Новините в София:Най-важното за деня 16 април, 2019 г.

нощна София, обзор на събитията

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 16 април 2019 г.

1360 лв. е средната брутна заплата на контрольорите в градския транспорт на София

Стар и тлеещ е конфликтът между пътници и контрольори в столичния градски транспорт. Проверяващите за превозен документ често са обвинявани в агресия и липса на всякакъв възпитание, като последният случай е от преди два дни. Същото обаче може да се каже и за хората, които минават за твърди гратисчии и смятат, че се прецакали общината или държавата. Истината е, че всичко е въпрос на възпитание и манталитет. Недопустимо е обаче да има сред контрольорите невъзпитани и агресивни служители. Първо защото са служители на общината и второ, защото заплатите им идват от данъкоплатците. Избиване на комплекси или просто усещането, че им е дадена макар и малко власт, кара някои от проверяващите да действат брутално по отношение на пътници без билет.

Столица.bg се опита да разбере от какво е продиктувана агресията на общинските служители и на пътниците. Контрольорите получават средно брутна заплата от 1360 лв. Основната е 650 лв., но върху нея се начислява стаж и получават купони за храна и пари за работно облекло. За хора без образование заплатата е повече от прилична. Те обаче нямат допълнително заплащане за брои хванати гратисчии.

Купуват 10 трамвая втора употреба, част от тях ще подменят мотрисите на 20

Десет трамвая втора употреба ще купува Столичен електротранспорт част, от които ще бъдат пуснати по линия 20. Финансирането ще е от Спецализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). Това става ясно от дневния ред на сесията на СОС в четвъртък, 18 април т. г. Мотрисите ще са тип Т6А5 за междурелсие 1435 mm, каквито са двете линии на 20 и 22. В момента по линия 20, от депо "Искър" до метростанция "Опълческа" се движат жълти мотриси, които са доста стари, шумни, мръсни и правят пътуването некомфортно.

Българска верига пусна чушки по 9.99 лв. и картофи по 5.99 лв. 

Безумни цени на картофи и чушки вгорчиха живота на столичани през уикенда. За високите цени на зеленчуците сигнализираха граждани пред Столица.bg. Българска хранителна верига продавала през почивните дни пресни картофи по 5.99 лв., което се доближавало до цената на килограм свински пържоли.  Учудването било още по голямо на клиентите, когато видяли цената на червените чушки - 9.99 лв. за килограм, което  се равнявало почти на 2 кг пилешко месо. Около 7 лв. пък струвало килото на зелените чушки. На всичкото отгоре те били доста застояли и увехнали. Откъде идват тези зеленчуци?, питат столичани, тръгнали за пазаруват през уикенда.

Разбиха мрежа за незаконни боеве с кучета до язовир "Искър"

58 човека са задържани при разбиването на мрежа за незаконни боеве с кучета. 9 питбула, вероятно ползвани на арените, са предадени на екипи от "Екоравновесие". Акцията е дело на ОДМВР- София, РУ- Самоков и СДВР. Бизнесът с животните се е развивал в панелна постройка,част от бивш пионерски лагер, намиращ се в гората до язовир "Искър", в землището на Панчарево. Намерени са две дървени арени, на които са ставали боевете и около тях много паркирани автомобили от различни части на страната. В някои от автомобилите са открити и питбули.

8 дни КАТ ще лови водачи без книжки,ще проверява и за колани


Акция за неправоспособни водачи и ползване на колани ще проведе "Пътна полиция" в София и страната от утре до 24 април. Шофьорите ще бъдат тествани и за употреба на алкохол, съобщиха от МВР. Най-много проверки ще се правят на лицата, които карат мотоциклети. Там ще се гледа за наличие на книжка, ползването на обезопасителни средства от шофьорите и спътниците им и за правилно поставени регистрационни табели.

Йорданка Фандъкова подари люляково дърво за юбилея на 35-о ОДЗ в Люлин 

Децата от 35-а ДГ "Щастливо детство" превърнаха рождения ден на градината в голям празник с много емоции и вълнения. Днес заведението навършва 40 години от отварянето на врати. То е в Люлин 2 и 39 от 40-годишната история сградата е била с интернитови стени. На гости за юбилея пристигна и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подари люляково дърво, за да ухае и да е красиво на децата и учителите им.

"Хоро край езерото" чака родолюбци в квартал "Дружба"


Всички, които се чувстват истински българи, обичат хората и шевиците, могат да се включат в инициативата "Хоро край езерото" в парк "Езерото" в квартал "Дружба"1. Проявата ще бъде открита на 21 април от 16 часа, съобщиха от администрацията на район "Искър". Събитието се провежда за трета поредна година.Този път то съвпада с един от най-светлите християнски празници- Цветница.

Агресия в столично училище: Момиче е в болница след ритник в корема


Ученичка от столичната гимназия по хранително- вкусови технологии "Проф. д-р Георги Павлов" е в болница, след като момче от същото училище я ритна в корема. Момичето се притекло на помощ на приятелка, която спорела с младежа, разказа бащата на пострадалата Благовест Стоилов, цитиран от БГНЕС. Момичето се намира в "Пирогов", където лекарите ще я наблюдават три дни. 

Циментови плочи затвориха кошчета за боклук в "Люлин" 9


Две кошчета за боклук в столичния район "Люлин" 9 са затворени с циментови плочи в буквалния смисъл. И така практически хората и да искат, няма как да си изхвърлят ненужните неща в тях. За това сигнализираха жители на района в социалните мрежи. "Иновативният" начин за борба със замърсяването е забелязан зад 12 ДКЦ, в близост до пункта за раздаване на бебешки и детски храни. Гражданите се чудят кой и защо е решил да превърне в нещо неизползваемо съоръжения, сложени от общината, за да бъдат в услуга на населението.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 25 април 2024 г....

Времето на 25 април 2024 г.: Жълт код за опасно време е обявен за София и областта в четвъртък. Очакват се интензивни в...

Прочети още keyboard_arrow_right