Район "Лозенец" на Столична община представя подкаст, посветен на късометражното кино

-

Снимка: pixabay

 


Район „Лозенец“ на Столична община, НЧ „Вещина-2005“, „Трикитри“ ЕООД и IN THE PALACE представят „Казано накратко“ - подкаст, посветен на късометражното кино и късофилмовата индустрия.

Събитието ще се проведе тази събота, 11 декември, от 13:00 до 19:00 часа и ще се излъчва на живо едновременно в няколко фейсбук страници, сред които тези на Район „Лозенец“-СО, Дирекция „Култура“ на СО - Столица Култура, ArtSofia, NOVA и тази на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE.

В рамките на съботния подкаст ще бъдат излъчени няколко български късометражни филма с успехи от международната сцена, печелили подкрепа на питчинг форуми и подкрепени от Национален фонд „Култура“. Зрителите ще имат възможност да задават въпроси на автори и продуценти. Ще бъдат обсъждани теми както относно стилистични особености и похвати, така и по отношение на модели на финансиране на късофилмовите форми. Дискусията ще модерира директорът на фестивала Цанко Василев.

“В съботния подкаст ще участват български артисти с биография от фестивала, около които са завързани и предстоят нови истории”, споделя директорът на фестивала Цанко Василев.

„Идеята за представянето на български късометражни филми не е нова, но единствено Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE го прави с традиция и с поглед в бъдещето“, допълни той.

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE, „Трикитри“ ЕООД и НЧ „Вещина-2005“, съвместно с Район „Лозенец“ - СО и с финансовата подкрепа на дирекция „Култура“ Столична община. Събитието е включено в календара на културните събития на Столична община за 2021 г. и Национален фонд „Култура“ и отново ще се проведе с подкрепата на Нова телевизия.

Подкастът стартира точно в 13:00 часа със следната програма и гости:

13:00 часа - разговор с успешния филмов продуцент Ваня Райнова и последваща прожекция на късометражния филм на режисьора Владимир Петев „Куче“;

14:00 часа - Весела Данчева - режисьор и продуцент на анимационно кино и прожекция на компилация от български анимационни късометражни филми на „Компот колектив“;

15:00 часа - гост е Вилма Карталска - режисьор, продуцент, филмов преводач, която ще представи документалния си филм „Моят цигански път“;

16:00 часа - дискусия с режисьора Деян Барарев, който от скоро е и преподавател по филминг на деца, последван от прожекция на филма му „Байкал“;

17:00 часа - разговор с режисьора Петър Вълчев, носител на отличието Най-добър български филм на последното издание на IN THE PALACE, който фестивалът препоръча на Академията за разглеждане награда Оскар, и прожекция на документалния „Монолог в антракта“;

18:00 часа - младият режисьор Крис Захариев, чийто най-нов филм бе представен в Кан по-рано тази година, и филмът „Колелото“.

„Казано накратко“ ще се излъчва на живо едновременно в няколко фейсбук страници, сред които тези на Район „Лозенец“-СО, Дирекция „Култура“ на СО - Столица Култура, ArtSofia, NOVA подкрепя българските филми и, разбира се, тази на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (42%, 488 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (20%, 233 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 242 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 184 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1161 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Премахнаха последните павилиони на бул. "Христо Смирненски" в Лоз......

Премахнати са последните два павилиона пред историческата сграда на Ректората на УАСГ на бул. „Христо Смирненски&l...

Прочети още keyboard_arrow_right