Тема: иван вазов

comment 0
visibility 828
В "Иван Вазов" забавят въвеждането на "зелената зона" заради пандемията

В "Иван Вазов" забавят въвеждането на "зелената зона" заради пандемията

Въвеждането на режим за еднопосочно движение и режим за платено паркиране –„Зелена зона“ в кв.“Иван Вазов“ ще бъде забавено. Това съобщиха в социалната мрежа от район "Триадица".    Поради сложната обстановка в страната, свързана със заболеваемостта от коронавируса, проектът на район „Триадица“ за „Зелена зона“ бе отложен във времето. Докладът на кмета Димитър Божилов бе внесен в СОС още в края на януари заедно с подробен анализ на фактическата обстановка в кв.“Иван Вазов“, пътния трафик и съпътстващи документи.   Въвеждането на платено паркиране в „Зелена зона“ в кв.“Иван Вазов“ , за която идея се застъпиха повечето от жителите на квартала по време на двете обществени дискусии по темата, ще стане възможно след справянето на страната с COVID-19 и след одобрението на Столичния общински съвет, който към настоящия момент няма насрочени заседания.  

comment 0
visibility 6127
имоти

Най-скъпите жилища в столицата са в "Център", "Изток" и "Иван Вазов"

Най-бързо поскъпват жилищата в "Люлин" на фона на останалите квартали в столицата, сочат данни на компания за недвижими имоти,цитирани от "Труд".   Средната цена на апартаментите в "Люлин" е 722 евро за кв. м към средата на миналата година, което е ръст със 7,44% за година. Основната причина за това може би е фактът, че жилищата в "Люлин" все още са едни от най-евтините в столицата. Това стимулира интереса на купувачите, а с нарастването на цените "Люлин" се доближава до останалите райони в София.     По-евтини са апартаментите в "Обеля" (средно 710 евро за кв. м) и в кварталите "Сердика" и "Свобода" (705 евро за кв. м). Като в тези райони цените също нарастват с изключително бързи темпове – 7,25% ръст за година в "Обеля" и 6,17% в "Сердика" и "Свобода".   В още няколко столични квартала апартаментите вървят под 900 евро за квадрат – например в "Овча купел" (893 евро), "Надежда" (822 евро), "Дружба" (844 евро), "Сухата река" и "Хаджи Димитър" (по 818 евро). Като цените на апартаментите във всички тях са нараснали с над 6% за година и така изпреварват повишението на цените в по-скъпите столични квартали. Разбира се има и някои изключения. В "Красна поляна", където цените са сравнително ниски – средно 786 евро за квадрат, цените също вървят нагоре със стабилни темпове от 5%, но увеличението е по-малко отколкото в "Дружба", "Суха река" и "Хаджи Димитър".   Средната цена на жилищата в столицата достигна 1035 евро на кв. м, при 985 евро/кв. м година по-рано. Това представлява ръст от 5,34%. Най-скъпо продължава да е в "Иван Вазов", "Център" и "Изток", съответно с 1482 евро, 1442 евро и 1422 евро за кв. м. Апартаментите в тези най-желани райони също поскъпват с много бързи темпове от 4,5-5% годишно.   Челната петица на кварталите с най-скъпи жилища се допълва от "Лозенец" (1391 евро/кв. м) и "Яворов" (1285 евро/кв. м). Повишението на цените в тези два квартала е с почти едни и същи темпове – малко над 4%.  

comment 0
visibility 334
паметник

Набират средства за изграждането на паметник на Иван Вазов в Сливница

Инициативен комитет от гр. Сливница набира средства за изграждане на паметник на Патриарха на българската литература Иван Вазов в града. На 21 май 2018 г. бе създаден инициативния комитет с председател кметът на общината Васко Стоилков. Необходимата сума е 40 000 лева, а до момента са събрани около 22 000 лева. От инициативния комитет продължават набирането на средства за изграждането на паметника. От общинската администрация искат да докажат, че не са забравили кой е възпял Сливнишката епопея /1885 г./. Паметникът трябва да бъде изграден в парка на гр. Сливница.

Реклама
comment 0
visibility 744
фестивал

"Белият заек" води музиканти, артисти и дизайнери на ул. "Иван Вазов"

Градският фестивал "White Rabbit/Белият заек" ще се проведе на 6 и 7 юли по улица "Иван Вазов" в столицата. Проявата ще превърне отсечката от улицата от "синя зона" в зона за пътувания и фантазия, съобщават от Столична община. Проектът е финансиран по Програма "Култура". Фестивалът е за музика и изкуство.Той съчетава новаторско и провокативно съдържание. Ще представи музиканти, съвременни артисти, диск жокеи, дизайнери. Заведенията и галериите в района временно ще станат “изложбени зали”. Този път музикалната сцена се измества на гърба на Народния театър "Иван Вазов". През деня хората ще чуят Кan Wakan, DAYO, Mila Robert, Kontroversi, Лили Гелева и Мартин Костадинов, Disco Comrades, 1000 names, Charlie, Timoshenko, Ebbesen и Funkusion. Нощните изненади на Заека продължават в клуб "TELL ME"- "Иван Вазов" №12, с британците Crazy P.За децата по време на фестивала ще има арт работилница с "Музейко".  

comment 0
visibility 873
Къщата- музей на Вазов

Кой разреши ресторант да дели терен с къщата-музей на Иван Вазов

Ресторант дели един и същ терен с градината и пристройката на къщата- музей на великия Иван Вазов в столицата. Става дума за заведението "Чекпойнт Чарли", което притеснява с екзотични ястия и мирис на тютюн феновете на Патриарха на литературата, сигнализираха от сдружение "Словеса". Според тях тежките миризми унищожават редки експонати, намиращи се в къщата на Вазов. Сред тях са две платна на Мърквичка, както и първият портрет на Вазов, рисуван от Елисавета Консулова. Къщата-музей е част от Националния литературен музей и е под шапката на Министерството на културата, казват от сдружението. Най-разумно би било градината и пристройката да бъдат превърнати в уютно арт място, където да бъдат правени изложби, литературни представяния и други културни събития.

comment 0
visibility 2314
Зелена зона

Жители на „Иван Вазов” искат въвеждане на „зелена зона”

Живеещите в кв. „Иван Вазов” искат да бъде въведена „зелена зона” в квартала. Местата за паркиране ще бъдат между бул. „България“ на север, ул. „Бяла черква“ на юг до Южния парк, „Петко Каравелов“ и покрай Перловската река към бул. „Петко Ю. Тодоров“ от както и към стадион „Раковски“. Това съобщи пред БГНЕС районият кмет на „Триадица“ инж. Николай Терзиев. Районната администрация работи по стартирането на  „зелена зона’’ от 3 години. Предишните години обаче жителите в района не искали да има  „зона” и тогава кметът им обещал, че докато те не поискат, такава зона за паркиране в района няма да се въвежда. След като бе въведена разширението на платената зона в кв. „Лозенец“през 2018 г., голям брой домсъвети поискали въвеждане на платените парко места в района. Основата причина за това са множеството автомобили идващи от „Лозенец“, които оставяли квартала без свободни места за паркиране. До края на месец март ще бъде вкаран доклад в Столичния общински съвет за включване на Иван Вазов в зелената зона на София . Освен това ще бъде поискано тя да се разшири и събота и неделя, когато множество жители от други райони идват в Южния парк“, съобщи още Николай Терзиев..Според кмет на „Триадица“ трябва да стане платено и паркирането и пред блоковете, тъй като така ще има регламентирано спиране и хората ще има къде да оставят колите си. Той се надява разширяването на платената зона и в „Иван Вазов” да стане факт това лято.