културно наследство"

Къща паметник на културата

Снимка: Столица.bg

Столична община започва изпълнението на програмата "Културно наследство", която стартира като пилотен проект с бюджет от 300 000 лв. за 2019 г. Средствата са от бюджета на Московска 33. От днес започва приемането на заявления, продължаващо до 31 октомври т. г., за финансиране по програмата на старинни сгради - паметници на културата, съобщиха от НАГ на Столична община.

С програмата се подпомагат собствениците на недвижими културни ценности за извършване на необходимите дейности по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им. Право да кандидатстват за финансиране имат собственици на имоти, които са частна, общинска и държавна собственост. Сградата трябва да е недвижими културни ценности с категория "национално значение", "местно значение", "ансамблово значение" и "за сведение".

Насоките за кандидатстване и пакета от необходими документи са публикувани на сайта на Направление „Архитектура и градоустройство“ в раздел „Културно наследство“. Заявленията се подават лично или чрез упълномощен представител, пощенска или куриерска услуга в деловодството на Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община, адрес: гр. София 1000, ул. "Сердика" № 5 до 17,30 часа на 31 октомври 2019 г.

Собствениците на исторически сгради няма да получават пари, а екип от архитекти, ще изготви проект за възстановяване и цялата проекта документация за ремонта. По "Културно наследство" ще се реставрират много старинни сгради в София, за които до момента собствениците не са предприели мерки за опазване.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

218 общински ясли и градини в София отварят на 26 май...

218 общински детски градини и самостоятелни детски ясли в София отварят врати отново на 26 май. На сайта на...

Прочети още keyboard_arrow_right