Компания от Нови хан произведе първите български жълти павета

-

Снимка: Facebook, Doni Ivanov

Производител на шамотни огнеупорни изделия от с. Нови хан, общ. Елин Пелин, предлага български "жълти павета". За това се похвали във фейсбук един от собствениците на компанията.

"Първите промишлено произведени български жълти павета, готови да заемат мястото си пред Парламента!
Е, има какво още да се оправя, но то и депутатите имат такава нужда", отбелязва Дончо Иванов.

От снимката се вижда, че наистина има какво да се желае от новите изделия. Най-забележителната разлика е в цвета - те са по-скоро в цвят охра. Не може да се прецени и до колко отговарят на високите изисквания, на които отговаряха старите, които са внесени от Австро-Унгария през 1907 г. по инициатива на тогавашния кмет на София Мартин Тодоров.

Жълтите керамични павета се произвеждат от варовика “мергел”, известен в Унгария под името “марга”, който се намира в мина край Будапеща. Изкопаният мергел се стрива на прах, формува се и се изпича в специални пещи при температура 1300 градуса,  но точната технология за производството е тайна. Правени са опити в Унгария да се използват суровини от други места, но без резултат, пише през 1960 г. в сп. “София” инж. Ст. Симеонов.

Столична община финансира през миналата година с 30 хил. лв. проект на Институтът по металознание към БАН, който работи по определяне на точната формула на състава на паветата. Първата пробна серия от 250 павета ще покрие част от счупените и изчезнали павета по време на злополучният ремонт на емблематичната настилка.

Дори новите павета външно и по състав не се различават от оригиналните според учените, това не ни застрахова от безразборно и неправилно подреждане, на което бяхме свидетели, нито от трошене с чук.  Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Прокурори от Софийския апелативен район за проекта на ЗСД: В Прок......

Прокурори от Софийския апелативен район изпратиха до медиите своето становище за проект на новия Закон за съдебната влас...

Прочети още keyboard_arrow_right