Кметът на столичния "Илинден" стана жертва на киберпрестъпление

-

Снимка: Столичен общински съвет

Емил Бранчевски, кмет на район "Илинден", се оказа “собственик” на дружество във Великобритания без негово знание. За злоупотребата с неговите данни разказа самият той на брифинг в Столичния общински съвет. След проверка в Британския търговски регистър се оказа, че дружеството е регистрирано на 18 февруари тази година, а на посочения адрес вече има регистрирана друга клиника.

„От публикации в медиите на 12 март научих, че съществува дружество с име „Clinic for medical services Branchevski-Kolev“, в което аз съм вписан като собственик на 75% от капитала в размер на 1 паунд. Регистрацията е станала с подаване на онлайн заявление на 15 февруари, като дружеството вписано на 18 февруари.“ – разказа Емил Бранчевски. „Бях меко казано шокиран от тази информация. Впоследствие се оказа, че има подадени и 2 жалби срещу мен в ОИК, в които се иска директно моето отстраняване поради несъвместимост. В случая говорим за сериозно злоупотреба с моите лични данни и извършено престъпление, с което явно се цели моята дискредитация“.

Емил Бранчевски уточни, че още на следващия ден, 13.03.2024г., е подал сигнали до полицията, прокуратурата и комисията за защита на личните данни и очаква тяхното заключение. От ОИК пък са изпратили официално запитване към Британския търговски регистър за уточняване на информация.

„Остро осъждаме всякакви опити за компрометиране на хора от нашата партия. Срещу г-н Бранчевски от месеци се правят опити за злепоставяне, но този път недоброжелателите са стигнали твърде далеч. Вярвам, че органите ще свършат своята работа и виновните ще бъдат наказани.“ – каза Борис Бонев, лидер на партия Спаси София и председател на групата на ПП-ДБ-СС в СОС. „Нашата организация от години е била жертва на атаки, но това никога не ни е спирало да се борим за изсветляване на схемите и подобряване на средата около нас. Не ни е страх, ще продължаваме да работим за интереса на София и софиянци, без значение от заплахите, които ни отправят. Очевидно е, че действията на г-н Бранчевски в район Илинден не се харесват на бившето ръководство на общината и опитите за дискредитация и саботаж продължават, дори с цената на престъпления.“ – категоричен беше той.

Освен злоупотреба с данни, в случая има и документно престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

“Престъплението има и международен характер, защото става дума за заявено вписване на неверни данни в Търговския регистър на Великобритания. Българският наказателен кодекс (чл. 309) изрично предвижда наказание за всеки, който състави неистински частен документ или преправи съдържанието на такъв и го употреби, за да докаже, че съществува дадено право или задължение, или някое правно отношение. Законът изрично е предвидил наказание до 6 години затвор, когато фалшифициране на документи е направено, за да се докаже, че съществуват права върху акции или дялове от търговско дружество.” коментира адвокат Христо Копаранов, общински съветник от групата на ПП-ДБ-СС. ”Остро осъждаме опитите чрез престъпление да се подмени вотът на гражданите на район Илинден.”.

„Изключително ми е неудобно, че трябва да занимаваме гражданите с такива казуси, но истината трябва да бъде казана. Никога не съм регистрирал или участвал в подобно дружество, тази регистрация е направена без мое знание и в нарушение на закона.“ – заяви Емил Бранчевски. „Моята единствена задача е трайно подобряване на район Илинден и ще продължа всекидневно да работя за това. На всички недоброжелатели пожелавам да полагат повече усилия за общото благо и да не забравят, че всеки носи последствията от своите действия.“ – завърши той.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кашпи ще спират автомобилите да влизат в парк Света Троица...

След получени десетки сигнали от граждани, че автомобили преминават по алеите на парка, от Столичен инспекторат са взели...

Прочети още keyboard_arrow_right