Възстановяват незаконно отсечените дървета при къпалнята Мария Луиза

-

Снимка: Столица.bg

Боровата гора на територията на къпалнята „Мария Луиза“ в парк „Борисова градина“ ще бъда възстановена в цялост, съобщава собственикът на имота.

Предприетите действия в тази насока се потвърждават от депозираното от собственика уведомление, адресирано до кмета на район „Средец“ към Столична община Трайчо Трайков. Дружеството е започнало действия за възстановяване не само на дърветата, които бяха включени в предписанието на кмета, на територия определена по графични данни от 1.9 декара, а и на цялата прилежаща гора на територията на плувния комплекс „Мария Луиза“.

Решението на ръководството идва в отговор на предписанието, издадено от кмета на район „Средец“ през месец февруари тази година. Предписанието беше изготвено в резултат на предприети действия по премахване на изсъхнала дървесна растителност и храсти, в изпълнение на Разрешение на кмета на район „Средец“ от месец януари тази година.

В началото на месец февруари бе извършена проверка на територията на къпалнята по получен сигнал за премахнат голям брой дървета. Вследствие на извършената проверка е била констатирана неправомерна сеч от страна на работници, които извършват почистване на района при подготовката на предстоящото възстановяване на къпалня „Мария Луиза“.

Кой изсече 1 декар от Борисовата градина? (ВИДЕО)

Предписанието на общината изисква от собственика да възстанови хумусния слой на терена и да засади нова висока дървесна растителност на площ от 1,9 декара на територията на къпалнята, която дървесна растителност трябва да постигне техническите характеристики на лесопарк. Самото възстановяването на терена ще бъде извършено чрез съгласуване на предварителен проект по част Паркоустройство с Дирекция „Зелени системи“.
Предписаният терен за възстановяване на лесопарковата растителност е част от борова гора, част от която с обща площ от 8 декара е разположена в границите на плувния комплекс. Гората е образувана от масив от иглолистни дървета на възраст от около 80 години. Състоянието, в което се намира, предопределя необходимостта от нейното подмладяване, почистване и облагородяване. Създаването на лесо-парков проект за цялостното възстановяване на гората от ландшафтен експерт е задължителна част от мерките за съхраняването на този елемент на Борисовата градина, както и гарантира качественото изпълнение на паркоустройството и залесяването в тази зона.

Собственикът на имота подкрепя изготвянето на план за възстановяването на цялата борова гора в границите на къпалнята, както и реализацията на заложените в него мерки. Планът за възстановяване ще включва почистване от храсти и паднали дървета, премахване на болни и умрели дървета, засаждане на нови дървета и възстановяване на гората в нейната автентичност.

Планът за възстановяване ще бъде изработен и съгласуван с дирекция „Зелени системи“ на Столична община. Дейностите по възстановяването на гората ще започнат след одобрение от компетентните за това органи и след получаването на всички необходими документи и разрешителни за всички дейности.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

След поредно вандалско потрошаване: Поправиха облицовката на тава......

След поредно вандалско посегателство, ламелите на тавана в подлез Ситняково отново са поправени. Това съобщи кметът на р...

Прочети още keyboard_arrow_right