В Софийския университет представят рекордния бюджет на столицата

-

Снимка: кадър

Рекордният бюджет от 2 576 202 377 лв. за столицата представят кмета на София Васил Терзиев и екипа му в Софийския университет. В тази сума не се включват стоте милиона, които са по проекти от държавния бюджет.

При пълна зала и голям интерес започна общественото обсъждане на бюджета. Аулата се оказа тясна за многобройните граждани, общинари и кметове на райони, желаещи да чуят подробности за бюджета на столицата. В никоя сфера няма бюджет, от който всички да са доволни, отбеляза Терзиев във встъпителните си думи. Той поясни, че съставителите на бюджета са се водили от няколко основни приоритета: децентрализация на средствата, прозрачност и включване на гражданите, инвестициите да бъдат реалистични, а не да останат само на хартия, и децата да бъдат на първо място. Той отбеляза и, че при разпределението на средствата се е целяло да не се обръща внимание само на центъра, а да има предвидени средства за развитие на северните райони и за решаване на проблемите с презастрояването и липсата на инфраструктура в южните части на града.

Около 1 114 939 780 лева се предоставят от държавата, като те са предназначени предимно за издръжка на персонала в детските градини и училищата. 10% увеличение на заплатите е предвидено за някои от общинските дружества, а от 1 март се предвижда да се вдигнат с 15% заплатите на работещите в транспорта.

С 40% са увеличени парите за ремонти на детски градини и училища. С тях ще бъдат ремонтирани 19 сгради на детски градини, 20 общински училища, а цялата тази дейност ще покрие 3200 деца, посочи кметът на София. Ще бъдат продължени и големите пътни проекти, обновяването на тротоарната мрежа, изграждането на метрото. Предвидени са и рекордни инвестиции в трамвайната мрежа, като ще бъдат подменени релсовите пътища по ключови булеварди, като "Ал. Стамболийски" и "Ген. Скобелев". Предвидени са също средства за три нови големи паркинга. За ключови сектори, като култура, има 50% увеличение на средствата, отбеляза още Васил Терзиев. Ще има пари и за нови светофари и осветление, ще се разшири и видеонаблюдението. Гражданите ще разпределят по 200 000 лева във всеки район и 500 000 за цяла София.

"Виждаме много неща в процеса, които могат да се подобрят, и се ангажираме в следващия цикъл да започнем още по-рано и да започнем с бюджета за догодина през юли или август, за да имаме още повече време да работим с партиите, районните администрации, отделните ресори, неправителствения сектор", обясни кметът. Той добави, че не се предвижда увеличение на таксите и данъците.

На 29 януари бюджетът трябва да бъде разгледан от Столичния общински съвет. "Ако нямаме общински съвет - няма да мине, така че рекордният бюджет ще почака малко и ще трябва да работим с този от 2023 г.", посочи още Терзиев.Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 112 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София и в страната: НАП ще наблюдава постоянно заведенията с дъ......

Под постоянен мониторинг ще бъдат поставени собственици на заведения за хранене в София и в цялата страна, които са напр...

Прочети още keyboard_arrow_right