Тема: детска площадка

comment 0
visibility 908
Гражданин недоволсва от администрацията на район Лозенец

Гражданин недоволства от администрацията на район Лозенец

Мумифицирани ли са контролните органи на община Лозенец? Този въпрос задава в социалната мрежа гражданин към администрацията на район Лозенец. Той е възмутен от бездействието на служителите на районното кметство. Човекът подал сигнал за нарушения в новопостроената детска площадка пред бл. 48 на ул. Елин връх. Там редовно тийнейджъри се събирали и карали велосипеди, а живеещи наоколо си разхождали кучетата. След сигнал в община Лозенец от там препоръчали да се обърне към полицията. "Няма ответна реакция и радостната вакханалия на младите рушители на съвременна България продължава", коментира възмутен столичанин, недоволен от чиновническия отговор и измиването на ръце с полицията. Той е подал сигнал да полицията, но не са предприети мерки и отново търси съдействие на общината. Резултат няма! "Извикайте полиция. Полицията е натоварена със задачата да контролира ограничителните мерки", съветват го от район Лозенец. Случаят е поредното доказателство, че не е трудно изграждането на градинки и детски площадки, както и ремонти на разбити улици и тротоари. Проблем е възпитанието и поддържането от районната администрация.  

comment 0
visibility 2202
багери

Започна работата по нова детска площадка в ж.к. "Изток"

Багери влязоха в междублоковото пространство на улица "Пиер Дегейтър" 2 в ж.к. "Изток".Този път обаче не става въпрос за нещо лошо, напротив - поводът е повече от приятен. Там ще се изгради нова, голяма детска площадка. Новината съобщи в социалната мрежа кметът на район "Изгрев".    След като площадката бъде готова, най-малките жители на квартала ще се радват на чисто и подредено място с много нови съоръжения за игри и приятна зеленина.     

comment 0
visibility 1155
Потрошена детска площадка в Дружба 1, която е между сградата на район Искър

За 15 дни вандали два пъти чупят детска площадка до 8 РПУ (СНИМКИ)

Вандали за две седмици два пъти чупят съоръжения на нова детска площадка в Дружба 1. Зоната със съоръжения за игра и забавления на малчуганите се намира между сградата на район "Искър" и 8 РПУ. За вандализма сигнализираха бдителни граждани в Столица.bg. Пързалката е счупена вчера. Вероятно това става в тъмните часове на деня. Това е липса на възпитание. Крайно време е да има камери и извършителите да бъдат строго наказани, коментираха млади майки, живеещи в района. Днес виждаме пак изкъртени части и счупена на две табела!, възмущават се родители. В края на януари, веднъж вече съоръжението беше потрошено само дни, след като беше напълно завършено. Тогава зложелател беше изкъртил и отчупил нарочно част от "корабчето" на площадката. Веднага след подаване на сигнала, елементите бяха възстановени и се надявахме децата ни да играят щастливо там, но уви, припомнят живеещи около детската площадка. След като потрошена пощадката бе поправена отново от Дирекция "Зелена система", която стопанисва и извършва инвестиционен контрол на обектите за деца в София, тя е отново счупена. В началото на февруари катерушки на детската площадка също бяха счупени и след това ремонтирани. На територията на район "Искър" за последните четири години бяха реконструирани и изградени над 30 детски площадки.

Реклама
comment 0
visibility 2081
Детска площадка затрупана с кашони

Парфюмерия си изхвърли кашоните на детска площадка

Детска площадка в столичния квартал "Изток", район Изгрев осъмна затрупана с отпадъци. Детския пясъчник е затрупан с кашони. Снимката бе публикувано от бдителен гражданин в социалната мрежа. Детската площадка се намира на ул. "Тинтява" до рекичката и КАТ. Това обаче изобщо не е притеснило търговците, които са си изхвърлили хартиените отпадъци на мястото за игра на малчуганите. Заедно с кашоните, получателят на пратката Парфюмерия "Меджик" дори си е оставали стоковата разписка (снимка 3), за да е ясно на кого е отпадъкът.  Има вероятност и хартиените отпадъци да са били изхвърлени до контейнер, а накой друг да ги е замъкнал до детската площадка. Това обаче ще установяват служители на Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 1185
потрошена

