Новините в София: Най-важното за деня 6 октомври, 2020 г.

Новините в София: Най-важното за деня 6 октомври, 2020 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 6 октомври 2020 г.

200 лева глоба за неправилно паркиране в столицата

200 лева глоба за неправилно паркиране в София заплашва столичани. Суровите наказания влизат в сила от средата на октомври, тъй като гратисният период за нарушителите изтича.
Мерките ще засягат и кварталите със „синя” и „зелена” зона. „10 души от Центъра за градска мобилност първоначално ще започнат да следят за неправилно паркирани автомобили на територията на цяла София”, заяви пред камерата на „Здравей, България” директорът на ЦГМ Димитър Дилчев.Той показа как ще изглежда и новия фиш, който ще се издава на нарушителите.

Нови правила: Уседналост над 3 години в София дава 4 т. за детска градина

Уседналостта ще е най-важния фактор за приема на деца в ясли и градини в София. За постоянен адрес в столицата вече ще се дават 4 точки, при условие, че е над 3 години. Това обясни зам.-кметът по образование и култира на Столична община доц. д-р Тодор Чабанов пред БНТ.
В момента има готов проект за поправки в Наредбата за пирем на децата в общински детски градини и ясли. Тя е публикувана на сайта на общината и общественото обсъждане продължава до 18 октомври т. г. След корекция ще бъде внесен доклад, за да се гласува документа в Столичен общински съвет.
Промяната цели и задължителното обхващане на 4-годишните в градини. Според предложените промени родителите вече ще могат да сменят адреса си дори в друг квартал, без това да оказва влияние на броя точки за прием на детето.

Недоволство в Люлин 1 срещу застрояване на голяма поляна с жилищни блокове и МОЛ

Недоволни столичани от “Люлин 1” събират днес подписи срещу предстоящ проект за засторяване в столичния квартал. Според възмутените граждани се планира там да има няколко жилищни блока и МОЛ.
Според плана за регулация голямата поляна, която ще бъде засторена се намира в границите бул. „Сливница“, бул. „Добринова скала“, ул. „Проф. Александър Станишев“ и бул. „Панчо Владигеров“.
Живущите в квартала са категорични, че ще направят всичко възможно, за да спрат бъдещия проект и да се включат активно в обществената дискусия срещу предвижданите промени. До 9 октомври пък е срокът за възражения и становища по проекта.

От ЦГМ: Касиерите ни вече се обучават за работа с новата тикет система

Касиерите на ЦГМ вече са започнали да се обучават за работа по новата тикет система. Тя ще тръгне на етапи в столицата. И така ще се сложи край на различните видове превозни документи за различния транспорт. Вече ще е нужен един документ за целия обществен транспорт – наземен и метро. За това съобщиха от Центъра за градска мобилност в социалната мрежа.

Рекорд: Жена открадна 4 колела за 2 часа от подземен гараж в "Гео Милев"

Сръчна крадла отмъкна 4 велосипеда за 2 часа от подземен паркинг с видеонаблюдение в столичния квартал "Гео Милев", район Слатина-Столична община. За рекордьорския грабеж разказа жертвата Стилиян Василев пред телевизиите.
Той вече е пуснал снимката на крадлата в социалната мрежа и се надява, че ще бъде разпозната и заловена преди полицията. Стойността на колелата е 3000 лв. Жената боравела много добре с отверка и без проблем си е отворила входове и врати, които са заключени.
Тя е влязла през нощта около 1.30 часа и през 30 минути се връща за всяко колело на семейство Василеви. Не се е притеснявала от видеонаблюдението и осветлението в топлата връзка към подземния гараж. Крадлата дори не е прикрила лицето.

Бетонирани дървета в “Подуяне” вбесиха столичани (СНИМКИ)

Снимки в социалната мрежа на бетонирани дървета, предизвикаха недоволството на жителите на квартал “Хаджи Димитър”. Кадрите показват как след ремонтни дейности, дърветата.
Те се намират на ул. „Тодорини кукли“ и са плътно бетонирани и покрити с боклуци и фасове. Снимките отприщиха вълна от гневни коментари във фейсбук. Преди месеци майстори в заведение на ул. Граф Игнатиев имаха неблагоразумието да зациментират дърво.

Авария в района на Окръжна болница остави южните квартали без топла вода

Южните квартали на София са без топла вода заради авария на магистрален топлопровод. Неприятната изненада е за живеещите в жк. „Младост” 1, жк. „Мусагеница”, жк. „Дървеница”, жк. „Студентски град”, ж.к „Малинова долина“ кв. „Витоша” и всички резиденции на бул. „Симеоновско шосе”. Това съобщиха от "Топлофикация София".
От дружеството обаче подчертават, че аварията е в района на Окръжна болница и не е свързана с наскоро приключилата реконструкция на главния топлопровод в Студентски град.

Над 65 000 дървета засадени до момента в Новата гора на София

От 2017 година до момента над 65 000 дървета са засадени благодарение на доброволците в Новата гора на София. Започва подготовката и за поредния залесителен сезон в любимия проект на столичани - Новата гора на София. За това съобщи в социалната мрежа зам.-кметът по екология на Столична община Десислава Билева.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития в София на 4 май 2024 г....

Времето на 4 май 2024 г. По-малко дъжд ще вали и времето ще е предимно облачно в София. Сутринта температурата е около ...

Прочети още keyboard_arrow_right