Опашка и пред НОИ на "Стамболийски" за ПИК код

Опашка и пред НОИ на "Стамболийски" за ПИК код

Кадър novini.bg

От Осигурителния институт призоваха за пореден път гражданите да получат ПИК код онлайн и да ползват е-услугите

И пред Националния осигурителен институт на бул. Стамболийски в София се изви опашка. Повечето от  хората са желаещи да си извадят ПИК код, а други да пуснат докувенти за пенсиониране.

С ПИК код хората могат да ползват електронните услуги на институцията. Заявлението за обещетение за безработица се подава още при регистрацията в бюрата по труда и не е необходимо да се ходи до НОИ.

Обещетенията обаче се получават след месец от заявяването им. Заявленията за отпускане на парично обезщетение за безработица, както и декларациите за промяна в обстоятелствата за изплащане на обезщетението, се подават по електронен път към Осигурителния институт. До 14 дни от подаването на заявлението е срокът за произнасяне и да получите отговор за обещетението. 

От НОИ многократно призоваха да се използват електронните услуги, които предоставя. А също така предупредиха, че се започва да се издава и ПИК онлайн. Подробна информация за пенсиониране, за обещетение за безработица и други е публикувана на сайта на Националния осигурителен институт, както и електронните услуги.

За безработица необходимите документи са:

- Заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица (ПОБ) на основание чл. 54а от КСО;
- Декларация за промяна в обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение за безработица.

За онлайн услугата използването им се реализира чрез въвеждането на квалифициран електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националния осигурителен институт.

Достъпни са на интернет сайта на институцията в рубрика Е-услуги/Административни услуги. За улеснение на потребителите на заглавната страница е поставен и банер „Електронни административни услуги, въпроси, сигнали и жалби“, който препраща директно към тази рубрика.

След влизане в менюто, за да се подаде заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица, е необходимо да се посочи желаното териториално поделение на НОИ (ТП на НОИ), да се избере опция „е-Парични обезщетения за безработица“, а след това и желаната електронна административна услуга.

При подаване на декларация за промяна в обстоятелствата пътят е същият, като при избора на ТП на НОИ се посочва това, което е отпуснало и изплаща обезщетението. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 27 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 13 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 17 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (18%, 13 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 71 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заповедта за влизане на територията на България е в сила от 1 юни...

Здравният министър Кирил Ананиев издаде Заповед № РД-01-/29.05.2020 г., с която регламентира влизането на територията на...

Прочети още keyboard_arrow_right