Потрошиха детска площадка в "Дружба-1" дни след обновяването ѝ

За пореден път в София има вандалски акт срещу детска площадка. Този път тя е в парка до сградата на районната администрация „Искър“ в ж.к. „Дружба-1“. Обновяването ѝ със съоръжения за игра завърши в понеделник, а днес вече е с поражения. Зложелател е изкъртил и отчупил нарочно парче от подпорен елемент на катерушката тип „корабче“.   "Ако сами не пазим направеното, то никога няма да ни служи – нито на нас, нито на децата ни!", коментира с горчивина кметът на "Искър" Ивайло Цеков в социалната мрежа.     

comment 0
visibility 933
открадната люлка

Вандали потрошиха детска площадка зад бл. 881 в "Люлин"

  Вандали за пореден път са потрошили място за игри на малчуганите в столицата. Само няколко месеца след изграждането на детската площадка зад бл. 881 в "Люлин", едно от съоръженията за игра е отчупено и откраднато. За това алармира кметът на района в социалната мрежа.   Той апелира гражданите да бъдат по-бдителни и непримирими към вандалските прояви, унищожаващи общинската собственост и по-специално – детски площадки и спортни игрища – те са на децата.   Милко Младенов моли ако някой стане свидетел на подобни недобросъвестни действия, веднага да сигнализира органите на реда от 09 РУ – СДВР.  

comment 0
visibility 573
Издраскана детска площадка в кв. Витоша

Издраскаха детска площадка в кв. Витоша с цинизми (СНИМКИ)

Детска площадка в столичния кв. Витоша, район Лозенец е издраскана с цинизми по дървената ограда и с грозни драсканици по стената. Снимки на грозната гледка са публикувани в социалната мрежа. Детската площадка, която се намира на ул. "Дионисий Дионисиев", пресечка на "Константин Петканов", е нова и със специална настилка. "Тези надписи не са от бебета и малки деца. За съжаление това са следи за закъсняло или липсващо възпитание", пише възмутена майка. Тя призовава родителите на тийнеджъри. "Нека се себеизразяват тийнейджърите, но нека е с нещо красиво и градивно, а не с доказателства, че знаят как да си напишат името или как се пишат анатомичните органи", препоръчва възмутената майка. Според живеещи в района около детската площадка имало камери и можело да се разбере кой е надсраскал стената и оградата.

comment 0
visibility 1108
Градинката до Арменската църква

Граждани търсят съдействие за спасяването на градинката до Арменската църква (СНИМКА/ВИДЕО...

Градинка с детска площадка се е превърнала в бойно поле и свърталище на наркомани и хулигани. Мястото е в централна част на район "Красно село" на ул. "Лайош Кошут" и бул."Христо Ботев". За проблема сигнализират граждани и живеещи наблизо столичани в социалната мрежа. Проблемът е добре известен и не е от вчера. За него са наясно в район Красно село, който е отговорен за поддържането на градинката. Още по-лошото е, че зеленото пространство е в съседство със строежа на новата Арменска църква. Защо над 10 години тази детска площадка е допуснато да се превърне в сборен пункт за наркомани, пияници и проститутки? Защо?, питат в социалната мрежа членове на групата Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето. Според тях е недопустимо компетентните институции да нехаят за бъдещето на нацията и децата. Групата изцяло застава зад правото на нашите деца да растат и играят в чисти и безопасни детски площадки! Настояваме за незабавни действия за разрешаване на този проблем, категорини са гражданите. В тази градинка редовно има и вандалски прояви. Пейките са изпочупени, а денонщно има викове, побоища и крясъци. Както Столица.bg писа, за имотът отговаря район Красно село. Той е в съседство с новосторящата се Арменска църква. От настоятелството на храма имали ангажимент да почистват градинката и те го спазват. И въпреки всички усилия там постоянно има проблеми. От църквата възнамеряват да се постави видеонаблюдение, но вероятно само това не е достатъчно. живеещите наоколо искат по сериозно полицейско присъствие през тъмната част на деня. Между Красно село и Арменската общност, собственик на църквата има доста дебела папка с кореспонденция за собствеността и подъдржането на градинката. Зесега обаче никой не се е заел изцяло с трансформацията на зелената площ, така че да се реши веднъж завинаги проблемът и градинката да не е свърталище за всякаква паплач. Дотогава потърпевши ще са гражданите, които живеят в зоната. Гражданите за пореден път сигнализират Столична община, администрацията в район Красно село, Министерство на младежта и спорта и други институции и търсят съдействие и подкрепа, за да се реши проблемът с вандалщината.

