Ден срещу наркотиците в 94 СУ „Димитър Страшимиров“ в Слатина

photo_library
 • -

  Снимка: Район "Слатина"

 • -

  Снимка: Район "Слатина"

Днес, 12 май, за първи път от години три институции се събраха в 94 Средно училище „Димитър Страшимиров“ в кв. „Христо Ботев“, район „Слатина“, за да опитат по възможно най-въздействащ и личен начин да информират гимназистите за вредата от наркотиците и да им покажат с какви възможности разполагат за превенция, сигнали и лечение.

В срещата участваха кметът на р-н „Слатина“, Георги Илиев, зам-кметът по социалните въпроси и интеграцията, Благородна Здравкова, медиаторът от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, Пламенка Петрова, както и представители на СДВР.

По време на събитието беше прожектиран филмът „Омагьосаният кръг“ от 1997 г. на режисьора Милена Гетова и оператора Румен Кецкаров, с изпълнителен продуцент – самият зам-кмет, г-жа Благородна Здравкова. Именно за този филм е написана и песента на Б.Т.Р. „Спасение“.

Дадохме ясно да се разбере от учениците, че макар фактите във филма да са стари, ситуацията с употребата на наркотици не се е променила за по-добро, а дори напротив – проблемът се е задълбочил, най-вече заради наличието на нови, много по-опасни видове дрога от тези, описани във филма, казват организаторите на срещата от района.

Г-жа Здравкова разказа за процеса на снимане на прожекцията и за трагичната развръзка на някои от заснетите истории, дори преди края на снимките. Като продуцент и на клипа към „Спасение“ на Б.Т.Р. към онзи момент, зам-кметът завърши с думите: „Не искам на гроба на никого да звучи тази песен.“

Кметът на Слатина сподели своя опит от детството си в Индия и развоя на живота на негови приятели, посегнали към наркотиците. Говори по темата за легализирането на марихуаната, обсъди с учениците новите наркотици и подчерта, че ако искат да правят експерименти, най-добре е да започнат да учат усилено химия, за да разберат какво стои зад всяка химическа смес, преди да я вкарат в организма си.

„Наркотиците са най-сигурният начин да спреш да бъдеш човек. Защото губиш живота си. Това не си ти. Най-добрият начин да спреш наркотиците, е изобщо да не започваш“ – каза кметът.

Г-жа Пламенка Петрова от Центъра за превенция разказа в подробности какви са ефектите от различните видове дрога върху физическото и психическото състояние на употребяващите ги, какви са начините за сигнализиране, кой е правилният подход и начин на действие, когато някой ни предложи наркотик, включително съвети като този никога да не оставяме питието си без наблюдение, когато сме в заведение.

Центърът за превенция на наркоманиите работи под мотото „Има място, където да бъдем чути“ и консултациите в него са безплатни. Няколко часа след края на срещата в 94 СУ г-жа Петрова сподели, че две ученички са потърсили помощ от нея.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 228 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1269 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1533 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В "Слатина" : Отново паркират по новите тротоари...

Новоремонтираният тротоар на ул. “Велчо Атанасов” в кв. "Слатина" в София отново е зает от недобросъвестни г...

Прочети още keyboard_arrow_right