Борба за запазване на градинката в центъра на Банкя

Борба за запазване на градинката в центъра на Банкя

Снимка: Район "Банкя"

Преграждане на съществуващи алеи и направата на ограда в градинката в центъра на Банкя накара доста от жителите на курортния град да отправят питания към администрацията на района. Хората се опасяват дали нещо няма да се строи в любимото за много млади и стари място за разходки. 
 
За да успокоят жителите на Банкя, от администрацията на района публикуваха в социалната мрежа обстойни разяснения за съдбата на парцела. Най-важното е ,че общинските служители ще се борят до последно в центъра на Банкя да продължи да има градинка за разходки на хората.
 
Ето и какво написаха от "Банкя" за съдбата на градинката: 
"С решение на съда от 1994 година е възстановен този поземлен имот  като частна собственост, въпреки  че на място е реализирано озеленяване – паркова инфраструктура, алейна мрежа, затревяване и висока дървесна растителност,
  От служители на район „Банкя” е извършен оглед на място и е установено, че се строи ограда с плътна част до 60 см, която възпрепятства преминаването по алеите и ползването на градинката. За ограда с плътна част до 60 см съгласно разпоредбата на чл. 151 от  Закона за устройство на територията не се изисква издаване на разрешение за строеж, поради което район „Банкя” няма законово основание за премахване на оградата. 
Предвид гореизложеното и желанието на район „Банкя” да запази градинката и свободния достъп до нея, единствената възможност на районната администрация е да предприеме действия по придобиване на имота чрез обезщетяване на собствениците.
Същевременно по инициатива на кмета на Столична община е стартирана процедура по картотекиране на имоти, частна собственост, попадащи в терени с реализирано озеленяване и придобиването на имотите от Столична община с  цел да бъдат достъпни за всички граждани.
 
В тази връзка район „Банкя” е изпратил към Столична община наличната документация за УПИ I – за озеленяване, кв 43 А по плана на град Банкя за разглеждане и стартиране на процедура по придобиване/отчуждаване/ на терена, както и на  други подобни терени на територията на район „Банкя”, за да бъдат съхранени те като част от зелената система на града и достъпни за широко обществено ползване.
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (11%, 67 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 103 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (49%, 308 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 53 Гласове)
Общо гласували: 624 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

17-годишната Елица с първа самостоятелна изложба в Банкя (СНИМКИ)...

В галерия „Тандра” 17-годишната Елица откри, вчера, първата си сомостоятелна изложба, която порази присъства...

Прочети още keyboard_arrow_right