comment 0
visibility 436
Ремонтирана детска площадка в Борисовата градина от Вдъхнови България

"Вдъхнови България" ремонтира детска площадка в Борисовата градина (СНИМКИ)

Новото сдружение "Вдъхнови България" реализира първия си проект, с който зарадваха много малчугани и родителите им в София, през изминалия уикенд. Членовете на организацията, които са между 20 и 30 години, обновиха и ремонтираха детската площадка тенис кортовете на БСФС в Борисовата градина. Финансирането е благодарение на Edenred Bulgaria и подкрепата на ОП "Паркове и градски градини". На детската площадка са поставени и две нови съоръжения - люлка за деца от 0 до 3 години и пързалка. В района на детската зона бяха козметично освежени и пребоядисани вече съществуващите катерушки и 12 пейки. "Това е една от серията инициативи, които планирахме. Нашата основна цел е да вдъхновяваме и подпомагаме обществото с малки добрини с различна насоченост, които всеки член на сдружението извършва доброволно. Стартирахме с този проект, защото много искахме да направим нещо хубаво за децата ни. Радостта в очите им е най-безценния подарък. Определено си заслужаваше усилията ни", коментираха от "Вдъхнови България". На обновяването на детската площадка свидетели станаха десетки столичани, които се разхождаха в Борисовата градина. Те поздравяваха работещите представители на сдружението за инициативата. Хората от "Вдъхнови България" получиха помощ и съдействие и от близките тениски кортове. От там оказаха съдействие чрез предоставяне на електричество в деня на обновяването. През ноември сдружението подготвя и ново събитие, насочено към център за настаняване от семеен тип на деца в Брацигово. Там ще бъдат дарени книги, играчки, учебни пособия и козметика, събрани с лични средства от членовете на "Вдъхнови България".

comment 0
visibility 1414
Нова детска площадка в м. Витоша ВЕЦ Симеоново

Във Витоша ВЕЦ Симеоново изникна приказна детска площадка (СНИМКИ)

Шарена, красива, функционална и приказна детска площадка вече има в м. Витоша ВЕЦ Симеоново, район Студентски в София. Новоизградената детска площадка е на ул. "проф. Христо Вакарелски". Малки и по-големи деца ще се радват и забавляват на новите къщички, люлки, беседки и др. съоръжения за игра. Там има и специална люлка за деца със специални потребности. Те също има къде да се люлеят и да играят заедно със своите връстници. Настилката е противоударна и площадката отговаря на всички изисквания за безопасност. Красивото съоръжение е предназначено за малчугани от 0 до 3 години.  

comment 0
visibility 614
нагли шофьори

Кашпи спасиха детска площадка в "Мусагеница" от нагли шофьори

9 кашпи бяха поставени до детската площадка между блокове 56 и 57 в "Мусагеница". По този начин екипите на Столичен инспекторат пресякоха възможността за неправилно паркиране на мястото за игра.  В кашпите ще бъдат засадени вечнозелени растения.    С днешна дата с подобни средства на територията на Столична община са ограничени за паркиране 105 детски площадки и зелени площи.  

comment 0
visibility 635
детска площадка

Ремонтират детска площадка на улица "Ропотамо" в Банкя

Ремонтира се детската площадка на улица "Ропотамо" в Банкя. Предвидено е да се поставят нови уреди за игра, да се положи ударопоглъщаща настилка, да се изчистят треви, ако има такива.      Ще се направят две нови места за игра на ул. „Бор” и в непосредствена близост до новоизграждащия се параклис „Свети Лазар” в квартал "Михайлово".  И на трите площадки ще бъде монтирано осветление за децата, които с родителите си ще остават до по-късно навън.        

comment 0
visibility 2310
Детска площадка при бл. 80 в "Христо Смирненски" в Слатина

