Начална страница / Още / Сигнал до прокуратурата за корупция в детските градини в София

Сигнал до прокуратурата за корупция в детските градини в София

“Антикорупционен фонд” сигнализира прокуратурата във връзка с излъченото в национални медии за натиск към бившия директор на 164 ОДЗ “Зорница” в софийския квартал Горна баня Мариана Иванова за прием на деца извън правилата, а и за съмнения за подобни практики и в други места на територията на Столична община. Уволнената директорка разказа пред БТВ за оказан й натиск от общински служители за прием на деца за надпланов прием в детската градина.

В сигнала до прокуратурата на “Антикорупционен фонд” се казва: “В изнесеното в медиите има данни, които пораждат съмнения за корупционни практики като злоупотреба със служебно положение, както и за престъпления по служба, в които са замесени директори на дирекции и експерти в Столична община, както и от районни кметове и служители в районни кметства.”

В предаванията Иванова даде конкретни примери за устен и писмен натиск от страна на служители в общинската и районната администрация за надпланов прием на деца. “Антикорупционен фонд”счита, че трябва да бъде направена проверка в детската градина в Горна баня, дали медицинските документи не са с невярно съдържание. “И по-специално дали издадените документи от лекарски комисии не са създадени за да послужат в производството по допускане на надпланов прием в детските градини по реда на допълнителния прием.”

Организацията иска проверка и в други детски градини и дали е имало натиск върху директорите, което вече е престъпление по служба.

Бившата директорка на детската градина в Горна баня разказа как първо има разговор по телефона или лично и после се изпраща SMS с ЕГН-то и името на детето за да бъде прието по реда на чл. 7, ал. 5 от Наредбата за прием на деца в общинските детски градини на територията на Столична община, с документи за хронично заболяване на детето. Всичко изглежда привидно законно, стига да не се докаже, че документите са с невярно съдържание. Иванова допълни, че много нейни колеги са били принудени да нарушат общинската квота.

Иванова поясни,че есемесите се изпращат от: експертите в Столична община, чийто директор в сектор “Образование” е Минчева; кмета на “Овча купел” Семерджиева; Биляна Стефанова – счетоводител в район “Овча купел”; бившия експерт в Столична община Петър Хаджигеоргиев и Благовеста Михайлова – негова приятелка; Ирен Георгиева – експерт в Столична община и др. Зад всички тях е Минчева, която се разпорежда за това, но лично никога не рискува да изпрати SMS.

Иванова признава, че тъй като не се е съпротивлявала има вина и отговаря на обвиненията на зам.-кмета Чобанов, че не уведомила съответните институции. Но кого е трябвало да уведоми – пита тя, след като са атакувани лично и най-вече от експертите. От септември миналата година Иванова безуспешно се е опитвала да се срещне с кмет на столицата Фандъкова.

ПП “Да, България” също призовава за проверка по скандала.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Сцена в Народния театър ще носи името на Апостол Карамитев

Сцена на името на легендарният български актьор Апостол Карамитев ще кръстят в Народния театър “Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *