Карлос Контрера: През есента София ще се изправи пред проблем - липса на шофьори в градския транспорт

Карлос Контрера: През есента София ще се изправи пред проблем - липса на шо

Снимка: Фейсбук

През есента София ще се изправи пред един много сериозен проблем, за който предупреждавам от началото на годината - липсата на шофьори в градския транспорт. За предстоящ проблем предупреждава общинският съветник и бивш председател на Комисията по транспорти и пътна безопасност в СОС Карлос Контрера във фейсбук.

Дви преди последната сесия на СОС за политическия сезон той подаде оставка като председател, а постът го зае заместникът му Замфир Зарков.

Причините са две - финансови и някои влошени условия на труд. Дефицитът е както в автобусния транспорт, така и в електротранспорта. Има възможност да бъдат направени няколко стъпки с цел излизане от ситуацията. Напълно възможно е през септември по обективни причини да не влязат зимните разписания и да се возим на летните разредени курсове, а основната причина да бъде, че няма кой да управлява автобусите, тролейбусите, електробусите и трамваите. Целесъобразно е още есента, независимо, че е съвсем в края на мандата да се се гласува от СОС споразумение за увеличение на заплатите в обществения транспорт за следващите 2 или 3 години. Според мен в момента подходът трябва да бъде по-прецизен от вече изтеклото тази година споразумение между общината и синдикатите в столичния транспорт. На първо място да се увеличи щатното заплащане на сервизния персонал с по 150 лева всяка година. На второ място да се предвиди увеличение на възнагражденията на водачите по формулата 10+5 % за всяка от трите години - 2024, 2025, 2026г., като 10% се получават от януари месец на съответната година, а 5% от септември месец на съответната година. На трето място е логично да бъде разписано и увеличаване на средствата за храна - т.нар. храноден, с по 1 лв. за всяка година. На четвърто място е необходимо да се приеме подробна инвестиционна програма, разчет за подобряване условията на труд, т.е. основен ремонт на сервизните халета, помещенията за почивка, плацовете.
Смятам, че без конкретни и ясни стъпки в тази посока кризата с работещите в обществения транспорт ще се задълбочава до степен изпадане в патова ситуация.
Смисълът на едно подобно решение, споразумение, увърдено от СОС е да има ясна перспектива за работещите в сектора. Когато има прогнозируемост и яснота много по-лесно могат да бъдат задържани кадрите, както и да се привличат нови. Всичко останало е решение на парче. Подготвям предложения в тази посока, друг е въпросът дали отново няма да срещнем онази степа от инат и политическо късогледство, която е и причината все още да няма гласувани подобни мерки, след като през април 2023г. изтече последното тригодишно споразумение за транспорта в столицата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 112 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Луната не спи, а играе баскетбол в двора на столичното 31 СУЧЕМ (......

Уникални кадри на Луната в баскетболен кош заснеха майстори на фотообектива и публикуваха снимките на страницата на 31. ...

Прочети още keyboard_arrow_right