Нови примати радват посетителите в столичния зоопарк

photo_library
 • -

  Снимка: Facebook

 • -

  Снимка: Facebook

Нови примати зараваха посетителите на столичния зоопарк. Двойка красиви златоръки тамарини и двойка гибони сиаманги са сред новите обитатели на софийската зоологическа градина, съобщават от зоопарка.

Двойката златоръки тамарини е пристигнала от Испания преди месец. Те са южноамерикански вид, представители на сем. Остроноктести маймуни, които обитават амазонските дъждовни гори. Хранят се с плодове, насекоми и дървесни смоли. От зоопарка се стараят да им предоставят необходимите за метаболизма им вещества. Водят предимно дървесен начин на живот и комуникират помежду си с характерни звуци, наподобяващи чуруликане.

Гибоните сиаманги са човекоподобни маймуни. До този момент в България в нито един зоопарк не отглеждал този вид маймуни. Столичния зоопарк ги получава със специалното разрешение на координатора на Европейската програма за застрашени видове за сиамангите, защото е изпълнил всички изисквания за отглеждането им след мащабната реконструкция на сектор Примати. Софийския зоопарк в момента предлага най-добрите условия за отглеждане на гибони на Балканския полуостров. Освен двойката сиаманги, в комплекс 3 на сектор Примати се отглеждат и двойка белоръки гибони.

Двата сиаманга идват от различни зоопаркове. Мъжкият сиаманг Пико е пристигнал от Парк де Бранфере, Франция, а неговата партньорка Блу идва от Зоопарк Атика в Гърция. Любимите лакомства на Блу и Пико са плодове като банани и ябълки, но основната им храна е спанак, салати и специални гранули за примати. Посетителите на зоопарка могат да ги видят в просторното им външно заграждение в сграда Маймуни 3, която наскоро отвори и вътрешната си, обновена зала за посетители.

Сиамангите са в категория „Застрашен вид“ в Световната червена книга. Те имат ограничен ареал и обитават само тропическите гори на о-в Суматра и на Малайския полуостров. В природата основни заплахи за популацията им са загубата и фрагментацията на местообитанията поради изсичането на горите и бракониерството. Софийският зоопарк участва активно в различни консервационни програми, като отглежда, размножава и представя на публиката редки и застрашени видове от цял свят.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 193 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1155 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1379 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ученичка от София спечели международно състезание по английски ез......

Гордост за страната ни донесе шестокласничката Боряна Ангелова, която спечели първо място за ниво А1 и сред всички участ...

Прочети още keyboard_arrow_right