Жена с психическо заболяване остана на улицата в София

-

Снимка: кадър

Жена с тежко психическо заболяване и без близки беше оставена на улицата при минусови температури, съобщи БНТ.

Жилището на жената е запечатано от съдия-изпълнител след дългогодишен спор за собствеността на апартамента. Законът позволява въпреки липсата на окончателно съдебно решение да бъде изваден изпълнителен лист и така на 19 януари вратата на апартамента е заварена с електрожен в нейно отсъствие, а вътре останал целият ѝ багаж. Връщането ѝ в жилището според съда може да се случи срещу внесено обезпечение от 214 000 лева, които жената няма. Съдия-изпълнителят заявява, че по закон си е свършила работата, защото българският закон не правел разлика между лято и зима, а психично болната не е поставена под запрещение. За момента жената е настанена при нейна позната.

"Вратата е заварена и тя не може да вземе нищо. За мен е потресаващо - виждате какви са температурите навън. Истината е, че и към настоящия момент тази жена не вярва на всичко това, което ѝ се случва. Тя не вярва, че губи дома си. Смята, че ще бъде върната и смята това в условията на минус три, минус 10 градуса", казва Александър Кашъмов - адвокат.

"Един според мен видимо несправедлив закон, закон, който не държи сметка за детайлите, а тези детайли са човешки живот, уязвимо състояние и здраве в условията на най-студения месец в годината януари. Когато хората трябва да бъдат изваждани от държавни или общински жилища, още през 2006-7 -ма година съдилищата категорично са приложили Европейската конвенция за правата на човека. Те са приели, че не могат в зимния сезон да бъдат изгонвани на улицата хора изобщо, дори да са съвсем здрави", посочва още Александър Кашъмов.

Жилището не е държавно или общинско, но жената е човек в уязвимо положение, който няма къде да отиде. От нейно име адвокатът е подал искане да бъде уведомяван той, а не тя, за предстоящи действия на съдия-изпълнителя. В този случай не е бил предупреден. За казуса са уведомени от министерство на правосъдието и полицейското управление, към което се намира жилището. Процедурата по запечатване на жилището на човек с тежко психично увреждане, който няма близки и друг имот не изисква сезирането на социалните служби у нас. Никой по веригата няма задължение да го стори.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

МОН обявява 2 май за неучебен ден...

МОН ще предложи 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков, цитиран от БНР. Пре...

Прочети още keyboard_arrow_right