Капсули с "райски газ" на детска площадка в София

photo_library
 • -

  Снимка: Facebook

 • -

  Снимка: Facebook

Родители се натъкнали на капсули с неизвестно предназначение на детска площадка в столичния квартал "Иван Вазов", разказа btv. Гражданите не за първи път събирали десетки капсули. 

Оказва се, че веществото в капсулите е двуазотен оксид, или така нареченият "райски газ". Оказва се още, че има тенденция или мода сред тийнейджърите да го използват, като го вдишват с цел забавление. Колкото и да се рекламира като напълно безвреден обаче, при употребата му съществуват краткосрочни и дългосрочни рискове за здравето.

Когато се прилага с цел забавление, вдишването му води до еуфория, откъсване от заобикалящата реалност и взрив от емоции. Ефектът продължава в рамките на 2 до 5 минути, но всеки човек е индивидуален и няма достатъчно медицински данни как се отразява на деца. Използването му е предизвиква също силен световъртеж и усещане за нестабилност, гадене и повръщане, халюцинации и психози.

Проблемите, които може да създава райският газ, са известни още от момента на самото му откриване, посочи д-р Юлиян Караджов - биохимик и специалист по
наркотични вещества. „Днес той се използва рядко в медицината при много контролирани условия. Но се използва доста масово в кулинарията - за правене на бити сметана и кремчета", каза още той. По тези причини райският газ е общодостъпен. Няма закони, които да ограничават неговата продажба на деца.

По думите му веществото може да бъде опасно, когато се вдишва. „От една страна човек става неадекватен и може да си потроши нещо. Това е абсолютно стандартен проблем, когато човек е под въздействие на упойващо вещество - от алкохол до хероин и така нататък".

При вдишването от капсула може да се предизвика и по-сериозни проблеми. „При разширението си райският газ много силно се охлажда. Доколкото знам, има поне
един - двама души, на които така са им замръзнали устите, че после се нуждаели от много сериозна хирургия“, каза още д-р Юлиян Караджов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

КЕВР утвърди поскъпване на тока с 2,70 % за София...

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което се утвърждават цени в сектор "Електроенергетика" за нови...

Прочети още keyboard_arrow_right