От изхвърлените гуми до райско кътче за деца и родители в "Слатина" (СНИМКИ)

Има едно място в София, което е пример и точния модел на публично-частно партньорство, как само с ентусиазъм и благословията на на районната община можеш да превърнеш кварталните две педи площ, пред блока, в райско кътче за децата. Още по впечатляващо е, че изградената преди година детска площадка при бл. 80 в кв. "Христо Смирненски" в "Слатина" не само не е разбита, мръсна и забравена, а е надградена и днес вече има завършен приказен вид. Разбира се всичко започва с ентусиазма на едно младо семейство - Златка и Николай Даковски и техните две изхвърлени гуми за лек автомобил и подкрепата на районната община. Днес на детската площадка има място и за родителите - Гръцки кът. "Идеята бе за морска тематика, тъй като най-много се събираме през лятото. Украсихме си кътчето, поставихме маса и пейки, боядисахме в синьо и бяло е ето ни в "гръцко"", разказа пред Столица.bg главната "виновничка" Златка. Днес вече синът им Алекс е 3,6 годинки и заедно с другите деца от блока и квартала продължават да се радват на една шарена, интересна и приказна детска площадка. Дама, лабиринт от гуми, къщичка, люлка, въртележка и много зеленина запълват пространството пред блока. Това, което правят Златка и съпругът и Николай обаче не остава незабелязано. Към тях се присъединяват още няколко млади семейства от съседните блокове, чийто деца обожават компанията на връстниците си и забалвенията на "хендмейд" площадката. Поставихме и един прожектор, за да осветява мястото и да могат да играят до по-късно. Събират се много деца и е доста весело. Ние родителите пък сядаме в "Гръцкия кът". За една година нямаме нито едно счупено съоръжение или люлка. А идват и по-големи - тийнейджъри. Нямаме камери и видеонаблюдение, но не се замърсява много и ние поддържаме чисто", разказа Златка Даковска.  За изграждането на детската площадка пред бл. 80 живеещите получиха разбира се подкрепата и на районното кметство. От администрацията още миналата година помогнаха за боядисването на шарената дървена оградка, а тази година децата получиха нови люлка-везна и къщичща. А деца и родители са благодарни за помощта на районната администрация на "Слатина", защото мястото е препълнено от щастливи деца!

comment 0
visibility 667
детска площадка на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша

До 6 IX поставят чешмичка на терена за детска площадка на ул. Стубел

В края на следващата седмица ще бъде поставена чешмичката на терена на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша, отреден за изграждане на детска площадка. "До 2 септември на мястото ще бъде изграден водоровода, а до 6 септември канала. Това означава, че в края на следващата седмица ще има чешма", съобщиха от Софийска вода пред Столица.bg. Срокът за изпълнението на плануванат детската площадка отдавна е минал, въпреки че от район Лозенец са готови с проекта. След изграждането на подземната инфраструктура районната администрация има готовност веднага да се започне със строителните дейности на детската площадка, потвърдиха от кметство "Лозенец". Стойността на детската площадка е 70 000 лв., финансирането е осигурено от Столична община, а изпълнението е от район Лозенец. Зоната за деца може да е готова до месец след като Софийска вода приключат с изграждането на инфраструктурата, потвърдиха от "Лозенец". Проектът на площадката е одобрен от живеещите в квартала граждани и те са настоявали да има чешмичка, за да може да се полива и зеленината. След дълго отлагане до  края на октомври т. г. децата в кв. Витоша може да се радват на люлки и пързаллки.

comment 0
visibility 1204
Изпочупена детска площадка в жк Стрелбище

Само 3 месеца оцеля нова детска площадка в "Гоце Делчев" (СНИМКИ)

