Новините в София:Най-важното за деня 3 октомври, 2019 г.

Задръствания, арестувани, мафия

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 3 октомври 2019 г.

Дъждът блокира София в задръствания (Снимки) 

След "циганското лято" и високите температури по традиция първите по обилни дъждове блокираха София. Задръстванията са жестоки, оплакват се столичани. Има и пътни инциденти, които допълнително затрудняват движението.  По "Цариградско шосе" в посока "Младост" и "Дружба" колоната е в три ленти, някои по-изнервени шофьори търсят по-бързо придвижване и в бус лената. По "България" ситуацията не е по-добра.

Асфалтираха 340 м в Банкя, улесниха достъпа до детска градина 

Жителите на кв. "Бели брег" в Банкя вече имат алтернативен път. Новото трасе е доста по пряко до центъра на града, съобщават в социалната мрежа от районното кметство. Пътят минава през ул. "Слънчев бряг" и продължението ѝ по ул. "Радово". Пътят служи и за връзка с кв. "Свети Стефан".

18-годишен се нуждае от средства за онкологична операция 

Кристиян Николов се нуждае от помощ за да се пребори с коварно онкологично заболяване. 18-годишното момче и семейството му се нуждаят от средства за належаща операция в София, съобщава Нова телевизия.  Кристиян и семейството му са от Годеч.  На 27 май научават страшната диагноза - сарком на Юинг. В момента момчето се лекува чрез хиимиотерапия на всеки 21 ден. Той приема няколко вида лекарства, като някои от тях дори са забранени за използване в Българияи и се налага да се иска специално разрешение.

Софийските ученици могат безплатно да тренират 9 спорта в УСШ 

Учебната година започна и родителите вече обмислят къде да спортуват наследниците им. На 1 октомври т. г. стартира годината и за Ученическата спортна школа на Столична община. УСШ-то е част от Центъра за подкрепа за личностно развитие и дава възможност на децата да се занимават безплатно в сферата на спорта и културата. Девет вида спорт - плуване, бадминтон, баскетбол, волейбол, спортна гимнастика, лека атлетика, тенис на маса, хандбал и художествена гимнастика, могат да практикуват учениците в различни столични училища при квалифицирани треньори. Заниманията са в различни столични училища. 

Над 100 неврохирурзи се събират на конференция в Правец 

 Във фокуса на научната програма тази година ще бъдат съвременните методики за радикално отстраняване на глиални тумори и най-новите достижения в областта на спиналната неврохирургия, съобщава доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и председател на организационния комитет на конференцията.

Социологическо проучване: Балотаж ще има, гласуват около 500 000 столичани 

Изборът на кмет на Софияще мине през балотаж. Това прогнозира социологът Юли Павлов пред  bgonair.bg, базирайки се на последното социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг. Изследването показва електоралните нагласи в София почти месец преди местния вот на 27 октомври т. г.  Даните сочат, че ще има балотаж между настоящия кмет и кандидат за четвърти мандат Йорданка Фандъкова и независимата Мая Манолова, подкрепена от леви и десни. Проучването е проведено в последните десет дни на септември и енаправено със собствени средства на Центъра. Участвали са 1007 пълнолетни лица.


Бандата от "Малашевци" отвличала и изнудвала възрастни 

Има три случая и три опита за имотна измама, данни за отвличания на възрастни хора и изнудвание, съобщи на официален брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев след порведената акция в квартал "Орландовци". Всичко е в досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура и в съвместна работа с оперативните служби на ГДБОП. Разкрита е организирана престъпна група, която публично е наричана имотна мафия. Това са лица, български граждани от цигански произход, които се занимават с отнемане на имоти на възрастни хора, а селектирането е на база дали са зависими от алкохол, имат ли психични проблеми, както и много възрастни без роднини. Гешев обясни, че за тази група работят около 4-5 лица, които той нарича бушо

БМВ кара в насрещното по "Цар Освободител" 

Шофьор влезе в насрещното на бул. "Цар Освободител" тази сутрин. Снимката бе публикувана от шофьорът на застрашения автомобил в социалната мрежа. БМВ се движи в посока се движи в посока Софийския университет, но очевидно за шофьора му не важи Закона за движение по пътищата. Изнервен от двете колони автомобили, чакащи на светофара на "Цар Освободител" и "Раковски" БМВ влиза в насрещното и спира пред автомобил, който се движи към Президентството. "Колко ли по-бързо ще стигне, като изпревари 4 коли от колоната", питат съвестни шофьори.

Кой на кого: Рено и велосипед се блъснаха на "Дондуков" и "Левски" (СНИМКИ) 

Кой на кого е отнел предимството на кръстовищено на бул. "Дондуков" и бул. "Левски" още не е ясно. Ясно е обаче, че лек автомобил Рено и велосипед катастрофираха. Колата е спряла и по нея почти няма щети, а колелото е на земята. Не се съобщава за пострадали и дано на колоездачът му няма нищо. Сблъсъкът е станал на едно от централните софийски кръстовища. Колата е идвала по "Дондуков" и на "Левски" прави десен завой. Кръстовището с "Левски" обаче се пресича от велоалея, по окято се е движел колоездачът.

Проф. Тодор Кантарджиев: Хрема и възпалено гърло тормозят софиянци 

Пиковете на вирусите с хрема, кихане, възпалено гърло, главоболие, умора в момента не са причинени от грип. В началото специалисти по инфекциозни заболявания са имали такива подозрения. Но  изследването на проби не е доказало наличието на грипен вирус, допълва проф. Кантарджиев.  

Без вода остават Лев Толстой и Надежда 2 

Планови ремонтни дейности на „Софийска вода“ в петък, 4 октомври, ще бъде спряна водатата в някои столини райони. Заради подмяна на сградно вдопроводно отклонение до бл. 43  жк. „Лев Толстой“, от 10:00  до 15:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: жк. „Лев Толстой“ жк. „Надежда 2“- района между ул. „Дравски бой“, ул. „Ген. Никола Жеков“, бул. „Рожен“, бул. „Ломско шосе“, ул. „Република“, ул. „Йордан Хаджиконстантинов Джинот“.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 25 април 2024 г....

Времето на 25 април 2024 г.: Жълт код за опасно време е обявен за София и областта в четвъртък. Очакват се интензивни в...

Прочети още keyboard_arrow_right