Новините в София:Най-важното за деня 15 април 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 15 април 2019 г.

Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ отново променя движението в района

Заради продължаващия ремонт на ул. „Граф Игнатиев“, до 25 април се забранява влизането на автомобили. В района ще бъдат допускани само превозни средства от градския транспорт както и автомобили със специален режим, съобщават от администрацията на район Сердика.

Пилотна програма за 300 000 лв. ще спасява стари сгради в София

Пилотна програма с общ бюджет 300 000 лв. ще стартира тази година за спасяване на старинни сгради, които са паметници на културата. Днес на заседание на Постоянната комисия по култура и образование бе приет доклада. Според него максималният размер за сграда е 75 000 лв. На собствениците обаче няма да се дават пари, а ще се предоставя услуга. Тя включва изработване на проект за консервация и реставрация и цялата съгласувателна процедура на документацията в институциите, обясни ресорният зам.-кмет доц. д-р Тодор Чобанов.

20 години затвор за Иванчева и 15 за заместничката ѝ

Бившата кметица на Младост Десислава Иванчева получи присъда от 20 години затвор. Това реши на Специализираният съд. Присъдата бе прочетена от съдия Иво Хинов, който в края на 2018 г. пусна Иванчева под домашен арест. Зам.-кметът на Иванчева Биляна Петрова получи присъда от 15 години, а посредникът във взимането на подкупа Петко Дюлгеров 12 години.  Екскметицата на Младост има и наложена глоба от 10 000 лв., а за заместничката йса 15 000 лв.  Допълнително Иванчева и Петрова са с наложени глоби съответно от 10 000 лв. и 15 000 лв. На 12 години затвор е осъден Петко Дюлгеров, който също трябва да плати глоба в размер на 12 000 лв. Присъдите не са окончателни, подлежат на обжалване пред Апелативен съд.

С камъни ще пазят зелените площи и в „Младост“ 2

В район „Младост“ решиха да борят паркирането в зелените площи с големи камъни. За целта бе засадена и нова растителност. След засаждането пространството около блок 205 придоби страхотен вид. И за да не бъде прегазена растителноста пред нея бяха стоварени големи камъни с цел превенция. Същия опит за запазване на зелените площи с камъни опитаха и в Студентски град, но там начинанието не бе толкова успешно. Тъй като колите продължават да спират в зелените площи.

Разширяват Централни гробища с 90 декара към "Надежда"

С 90 декара още ще бъдат разширени Централните софийски гробища, съобщиха от общинско предприятие "Гробищни паркове" пред Столица.bg. В дружеството има 9 парка: Централен гробищен парк - 824 дка, Малашевци - 560 дка, Бакърена фабрика - 680 дка, Княжево - 14 дка, Симеоново - 18 дка, Драгалевци - 4 дка, Дървеница - 7 дка, Горна баня - 30 дка и Банкя. Общо в София те са разположени на 255 декара с 255 000 места.  В Княжево продължава доизграждане на урнова стена. Осем парка са затворени, защото има само наследствени места. Единствено в Банкя, в местността Полето се дават нови места. Обмисля се и на други места да се увеличи площта на гробищните паркове, но общината трябва да изкупи терени близо до тях.

Ивайло Калоянчев пред Столица.bg: Поне ме сравняват с нещо голямо - баща ми

Намирам се в Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Имам честта да седна на стола в гримьорната на великата Стоянка Мутафова, а още по-развълнувана се чувствам и заради факта, че ще разговарям не с кого да е, а със сина на великия Георги Калоянчев - Ивайло Калоянчев. Един достоен син и наследник на баща си, който поема по пътя му, за да радва публиката. Пред Столица.bg Ивайло Калоянчев разказва за живота си, за ролите и театъра, който е неговият начин на живот. Дали ще надмине баща си, той не отговаря, но обещава да ни радва още дълги години и  да пълни театралните салони.

Подхвърлена раница затвори метростанция „Европейски съюз”

Временно, поради изоставен багаж е затворена за пътници метростанция „Европейски съюз” съобщиха от „Метрополитен”. Района е отцепен с полицейска лента от полицията. На мястото са изпратени полицейски екип, линейки и пожарна. От полицията съветват гражданите да избягват преминаването в района. Заради затварянето на станция Европейски съюз” мотрисите се движеха до станция НДК. 

Павилион върху каруца прекоси София


Кон тегли павилион, натоварен на циганска каруца през цяла София. На безумната гледка се натъкнаха в неделния следобед столичани по бул. Тодор Каблешков. Роми транспортирали върху каруца не какво да е, а цял павилион. За гледката първа разказва възмутена столичанка в социалната мрежа. Това е изключително опасно начинание и по този начин се изтезава животното, дърпащо каруцата. Все пак един подобен търговски обект тежи доста, коментират граждани в социалната мрежа.

Жители от "Борово" сами почистиха градинките си 


Жители от столичния квартал "Борово" сами облагородиха входовете и градинките пред блоковете си. Хората изчистиха местата за отдих, засадиха цветя и храсти, отпадъците бяха събрани разделно, съобщиха от Столичния инспекторат.Гражданите оформиха дори и фигури от камъчета, които превърнаха градинките в приказни кътчета. Инспекторите от "Красно село" помогнаха на доброволната инициатива, като осигуриха на хората посадъчния материал, чувалите и ръкавиците. Накрая дадоха рамо и за транспортирането на събраните отпадъци.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 26 април 2024 г....

Времето на 26 април 2024г.: В петък ще е значително по-топло и с повече слънчеви часове. В следобедните часове в планин...

Прочети още keyboard_arrow_right