Вандали продължават да вилнеят из София и унищожават детски площадки, пейки, чешми и публична собственост. След прекършените дървета по "Патриарха", счупената чешма в кв. Горна баня на прицел е била и детска площадка в район Триадица. Само 3 месеца е оцеляла нова детска площадка в в Гоце Делчев. Съоръжението е с изпочупени пързалка, ограда идруги детски люлки. За опасната вече детска площадка е сигнализирала майка пред Сдружение Безопасни детски площадки. Зоната да игри и забавления на малчуганите се намира между ул. Бадемова гора и ул. Боянски водопад,  междублоковото пространство зад блокове 67,68 и 69. В момента на детската площадка няма нито едно здраво съоръжение.  Възмутеният родител е подал сигнал до Столична община. Сега мястото е изключително опасно да се ползва от децата и трябва да бъде затворено. От районната администрация не са предприети необходимите мерки. От сдружението също ще подадат сигнал и очакват отговор, защо все още не са предприети мерки. Опазването на ремонтирани от Столична община обекти, площадки, съоръжения, паркове и градини е сериозен проблем. Със сигурност обаче има гражданска нетърпимост към вандали и хулигани.

comment 0
visibility 1409
Детска площадка Манастирски ливади

Чешмичка бави изграждането на детската площадка на ул. Йордан Стубел

С чешмичка с вода ще е детската площадка, която е планувана да се изгради на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша, район Лозенец, научи Столица.bg. За там има готов проект, а срокът на изпълнение отдавна е изтекъл. Местните жители отдавна очакват да се изгради зоната, в която децата да играят и да се забавляват. Оказва се обаче, че чешмичката е причина за забавянето на детската площадка. "Срокът отдавна е минал и строителството е спряно заради "Софийска вода". От район Лозенец имаме готовност с проекта, но ще продължим когато се направи канализацията и отводняването. Жителите в квартала са пожелали там да има чешмичка, за да може да се полива растителността. Никой няма сметка, нито изгода да се бави изграждането на детска площадка, коментираха пред Столица.bg от кметството в Лозенец.  Вчера, 28 август т. г. от район Лозенец са входирали искане в Софийска вода за изграждане на чешмичка на детската площадка на ул. Йордан Стубел, показа проверка на Столица.bg. "Искането е за изграждане на инфраструктура за чешма. Инспектор трябва да отиде на място да провери, след това да се изготви проект, да се одобри и едва тогава да започне изграждането на чешма и инфраструктура", обясниха от "Софийска вода".  Живеещите днес са забелязали, че багер отново е влязъл в терена, отреден за детска площадка и радостта си, че скоро ще има място за децата те споделят в социалната мрежа. Повече от месец хората изразяваха и недоволството си заради забавянето на строителството на детската площадка.  

comment 0
visibility 1319
опасна детска площадка

Деца в "Белите брези" играят на опасна площадка

Детска площадка в "Белите брези" притеснява сериозно родителите от няколко блока в квартала. Повече от 10 години съоръженията не са ремонтирани, нито мястото е обновявано. Майките и татковците твърдят, че уредите за игра са стари и са опасни. Не един път им се е налагало сами да заваряват люлките на площадката, разказват те пред bTV. Когато има дъжд пък пясъчникът става кална яма. Според една от майките е имало случаи, в които малчуганите са се наранявали. Пред камерите главният архитект на "Красно село" Христо Кючуков обясни,че от 2016 година към него няма официално заведено искане на проект за преустройство на мястото за игра.        

comment 0
visibility 923
площадка

Възстановиха детската площадка на ул. „Русаля“ в ж.к. "Изгрев"

След вандалски прояви детската площадка е била компрометирана, са установили от районната администрация след извършен оглед. Площадката се намира на ул. „Русаля“, между бл. 305 и бл. 307. За три дни, от 31.07.2019 г. до 02.08.2019 г., работна група към район "Изгрев" е извършила ремонтни дейности по детската площадка. Съоръжението вече е изцяло ремонтирано и безопасно за ползване от най-малките жители на квартала.

comment 0
visibility 5254
Детска площадка до бл. 710 в Люлин 7

Старата градинка стана приказно градче за деца в Люлин 7 (СНИМКИ)

