Ученици от 3 столични гимназии гостуваха в Софийската районна прокуратура и съд

-

Снимка: СРП

По повод 145 години от приемането на Търновската конституция, Софийска районна прокуратура и Софийски районен съд отвориха врати за 180 ученици от 3 столични гимназии, съобщиха магистратите.

В деня на отворените врати учениците от 8, 9 и 10 клас от Софийска професионална гимназия „Княгиня Евдокия“, 123 СУ „Стефан Стамболов“ и от Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Асен Златаров“ бяха посрещнати от заместник-председателят на Софийски районен съд съдия Мария Дончева, съдия Николай Василев и прокурор Ралица Първанова.

Магистратите разказаха на учениците кога и къде е приета Търновската конституция, че конституцията е най-върховният закон. Обясниха им по какъв начин се променя и че скоро беше променена. Магистратите говориха пред децата за принципа на разделение на властите, каква е ролята на трите власти, като обърнаха внимание на съдебната власт. Прокурор Ралица Първанова разказа на децата каква е функцията на прокуратурата, а съдия Николай Василев им обясни за функциите на съда. Двамата дадоха различни примери на престъпления, извършени от непълнолетни лица и обясниха на учениците след каква възраст носят наказателна отговорност.

По време на събитието децата засегнаха темата за известните личности, които бяха обвинени за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. Магистратите им обясниха, че за тези престъпления законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ и призоваха учениците да не подражават на такива лица и да не взимат лошия пример. Съдия Василев разказа на учениците за дело с участието на непълнолетно лице, което е продавало наркотици, а прокурор Първанова обясни, че дори носенето на „забранени вещества“ е наказуемо.

В хода на дискусията, която възникна между магистрати и учениците бяха зададени множество въпроси, касаещи различни теми, като тази как се става прокурор и съдия, как се разбира каква е телесната повреда на пострадало лице и какви изследвания се правят на хората, които са шофирали след употреба на алкохол и наркотици.

В края на събитието учениците от 3-те столични гимназии посетиха синята стая и мястото, където се вадят свидетелства за съдимост. Съдебният администратор Бойка Борисова заведе децата в регистратурата, деловодство и архив на съда, където те се запознаха с пътя на едно дело и научиха малко повече за работата в съдебната администрация.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Такситата в София излизат на безсрочен протест: Кметът излъга, че......

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест в София. Той се организира от Националния таксиметров синдикат, съобща...

Прочети още keyboard_arrow_right