Спешен демонтаж, преместване и реставрация на Паметника на Съветската армия

-

Снимка: Facebook

Заключението по изследването на Паметника на Съветската армия показва, че монумента спешно трябва да се премести. Това уведомяват от Областната администрация на София.

Експертното становище за състоянието на монумента показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид).

При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември.

Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет.
Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.

След като има спогодба между Столична община и областната управа да поддържат този паметник, защо той досега не е бил поддържан? Това попита общинският съветник Иван Таков след сесията на СОС по-рано днес. По думите му трябва да се потърси отговорност на институциите, които отговарят за монумента. Какво ще се случи с Паметника на съветската армия е въпрос, който е от компетентността на областната управа, а решението на СОС е само препоръчително, според него.
"Искаме да видим документи и да знаем защо паметникът не се ремонтира, а се премахва", заяви той. Това е много дебела червена линия, добави Иван Таков и потвърди отново, че няма да допуснат премахването на паметника.

Ще обжалваме заповедта за демонтиране на паметника на Съветската армия в съда и със сигурност тя ще бъде бутната, заяви категорично и Мая Манолова в свое видео във фейсбук.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Административният съд в София потвърди премахването на офиса на "......

Административен съд – София град отхвърли жалбите  против двете заповеди на Главния архитект на Столична общи...

Прочети още keyboard_arrow_right