Ученик на "Ерих Кестнер" с първа награда от БАН

Кристиян Русев от училище "Ерик Кестнер" с награда от БАН

Снимка: УчИ БАН

Проектът на Кристиян "Генетично разнообразие и еволюция на Орфеевото цвете" ще бъде представен на 13 и 14 декември в Античния комплекс Сердика

Първа награда в категория „Биоразнообразие“ на Шестата ученическа научна сесия спечели единадесетокласникът от Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“ Кристиян Русев.

На форума, организиран от Ученическия институт на БАН, посветен на 150-годишнината на Академията, Кристиян се яви с проект на тема "Генетично разнообразие и еволюция на Орфеевото цвете", който разработи под ръководството на своя преподавател по биология и здравно образование д-р Галя Петрова.

Жури с председател акад. Иван Иванов присъди първа награда на отбора на училище "Ерих Кестнер". Академикът бе впечатлен от задълбочените позания и последователната работа на Кристиян. Над 50 ученици от цялата страна представиха проекти в различните направления.

Кристиян бе сред поканените да представи работата си в заключителната част на форума. Официалната част на събитието бе уважена от заместник-министъра на образованието Таня Михайлова и заместник-председателя на БАН чл.-кор. Костадин Ганев, които не скриха добрите си впечатления от високото ниво на ученическите разработки, споделени и от членовете на журито по различните направления.

Няколко дни след успешното си представяне на Ученическата научна сесия, единадесетокласникът от частното училище бе поканен да участва с разработката си и в Юбилейния научен панаир "150 години Българска академия на науките".

Панаирът ще определи българските участници в International Science and Engineering Fair 2020 (ISEF), който ще се проведе в Анахайм, САЩ, през май 2020 г., както и българските участници в Expo Sciences Luxembourg. До три разработки ще имат възможност да представят България в ISEF и до трима участници – в Люксембург.

Разработката на Кристиян е една от 20-те, избрани за представяне пред жури и публика на юбилейния панаир. Той ще се проведе на 13 и 14 декември 2019 г. в конферентната зала на Античния културно-комуникативен комплекс Сердика в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отсечка от "Гурко" става царство на електрически скутери и велоси......

Част от столичната улица "Гурко" през днешния ден става царство на всички алтернативи на автомобилния транспорт. А причи...

Прочети още keyboard_arrow_right