Кметът и архитектът на район Триадица се опънаха на НАГ

Кметът и архитектът на район Триадица се опънаха на НАГ

Снимка: Столица.bg

Д. Божилов и арх. Владимир Владов възразяват срещу строежа на 14-етажна сграда, около 50 м висока и застрояване на Мотопистата

Възражения срещу три бъдещи строежа изразиха кметът на Триадица Димитър Божилов и главният архитект на района Владимир Владов. С подписаните от тях писма до НАГ те заявяват категоричната си позиция на несъгласие с издадени визи за проектиране и бъдещо строителство на няколко обекта в района, идиният от който е 50-метрова сграда.

От район Триадица не подкрепят и възразяват срещу последващо процедиране на представено мотивирано предложение за изменение на ПУП в границите на частния обект Мотописта, където се предлага застрояване.

В столичния "Триадица" са готови с капиталовата програма за 2024 г.

Кметът и главният архитект на района се аргументират с липса на анализ на постигнатите показатели за застрояване, липса на възможността за постигане на нормативноизискуемите паркоместа в границите на имота. Те не са съгласни да се промени и предназначението на спортния обект Мотописта, което е отредено "за спорт".

Кметът и архитектът са изпратили писмо до Направление „Архитектура и градоустройство“, в което изразяват своето становище, че не подкрепя и възразява срещу издадена виза за проектиране на „Високоетажна жилищна сграда, с търговски и обслужващи площи, подземни гаражи и подземен трафопост в кв. “Манастирски ливади-изток“. Новага сграда е предвидена да бъде на мястото на сегашната бензиностанция до обръщалото на бул. “Т. Каблешков”.

Внезапни проверки и санкции по строежите в „Триадица“

В позицията се подчертава, че новопроектираната сграда би създала неблагоприятна околна среда за обитаване, поради предвидените над 14 етажа с най-висока кота на застрояване от 49.80 м. Мнението на архитектите на Триадица е, че предвидените жилищни и търговски площи ще затруднят транспортно-комуникационния достъп по бул. „Тодор Каблешков“ и съседните улици.

Третата преписка до НАГ е възражение срещу представеното мотивирано предложение за издаване на виза за проектиране на сгради със смесено предназначение до мол Парадайс. Констатирана е незаконосъобразност при прилагане на чл.27, ал.3 от ЗУТ водеща до необосновано презастрояване.

Към момента не е направен транспортно-комуникационен анализ на влиянието на предложеното инвестиционно предложение в квартала, категорични са от Триадица. Районната администрация не подкрепя и идеята ул. “Хенрих Ибсен” да добие статут на тупик при новопроектираната сграда. В Триадица вече има постъпили и становища на жители на района, в които те изразяват опасения за затрудненото транспортно обслужване в и сега натоварения участък.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"Библиотека под дърветата" разцъфна в столичния Южен парк...

Стара каравана се превърна в красиво изрисувана "Библиотека под дърветата" в Южния парк. Инициативата е на двама ентусиа...

Прочети още keyboard_arrow_right