В приказно място е превърнато междублоково пространство в столичния квартал Люлин 7. От старата детска площадка, със занемарени метални съоръжения, днес до бл. 710 има чудно място за игри и забавления на малчуганите. Родители и доброволци са се постарали да съживят градинката, която е превърната не само в площадка, а като шарено градче за децата. Междублоковото пространство е цветно и има различни кътчета за забавление. От улица за пазар, през забавления и кът за отдих. Само стара метална катерушка в далечината напомня за предишното запустяло място. С дървено влакче, красиви табели, шарени чадъри, масички, цветя и ръчно изработена паркова мебел и съоръжения за забавления, мястото сбъдва мечтите на децата и ги пренася в приказен свят. Градината, както е наречено мястото има и свои правила. Те са красиво изписани, а едно от тях е "Послушай песента на птиците" ,както и "Прочети книга". Така детската площадка е уютно и красиво място и родители.

comment 0
visibility 786
ремонт

Облагородяват детската площадка в Кубратово (СНИМКИ)

Централната детска площадка в село Кубратово се ремонтира основно. На този етап са махнати старата и амортизирана настилка, положена е и нова бетонна основа. Върху нея ще се монтира ударопоглъщаща настилка от тартан. Заложено е възстановяване на оградата, освежаване на съоръженията и нови кошчета. Парите за реновирането са спечелени по програма ПУДООС, съобщават от администрацията на "Нови Искър". В Кубратово ще се направи още една детска площадка, парите за това са от бюджета на Столична община. Мястото за игра ще бъде с нова, ударопоглъща настилка от тартан, ще има четири пейки, четири кошчета, двойна люлка, комбинирано съоръжение и модерна ограда. В момента се прави и тротоар, който води към стадиона и площадката за фитнес на открито, направена преди няколко години. Облагородява се и централната алея към стадиона и парка. Ще се търси финансиране за реновиране и на другата.      

comment 0
visibility 1154
площадка

Правят нова детска площадка на улица "Калина Малина"

Нова детска площадка се гради в "Слатина". Тя се намира на улиците "Проф. Георги Павлов" и "Калина Малина". Ще бъде готова през септември. Заедно с нея се строят още други четири места за игра на децата. Проектът се прави с цел да бъдат обновени и реконструирани детски площадки и места за отдих, съобщават от администрацията на района. Следващата година реновирането на площадки и градинки ще продължи. От "Слатина" апелират площадките и градинките да не се чупят, а да се пазят. Защото само грижата ще осигури на всички нас хубави места за живот и разходки.    

comment 0
visibility 651
наглост

Шофьори махнаха кашпи от детска площадка, за да паркират там

Недобросъвестни шофьори махнаха кашпи от детска площадка, за да могат да паркират там. Става дума за мястото за игра до блок 21 в квартал "Бъкстон". А кашпите са били сложени от екип на Столичен инспекторат на 16 юли. За да се ограничи достъпа на коли и мотори до площадката. И да се запази здравето на децата и родителите им. В момента цялата площадка е пълна с коли и мотори. От Инспектората напомнят на всички, че на основание чл. 28, ал. 1, т. 7 от Наредба за организация на движението на територията на Столична община, е забранено паркирането в детски площадки и нарушителите ще бъдат санкционирани.  

comment 0
visibility 781
Пясъчник на детска площадка в София

Дезинфекцирахте ли пясъчника на детската площадка

Почти на всяка детска площадка в София има пясъчник, защото любимото на най-малките е да играят с вода и пясък, да правят фигурки и да се ровят в пясъка. Според Наредба 1, чл. 21, ал. 5 обаче пясъчникът трябва да се поддържа редовно. Основно е дезинфекцията на пясъка, която се прави два пъти - ранна пролет и в средата на лятото, припомнят от Сдружение Безопасни детски площадки. Другите изисквания са пясъкът да е фин, а не както в повечето случаи строителен и на мястото да има сянка за децата, разбира се, ако пясъчникът не е под дебела сянка на дървета. Слух за кучешка тения в пясъчника на детска площадка паникьоса десетки майки в Дружба 1, научи Столица.bg. От края на миналата седмица "тенията" се върти от уста на уста и родителите започнали да избягват посочената детска площадка. Една от версиите за слуха е, че е пуснат от живеещи на първите етажи на блока до детската площадка. Това било единствения вариант по-малко малчугани да ходят да играят и да не се вдига шум. Въпросната детска площадка се намира в Дружба 1 и е една от най-новите в района. Мястото е с чисто нови съоръжения, специална настилка и отговаря на всички изисквания за безопасност.