Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните - София-град извършиха проверка в супермаркет на случаен принцип, съобщиха от БТА.
До момента няма установени нарушения при проверката, каза пред журналисти Бистра Иванова, началник на отдел "Контрол на храните и граничен контрол" при ОДБХ.
Тя уточни, че предстои документалната част на проверката, в която ще се проследи разработената система, документите и записите, здравните книжки на персонала. Резултатите ще станат известни на по-късен етап. Инспекторите минаха по "пътя на храната" - от зареждането, през складовата база до търговската част.
Проверката е по заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински във връзка с предстоящите празници и е фокусирана върху традиционните храни, присъстващи на трапезата на българина – агнешко месо, козунаци, яйца, проверяват се и боите за яйца. Тя обхваща сградния фонд, технологичното оборудване, условията, създадени за извършваната дейност, режим на съхранение на храните. След това в детайли се проверяват съпровождащата документация на храните, етикети и други документи.
Най-често констатираните нарушения са непълна етикетировка на храни, липса на документи и на проследимост, нарушение в режима на съхранение, понякога лоша хигиена, случват се да бъдат открити храни с изтекъл срок на годност, посочи Иванова. Тя допълни, че няма установени несъответствия на храни с изтекъл срок в огромни количества.
От 8 април, когато е издадена заповедта на ръководството на Агенцията, досега са направени над 2000 проверки в страната. Установени са били нарушения, които се отнасят до сградния фонд, технологичното оборудване, храни с неясен произход, като са предприети административни мерки. Съставени са били шест акта, насочени са за унищожаване храни, които са с неясен произход – около 200 килограма храни от животински произход и 50 килограма от неживотински. Издадени са 26 предписания за коригиране на несъответствия, които не крият непосредствен риск за здравето на потребителя, каза Иванова.
В София и в страната: Засилени проверки на пазари, борси и магазини за Великден
Експертът припомни, че агнешкото месо трябва да е маркирано и да е с печат, ако месото е било замразено и след това се предлага в охладено състояние, то това трябва да е ясно обозначено на мястото на излагане, също така трябва да бъде посочена и страната на произход. При яйцата маркировката започва с цифра, която носи информация за начина на отглеждане на кокошките, тя е последвана от две латински букви, които сочат страната на произход, след това е регистрационният номер на административната област, от която произхождат яйцата, а последните три цифри дават информация за производствения обект.
Коментари
Последни
Новините в София: Най-важното за деня 4 май 2024 г.
Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 4 май. 41-годишна ро... Прочети още...
Произведено в Монтана, намерено в София - козунак с батерия
Батерия в козунак намери семейство от София. Тестеното изделие е закупено в столицата от магазин на ... Прочети още...
Бившият председател на СОС Георги Георгиев оглави листата на ГЕРБ в 23 МИР
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидати за народ... Прочети още...
Лекари от столична АГ болница спасиха две родилки от провинцията
Лекари от столична АГ болница спасиха две жени с изключително високорискови бременности, съобщават о... Прочети още...
Виж също
closeТази година без българска делегация за Благодатният огън в Йеруса......
Тази година българската делегация няма да пътува до Йерусалим, за да донесе Благодатния огън преди Великден, съобщава Но...
Прочети още keyboard_arrow_right