21 000 деца от 7 до 14 г. вече се возят безплатно в София

-

Снимка: Столица.bg

21 000 деца от 7 до 14 г. вече са получили своите безплатни карти за столичния градски транспорт. Това каза пред БНР изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

„Над 50 нови трамвая се движат в столицата последните години, към това добавям и малките електробуси, които обслужват от средата на миналата година довеждащите линии. Тролейбусният състав на столичния градски транспорт изцяло е подменен през последните години. Много голям процент от автобусите – също. Подновяването на подвижния състав в столицата е видно и е факт", отбеляза Дилчев. По думите му червените „Икаруси“ вече могат да се видят само на изложби, които ЦГМ и Столичната община организират.

Новата билетна система в столицата дава възможност за много по-лесни и по-достъпни начини за закупуване на превозни документи, каза още директорът на ЦГМ, като добави, че в последните две години пътниците отново са се завърнали в градския транспорт след периода на кризата заради Covid. „Броят на пътниците почти достигна този, който беше преди пандемията и се надяваме този устойчив ръст да продължи“, уточни той.

Дилчев призна обаче, че по определени маршрути ефективността на контрольорите в градския транспорт, без присъствието на екипи на полицията, е незадоволителна. Данните от последното преброяване на гратисчиите за месец януари сочат, че без превозни документи пътуват около половин процент от пътниците. Има обаче линии, в които хората без превозен документ са 3%-3,5%.

До момента за децата от 7 до 14 г. са издадени над 17000 годишни безплатни карти за столичния градски транспорт, каза още Дилчев. По думите му като се добавят и месечните карти, които вече са издадени – 21 000 деца в този възрастов диапазон вече се возят безплатно с издадени документи от ЦГМ.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

НИНКН започва инициатива за преоткриване на паметниците на култур......

В Международния ден за опазване на паметниците на културата, 18 април, от Национален институт за недвижимо културно насл...

Прочети още keyboard_arrow_right