БДЖ: Увеличават се случаите на хвърляне на камъни по влакове

БДЖ: Увеличават се случаите на хвърляне на камъни по влакове

Снимка: БДЖ

През последния месец се наблюдава тревожна тенденция от увеличаване на случаите, при които лица хвърлят камъни по преминаващи влакове, съобщават от БДЖ. Само на 23 март са регистрирани 3 подобни вандалски прояви срещу влакови композиции в различни участъци на страната.

„От началото на месец март тези случаи са се увеличили два пъти в сравнение с предходните месеци, като са регистрирани общо 10 посегателства за месеца, а от началото на годината общият брой на подобни набези е 19“, посочват от БДЖ.

Освен хвърлянето на камъни, се наблюдава и друга възпрепятстваща движението на влаковете проява с поставяне на препятствия върху железопътните релси. Последният такъв случай е от вчера – 26 март. От началото на годината са регистрирани общо 4 идентични посегателства.

„Подобни вандалски прояви нанасят значителни материални щети за „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД, като фактически саботират всички усилия на превозвача за предлагане на по-добро и по-качествено обслужване на клиентите. Най-важното измерение на тези посегателства, обаче, е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на БДЖ“, казват още от железниците.

От БДЖ уточняват, че хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек!

С цел превенция и разрешаване на проблема с набезите ръководството на БДЖ предприема съвместни мерки с МВР за уведомяване на жителите в рисковите райони, където се наблюдават подобни явления, за опасностите от подобни необмислени действия.

Освен това се извършват и оперативни действия от служителите на МВР при получаване на сигнал за подобни случаи с цел установяване на извършителите и предприемане на последващ контрол.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пет белошипи ветрушки, излюпени в Софийския зоопарк, ще бъдат пус......

За четвърта поредна година в сектор “Птици„ на Зоологическа градина – София успешно се размножават 3 д...

Прочети още keyboard_arrow_right