Поставят паметна плоча на дома на Дамян Дамянов в столичния Изгрев

-

Снимка: Facebook

Тази година се навършват 25 години от кончината на големия български поет Дамян Дамянов. Във връзка с годишнината  инициативен комитет от български дейци на културата внесе в районната администрация на столичния "Изгрев" искане за поставяне на паметна плоча на дома.

За инициативата разказа кметът на района д-р Делян Георгиев. Председател на инициативния комитет е проф. Валери Стефанов, а сред членовете са Лили Иванова, Хайгашот Агасян, Недялко Йорданов, Веселин Калановски, бившият кмет на района инж. Симеон Димчев, както и съпругата на поета Надежда Захариева.

"За мен беше голяма радост да посрещна в кабинета си една от най-обичаните наши поетеси, която имам честта да познавам отдавна, да поговорим за култура, интересни събития от живота на някои наши творци и българските постижения в областта на творчеството", отбеляза районния кмет.

Големият ни лирик Дамян Дамянов живее със семейството си в столичния "Изгрев" от 1973 до 1999 г., първоначално на ул. "Фр. Ж. Кюри", а след това на бул. "Цариградско шосе"№24, припомнят от инициативния комитет. През 60-те години работи като литературен консултант във вестник „Народна младеж“ и като редактор в отдел „Поезия“ на списание „Пламък“. Той е част от цяло поколение поети, автори на ярки и вълнуващи творби, които и днес са обичани и търсени от читателите. 

Големите имена на България в сферата на науката, културата, спорта, образованието и т.н., които са ни дали много през годините, не бива да бъдат забравяни, категоричен е Георгиев. По думите му  администрацията на “Изгрев” ще подготви доклад до Столичния общински съвет, с предложение да бъде изпълнено желанието на плеядата наши уважавани личности, да бъде почетен Дамян Дамянов с възпоменателна плоча.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В столичния "Изгрев" ремонтират детски площадки и улици...

Започна цялостен ремонт на междублоковото пространство и детската площадка на бл.14, бл.15, бл.16 и бл.17 в ж.к.”Д...

Прочети още keyboard_arrow_right