Дете се поряза на пързалка в столичния Изгрев

-

Снимка: Facebook

Момченце пропадна от пързалка на детска площадка в столичния квартал Изгрев и получи сериозни наранявания. Родителите настояват за спешна инспекция на детските площадки.

„Синът ми Симеон е порязаното дете. Той пропадна през дупка на пързалката. Видях как в един момент детето висеше от височина близо два метра. Поряза си брадичката на необезопасена ламарина, която все още е тук”, разказа пред Нова телевизия майката на детето Саша Диманова.

По думите на родителите площадката е създадена преди 5-6 години и е много посещавана, но не е поддържана от района.  

На територията на район „Изгрев” има 93 площадки, от които само 11 са годни за употреба, а 71 от тях са в окаяно състояние и не отговарят на съвременните изисквания за безопасност. Защо не е обозначено, че площадките не са използваеми и защо не е обезопасено, не е ясно. Родителите задават въпроса и защо чак след инцидента са предприети мерки за обозначаване на опасната площадка, след като многобройни сигнали са подавани до районната администрация и до Столична община.

Районният кмет е поел ангажимент още в понеделник да започне обследване на всички детски площадки в района. "Гражданите с право негодуват и изискват от нас, районните кметове, да осигурим безопасна среда на живот за децата", отбелязва д-р Делян Георгиев, като добавя, че средствата за  поддръжка, ремонт и изграждане на нови детски площадки са крайно недостатъчни.

"Преди два месеца районната администрация на „Изгрев“ отново изпрати в Столична община пълен списък с необходимите финансови изчисления, касаещи детските площадки, които се нуждаят от спешно обновяване. Към момента чакаме отговор и силно се надявам, че искането ни ще се отрази в Бюджет ‘2024", добавя районният кмет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В столичния "Изгрев" ремонтират детски площадки и улици...

Започна цялостен ремонт на междублоковото пространство и детската площадка на бл.14, бл.15, бл.16 и бл.17 в ж.к.”Д...

Прочети още keyboard_arrow_right