Софийският университет организира лятна школа по астрономия за ученици

-

Снимка: Facebook

Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира Лятна школа по науките за Космоса и Земята в Осоговската планина, съобщават от университета.

Лятната школа носи името на основоположника на съвременната астрономия и астрофизика в България – проф. Марин Бъчеваров. Той е инициатор на първата астрономическа обсерватория в България – Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Кл. Охридски“, намираща се в парк „Борисова градина“ в София.

Школата се провежда от 12 до 21 юли 2023 г. в хотел „Три Буки“, който е разположен на 1570 метра надморска височина и е достатъчно отдалечен от светлинното и прахово замърсяване от населени места. Магат да се включат за ученици, които завършват 9, 10 или 11 клас през 2023 г. и имат интерес към астрономия и/или метеорология и геофизика.

Школата се организира за втори път след успешното първо издание през миналата година. Кандидатстването за участие в школата е в два кръга, като местата са ограничени. Първият кръг е отворен до 28 април включително. За кандидатстване е необходимо попълването на кратък въпросник, достъпен на https://forms.gle/HxVuZaUor44KQGky9. Допуснатите до втори кръг участници ще бъдат уведомени лично на предоставения от тях e-mail адрес с дата, час и повече информация за формата на протичането му.

Основен акцент в школата е астрономията и астрофизиката. В програмата са предвидени разнообразни наблюдателни задачи, които се осъществяват под ръководството на професионални астрономи с помощта на над 15 телескопа, като участниците се разпределят на малки групи. Предвидени са както наблюдения с професионални астрономически цифрови камери, така и с фотоапарати, а също и визуални наблюдения с телескопи. В дневните часове се провеждат наблюдения на слънчевата активност – слънчеви протуберанси и петна. Ежедневно ще се извършат и професионални метеорологични измервания, както чрез прибори на място, така и чрез пряк достъп до най-нови данни от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предвидена е богата лекционна програма и разнообразни демонстрации.

Таксата за участие е в размер на 600 лв., като включва пълен пансион за периода на школата (закуска, обяд, вечеря, нощувка). Допълнително организаторите осигуряват още транспорт за участниците от София до хотел „Три Буки“ и обратно, ползване на материално-техническа база, жива охрана на наблюдателната площадка и застраховка.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 20 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 113 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Психичноболна остана без двете си жилища в София...

За имотна измама, оставила психичноболна жена без двете ѝ жилища в София, разказа пред Нова телевизия роднина на пострад...

Прочети още keyboard_arrow_right