14 нови исторически разказа за София предлагат "Литературни маршрути"

-

Снимка: Столица.bg

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“, което вече традиционно се провежда през май, юли и септември, съобщават от фондацията.

Тази година ни очакват 14 напълно нови градски литературни исторически разказа, чиито автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе по улиците на София, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки. Шестите „Литературни маршрути“ започват с две разходки, посветени на Деня на Европа по идея и с партньорството на EUNIC Bulgaria – европейското сдружение на националните културни институти в България.

„Литературни маршрути“ се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и са част от Културния календар за 2024. Всеки, който желае, може да се включи и да разгледа столицата по различен начин.

На 09 май от 10 часа ще се проведе „Европейската литературна разходка“ на поетесата Албена Тодорова на английски език. В същият ден от 18:30 ч. от църквата „Света София“ ще започне същият маршрут на български език. "Този път ще надникнем в историческите и културни връзки между България и Европа. Тези връзки са неизброими – чешкият художник Иван Мърквичка илюстрира „Под игото“, читалище „Славянска беседа“ има словашко ДНК, а Виена, Загреб и Рим и много други европейски столици са източник на неизчерпаемо вдъхновение за българските творци от XIX-XX век. В допълнение към това ще говорим за европейския опит на български писатели и поети, както и за връзките на европейски писатели със София. Ще четем стихове по стените и ще говорим и мислим за това къде е нашето място в настоящето и бъдещето на нашия голям дом Европа", казва за маршрута Албена Тодорова.

На 11 май в 11:00 часа от Орлов мост тръгва маршрут, предназначен за ученици в 6 и 7 клас с автор и водещ Зорница Христова. "В тази разходка ще разконспирираме литературните термини, по-точно онези, които са свързани с поезията. Те не са виновни, че ги дават по матурите!", обещава тя.

Третият Литературен маршрут ще започне на 15 май от 18:30 часа в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици“, а негов автор и водещ е Тони Николов. Маршрутът е озаглавен „Смърт сред белоцветните вишни“ и е посветен на творчеството на Димчо Дебелянов. Участниците в разходката ще научат коя е Елена Петрунова и каква е трагедията, разиграла се край днешното кино „Одеон“ и белязала дълбоко живота и творчеството на Дебелянов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Агенция "Архиви" с фотоизложба "Модата в огледалото на едно столе......

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." е най-новата фотографска изложба...

Прочети още keyboard_arrow_right