След 13г. процес: Бившият шеф на Топлофикация Вальо Топлото е виновен за пране на пари

-

Снимка: Столица.bg

Софийски градски съд (СГС) призна за виновен бившия изпълнителен директор на „Топлофикация-София“ ЕАД Валентин Димитров след близо 13-годишен процес. Това съобщиха от прокуратурата.

Димитров е признат за виновен за 4 престъпления – изпиране на пари в общ размер на 22 909 976 лв. Изпирането на пари е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Съдът наложи на подсъдимия общо наказание 7 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим, „глоба“ в размер на 20 000 лв., „лишаване от право да заема държавна и обществена длъжност“ за срок от 7 години и „лишаване от право да упражнява контролна, материалноотговорна, отчетническа или търговска дейност“ за срок от 7 години. Съдът постанови отнемане в полза на държавата на имуществото, предмет на престъпленията, за които подсъдимият е признат за виновен.

В хода на разследването с оглед обезпечаване на предвидените в закона глоба и отнемане на имущество в полза на държавата са били наложени запори върху сметки и възбрани върху недвижимо имущество.

Осъждайки подсъдимия за 4-те престъпления, съдът го призна за виновен за цялата парична сума, описана от прокуратурата във фактическата част на обвинителния акт. Паричните суми, които са предмет на изпиране, са получени от подкупи в стопанската сфера и длъжностно присвояване в особено големи размери, извършени от подсъдимия в качеството му на изпълнителен директор на „Топлофикация-София“ ЕАД, отбелязват от прокуратурата.

Заради продължителността си делото, което се гледаше от съдия Петя Крънчева, беше проверявано от Висшия съдебен съвет. Основната причина за забавянето е била влошеното здраве на един от съдебните заседатели, според констатацията.

По обвинението в частта за 12 на брой данъчни престъпления, повдигнато на Валентин Димитров, делото беше частично прекратено от съда поради изтекла давност за наказателно преследване. Обвинителният акт на Софийска градска прокуратура срещу Валентин Димитров е внесен в СГС през есента на 2009 г.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Апелативен съд - София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1071 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1267 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Затварят част от Южната дъга в София за миене...

Част от Южната дъга на Софийския околовръстен път ще бъде затворена за миене, съобщават от Столичния инспекторат. На 15...

Прочети още keyboard_arrow_right