Във вилна зона Бистрица сами изградиха отводнителна канализация

-

Снимка: кадър БНТ


Живеещите във вилна зона Бистрица са принудени сами да изградят отводнителна канализация за отвеждане на подпочвените води, разказаха самите те пред БНТ. Така обаче те се превърнаха в нарушители и ги заплашва санкция. Улиците се заливат ежедневно от отпадни води и казусът не се решава от години.

Незаконно изградената тръба спасява жителите от две улици от постоянни наводнения, тъй като отвежда дренираните подпочвени води от терена на квартала. Постоянният теч по улиците на вилната зона е причинен от тръба, която се запушва и поврежда, като причинява заледявания през зимата и силната миризма през лятото. Присъединени са и мръсни канали, заради което по улицата при авария текат фекални води. Отпадните води влизат в дворовете и мазетата на хората.

Това е нещо незаконно, признават жителителите на квартала, но е единственият начин да си решим проблема.

Проверката на общинските власти констатира, че всичките разрешения за строеж за къщите са издадени с водоплътни изгребни ями, обясниха пред БНТ от район Панчарево. Ямите трябва да се почистват редовно, а правилата - да се спазват. Всеки жител има изградена яма в дома си, но тя просто не се използва, обясни Главен инженер Николай Цеков. Затова по най-лесния начин, много собственици са се включили в изградената от другите жители незаконна тръба.

Вилната зона е част от землището на квартал Симеоново. Столичната община е сезирана за необходимостта улицата да бъде включена в проект за изграждане на канализация и трябва да се върви изцяло по законовия ред, отбеляза зам.-кметът по строителството към район Панчарево Ирина Войнова.

От Столична община отговориха за БНТ, че е изготвен проект "Регионално прединвестиционно проучване за водоснабдяване и канализация за територията на Столична община", което е необходимо условие за финансиране на проекти за изграждане на ВиК инфраструктура.

"През настоящия програмен период на ОП „Околна среда 2014 – 2020г.“ допустими за финансиране са проекти за агломерации с население над 10 000 жители. Общата стойност на всички проекти, които е необходимо да бъдат реализирани, за да се постигне пълно съответствие с европейските директиви за определените агломерации е около 1,3 млрд. лева.

Към настоящия момент във в.з. „Малинова долина“ има частично изградена разделна канализационна мрежа. Доизграждането на канализацията във вилна зона „Малинова долина“ е планирано в етап 2 поради необходимост от провеждане на устройствени и процедури за отчуждаване", се казва още в отговора на общината.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Водач на камион получи три акта за изхвърляне на отпадъци в Кокал......

За пореден път нарушения бяха констатирани при проверка в столичния район Панчарево, съобщават от Столичния инспекторат....

Прочети още keyboard_arrow_right