Паметник на Кольо Фичето беше открит в София

-

Снимка: Facebook

Паметник на възрожденския ни строител, архитект и скулптор Кольо Фичето беше открит пред сградата на Камарата на строителите в България в последния ден на ноември.

Монументът е дело на скулптура Петко Арнаудов - автор на художествения проект, и на 23-годишния каменоделец от Враца Иван Симеонов. Инициативата за поставянето на паметника е на председателя на Националния клуб на строителите ветерани инж. Виктор Шарков и е реализирана изцяло с дарения на членове на КСБ.

На откриването присъстваха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор арх. Иван Несторов, представители на ръководството и членове на браншовата организация, ветерани, ученици от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“,представители на изпълнителната власт, депутати, както и бившият кмет на София Йорданка Фандъкова. Поздравителен адрес изпрати новият градоначалник Васил Терзиев, който пожела паметникът да бъде символ на почитта към строителния занаят и вдъхновение за бъдещи постижения.

„Чест и гордост е да открием паметник на един от най-големите съзидатели. Преклонение пред професионалзма, морала, скромността и огромното сърце на уста Кольо Фичето. Няма по-подходящо място за негов паметник от сградата на КСБ”, отбеляза инж. Илиян Терзиев.

Никола Иванович Фичев е един от основателите на църковната и гражданска ни архитектура и една от най-ярките фигури на Възраждането. Създава емблематични храмове, обществени и жилищни сгради, мостове, водопроводи, канализации и др. След като завършва църквата „Свети Никола” в Търново е признат за главен майстор строител (уста). За изграждането на Беленския мост е награден с най-високото отличие в империята - златен орден „Меджидие”.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Форум, посветен на жестовия език, събира експерти, политици и биз......

Форум под надслов "Българският жестов език не е за изпускане" ще се проведе в понеделник – 26 февруари, от 15:00 ч...

Прочети още keyboard_arrow_right